artikel

Zalando’s grootste dc moet omzet en service verhogen

Warehousing 1946

Na Duitsland, Polen, Frankrijk, Zweden en Italië is het nu de beurt aan Nederland. Zalando gaat een distributiecentrum bouwen in ons land. En niet zomaar een dc. Het wordt Zalando’s paradepaardje qua formaat en automatisering. Het dc komt in Bleiswijk.

Zalando’s grootste dc moet omzet en service verhogen
Carl-Friedrich-zu-Knyphausen

Zalando gaat een distributiecentrum bouwen in ons land. Het nieuwe fulfilment center, zoals Zalando zijn dc’s noemt, kost 200 miljoen euro en wordt met 140.000 vierkante meter de grootste van Zalando. Ook wordt het dc de meest geautomatiseerde van alle Zalando magazijnen. Het nieuwe distributiecentrum komt te staan in Bleiswijk. Somerset Capital Partners en USAA Realco-Europe ontwikkelen het pand. De logistiek vastgoed ontwikkelaar is ook voor de bouw verantwoordelijk. Q&A met Carl-Friedrich zu Knyphausen, hoofd logistics
development bij Zalando.

Q Wat maakt Nederland zo interessant als vestigingsland?
A Met deze uitbreiding zullen we verdere logistieke capaciteiten bieden om toekomstige groei van Zalando mogelijk te maken. Bovendien zullen we onze klantpropositie verbeteren – dichter bij de klant staan en daardoor sneller leveren. De komende vijf jaar streeft Zalando naar een verdubbeling van de omzet in de Benelux en daarmee onze positie als marktleider.
Door een fulfillment center in Nederland te openen, kunnen we groei in West-Europa realiseren, aangezien het fulfilment-centrum zich richt op klanten in de Benelux, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.”

 

1 Het nieuwe dc in Bleiswijk wordt Zalando’s tiende dc in Europa. Momenteel staat de teller op negen. Vijf daarvan staan in thuisland Duitsland. De andere staan in Frankrijk, Italië en Zweden.

2 Bleiswijk is niet de enige plek waar Zalando bouwt. De komende jaren staan er nog vijf anderen bij.

3 Zalando wil de komende vijf jaar zijn handelsvolume in Europa verdubbelen van tien naar 20 miljard euro.

 

Q Waarom gekozen voor Bleiswijk?
A “Er zijn verschillende factoren die bepalend zijn voor locatiekeuzes: geografische locatie (dicht bij de dichtbevolkte Randstad en in het hart van West-Europa), potentieel personeel, infrastructuurverbindingen (dichtbij de snelweg A12), evenals de kwaliteit en vertrouwensrelatie met de respectieve dienstverlener en met de lokale en nationale autoriteiten.
We hebben verschillende kansen voor een fulfillment center in West-Europa in Frankrijk, België, Duitsland en Nederland van dichtbij geanalyseerd en zijn tot de conclusie gekomen dat Bleiswijk het beste bij ons past.”

 

 

 

 

 

Q Wat merkt de klant er van?
A “Onze ambitie is om de klantpropositie continu te verbeteren. In de Benelux zijn we van plan om doorlooptijden te verkorten en diensten in te voeren, zoals next day delivery en same day delivery.”(Klanten in Nederland krijgen hun bestelling nu binnen 1 tot 3 werkdagen bezorgd red.)

zalando

Carl-Friedrich-zu-Knyphausen

Q Hoe kom je aan 1500 medewerkers voor het fulfilment center?
A We moeten aan hoge normen voldoen om aantrekkelijk te blijven voor potentiële werknemers. Onze sociale normen zijn gebaseerd op respect, eerlijkheid, openheid en waardering. Bovendien gaan we de trend van arbeidstekorten tegen met een hogere graad van automatisering.

 

Lees ook
Dit is het nieuwste distributiecentrum van Zalando

 

Q Welke automatiseringsoplossingen kiest Zalando?
A “We bekijken verschillende automatiseringstechnologieën voor de nieuwe site. Voor Zalando is het belangrijk om technologieën te gebruiken die fysiek veeleisende of monotone taken van onze werknemers overnemen, terwijl het serviceniveau voor onze klanten wordt verhoogd. Een andere factor die we overwegen bij het kiezen van automatiseringstechnologie, is de diversiteit en aard van ons assortiment. We hebben zachte producten, schoenendozen of zelfs kwetsbare materialen, die allemaal hun eigen wegligging nodig hebben. Op dit moment concentreren we ons op het bouwen van het nieuwe logistieke centrum.”

Q Zalando besteedt de logistiek uit. Waarom?
A “Het optuigen van een logistiek centrum vereist lokale kennis, daarom zullen we samenwerken met een serviceprovider om het magazijn te bedienen. We hebben al zeer goede ervaringen met deze aanpak voor het uitvoeren en exploiteren van onze logistieke centra in Frankrijk, Italië, Zweden en Polen. Voor de nieuwe site in Nederland hebben we dezelfde setup.
We zullen de serviceprovider via een aanbesteding in een later stadium kiezen. We kunnen op dit moment niet zeggen wanneer dit precies zal gebeuren.”

Reageer op dit artikel