artikel

PODCAST – ‘Volledige magazijnautomatisering op korte termijn niet haalbaar’

Warehousing 1501

Het thema magazijnautomatisering staat hoog op de agenda bij bedrijven. Prangende vragen zijn daarbij hoe kunnen magazijnprocessen worden verbeterd met hulp van automatisering en hoe ver moet je daarin gaan en wat blijft er manueel nog over? Tijdens het recente Warehouse Insight congres van Logistiek gaven Marjon de Koning (Albert Heijn), Edwin van der Ham (Montapacking), Roel Megens (Blokker) en Eelco Spaans (Wehkamp) in een podcast uitgebreid hun visie op het thema magazijnautomatisering en robotisering.

PODCAST – ‘Volledige magazijnautomatisering op korte termijn niet haalbaar’
Van links naar rechts: Edwin van der Ham (Montapacking), Roel Megens (Blokker), Donatello Piras (dagvoorzitter), Heres Stad (hoofdredacteur Logistiek.nl), Eelco Spaans (Wehkamp) en Marjon de Koning (Albert Heijn).

Zou je in je operatie altijd willen gaan voor maximale automatisering? ‘Nee’, reageerde bijna zestig procent van de bezoekers aan het onlangs gehouden Warehouse Insight event in Den Bosch. Een vergelijkbaar percentage van de congresbezoekers verkiest daarnaast flexibiliteit boven productiviteit. Als het gaat om productiviteit is de keuze snel gemaakt, was de reactie van de congresdeelnemers. Dan vindt bijna tachtig procent, dat orderpickers meer gaan presteren als ze min of meer ‘gedwongen’ worden de techniek te volgen.

Praktijkervaringen en kansen robotisering

Maar wat zeggen de ervaringsdeskundigen? Tijdens Warehouse Insight werden Marjon de Koning, logistiek directeur van Albert Heijn, Edwin van der Ham, directeur van Montapacking, Eelco Spaans, supply chain specialist bij Wehkamp en Roel Megens, sitemanager Blokker in Geldermalsen, in een podcast door dagvoorzitter Donatello Piras en Heres Stad (hoofdredacteur van Logistiek.nl) uitgebreid aan de tand gevoeld over hun praktijkervaringen en de mogelijkheden die zij zien op het gebied van robotisering en andere methoden van vergaande warehouse-automatisering.

Luister hier naar de podcast over automatisering en robotisering van magazijnprocessen:

Geen voorstander maximaal automatiseren

Roel Megens zegt in het gesprek niet te verwachten dat we de komende tien tot vijftien jaar al volledig geautomatiseerde dc’s krijgen waar de mens niet meer aan te pas komt. “Voor ons geldt dat in ieder geval niet. Ik ben geen voorstander van maximaal automatiseren. Ik vind dat onlogisch als je bedenkt dat de vervolgstap in je proces dan vaak een bottleneck gaat vormen.” Blokker heeft volgens Megens te maken met veel non-food producten en dus tal van verpakkingsvormen en formaten. “Je moet goed blijven kijken naar de driehoek mens, proces en IT. Daarbinnen moet je de balans zoeken. De e-commerce wereld trekt ons voorwaarts vanuit de techniekkant. Dus ik denk wel dat we aan de vooravond staan van nog veel meer vernieuwing en automatisering.”

‘Slimme algoritmes opbouwen’

Het winkelconcern zal vooral op het gebied van AI (Artificial Intelligence) nog veel stappen moeten zetten. Megens zegt hierover: Met AI krijgen we meer intelligentie achter onze planningssoftware en ook weten dan meer hoe kun we met slimme algoritmes het beste een order kunnen opbouwen. Daardoor kunnen we betere beslissingen nemen op basis van data die overal beschikbaar is.”

Bekijk ook de video van het tafelgesprek (tekst gaat verder onder afbeelding)

 

Een cobot stopt onmiddellijk’

“Het accepteren van automatisering is natuurlijk van heel groot belang. Mensen zijn bang dat ze een baan kwijt raken – bij ons is dat niet geval, we nemen de komende tijd 150 mensen extra aan. Maar ze zijn ook bang voor hun veiligheid en de manier waarop ze moeten samenwerken met de cobots”, zegt Edwin van der Ham. Daar is ook geen reden voor volgens de directeur-eigenaar van Montapacking. “Net als een robotstofzuiger, stopt een cobot onmiddellijk. We hebben een eigen Monta-Lab ingericht op een aparte tussenvloer, zodat mensen er aan kunnen wennen. Dan zien ze al snel de voordelen.”

AI inzetten bij orderpicking

Orderpickers lopen in het magazijn van Montapacking volgens Van der Ham gemiddeld tien kilometer per dag met werkschoenen aan een orderpickkar aan de hand. “Dat kunnen we terug brengen naar 1 kilometer. Dat is beter voor de mensen zelf en voor de productiviteit.” Dit jaar zullen -zo vertelt Van der Ham – de eerste vijf  cobots actief zijn bij Montapacking. “Met behulp van zelflerende AI software gaan we ontdekken hoe een order het beste gepickt kan worden; uitsluitend door de cobot of volledig door een orderpicker, of samen.”

‘Maximale optimalisering magazijn’

Helemaal automatiseren zal niet gaan, stelt ook Marjon de Koning, logistiek directeur van Albert Heijn, vast. “Maar ik wil wel toewerken naar maximale optimalisering van het proces in het magazijn. Dat doen we op verschillende manieren. Dankzij slimme software zijn we in staat om steeds minder lucht te vervoeren en dus de CO2 uitstoot te verminderen. Die oplossing gebruiken we niet alleen in Zaandam, maar ook op onze andere dc’s. Helemaal automatiseren zal niet gaan, maar ik wil wel toewerken naar maximale optimalisering van het proces in het magazijn. Dat doen we op verschillende manieren. Dankzij slimme software zijn we in staat om steeds minder lucht te vervoeren en dus de CO2 uitstoot te verminderen. Die oplossing gebruiken we niet alleen in Zaandam, maar ook op onze andere dc’s.”

Logistiek centrum veranderde in fabriek

Vier jaar geleden zette Wehkamp een imposant shuttlemagazijn neer in Zwolle. Naderhand bleek dat de vraag uit de markt toch anders was dan gedacht. Eelco Spaans, supply chain specialist, legt uit waarom de recente uitbreiding vooralsnog veel minder geautomatiseerd is dan het eerste dc. “Ons leerpunt was, dat als je volautomatisch gaat werken het logistiek centrum verandert in een fabriek. Dat is een ander proces. Het is mooi om maximaal te willen inzetten op automatisering, maar dat zorgt ook voor beperkingen, die we met de nieuwbouw ongedaan hebben gemaakt.”

‘Een gigantische pickmachine gecreëerd’

Met het nieuwe distributiecentrum is volgens Spaans ook meer flexibiliteit aan de operatie toegevoegd. “We hebben nu de totale capaciteit aanzienlijk vergroot, voornamelijk – niet alleen – ten dienste van het grote shuttlesysteem in de eerste hal. Oorspronkelijk was dat vooral bedoeld als opslagsysteem, maar gaandeweg hebben we hiermee een gigantische pickmachine gecreëerd. Ons onderscheidend vermogen zit niet in de hoeveelheid producten die we in opslag hebben, maar in het aantal pakjes dat we per dag uit dit dc kunnen krijgen.”

‘Hou volwaardige taken in stand’

Over robotisering van warehouses zegt Spaans dat we er met zijn allen niet meer aan kunnen ontkomen. “Het wordt steeds meer gemeengoed. De tijd zal laten zien dat de robot een hulpmiddel is waar je meer aan hebt dan het alleen te beschouwen als een bedreiging. Belangrijk is dat je robots zo inzet in je proces dat je volwaardige taken blijf overhouden. Zodat je niet op een gegeven moment dingen die net niet zijn te robotiseren of automatiseren een rotklusje is dat overblijft. Richt processen zo in dat iemand een volwaardige taak heeft. Denk aan een kwaliteitscontrole zodat de persoon in kwestie aan het eind van de dag kan zeggen: ‘Ik heb volwaardige werk gedaan en ga met een goed gevoel naar huis.’ Zolang we daar goed op inzetten is er niets aan de hand. Afhankelijk van het type oplossing op het gebied van robotisering en automatisering zijn we al een heel eind. Laat onverlet dat ik denk dat er nog heel veel te halen valt.”

Lees ook: Mens en robot- gaat dat wel samen?

Reageer op dit artikel