artikel

Blokker: binnenkijken in het nieuwe omnichannel distributiecentrum (video)

Warehousing 4670

Hoe zorg je ervoor dat het online distributieproces naadloos past in een bestaande operatie voor winkelbevoorrading? Blokker in Geldermalsen is een stap-voor-stap vernieuwingstraject opgestart en zit nu volop in de uitvoering. Gemakkelijk is het niet. Het vraagt veel denkwerk en een goede voorbereiding.

Blokker: binnenkijken in het nieuwe omnichannel distributiecentrum (video)

“Voor een goed omnichannel DC heb je vooral creativiteit nodig”, zegt Roland Slegers in deze video. Hij is als projectmanager al twee jaar betrokken bij de distributiestrategie van Blokker, ook toen er nog meerdere winkelketens vanuit hetzelfde concern werden aangestuurd. “Wat ik vaak merk is dat bedrijven vooral letten op de verschillen tussen online en offline distributie. Ik let liever op de overeenkomsten en neem die mee in de ontwerpfase. Dan kom je tot een heel ander inzicht. Integreren heeft mijn voorkeur, met als voordeel dat alle voorraad op één plek ligt en je minder ruimte nodig hebt.”

Omnichannel aanpak

Roel Megens is de sitemanager in Geldermalsen. Ook is hij werkzaam in Blokkers DC in Gouda, van waaruit – nu nog – de online activiteiten worden bevoorraad. DC Gouda gaat dicht, waarna alle distributieactiviteiten van Blokker naar Geldermalsen gaan. Samen met Slegers en enkele externe adviseurs stelde Megens een plan op om het DC in Geldermalsen te moderniseren tot een omnichannel distributiecentrum.

 

 

Megens: “Ons uitgangspunt in het samenvoegen van de online en offline activiteiten, is met name de samenstelling van ons assortiment. We hebben heel kleine theelepeltjes in het assortiment, maar ook strijktafels en servies. We hebben ons magazijn ingedeeld in een deel waar producten met kleine lengte-breedte-hoogte-volume opgeslagen staan, en twee delen voor de groter producten. We houden de processen deels gescheiden, zodat de orderproductiviteit hoog is. ”

Verbouwing distributiecentrum in volle gang

Blokker is nu bezig met een complexe verbouwing, waarbij het werk ondertussen gewoon doorgaat. Om te beginnen is de middelste opslaghal leeggehaald en opnieuw opgebouwd met een conventionele inrichting. Daarmee creëerden we ruimte om andere hallen te vernieuwen. Tegelijkertijd is een shuttle in aanbouw met een conveyorsysteem voor gepickte kratten die klaar staan voor verzending.

 

Lees ook
Zo automatiseert Blokker zijn nieuwe omnichannel dc

 

Naar verwachting wordt de shuttle halverwege dit jaar in gebruik genomen. Naast de shuttle zorgen andere, nieuw te installeren conveyors voor het intern transport van kratten en dozen. Parallel aan de verbouwing en modernisering loopt de ontwikkeling van een nieuw WMS. Nu heeft Blokker nog een online WMS in Gouda en een offline WMS in Geldermalsen. Dat wordt één nieuw omnichannel systeem. Op 1 juli 2019 worden alle Blokker-winkels vanuit het omnichannel DC  beleverd. Enkele weken later worden ook de online klanten vanuit het nieuwe DC in Geldermalsen bediend.

Reageer op dit artikel