artikel

Magazijn automatiseren? Let op deze randzaken (video’s)

Warehousing 2336

Magazijn automatiseren? Let op deze randzaken (video’s)

De impact van material handling systemen op het warehouse is groot. Daarbij komt dat het proces van automatiseren tal van vragen oproept, vooral waar het gaat om ‘randzaken’ die van grote invloed zijn op de uiteindelijke output en kosten van een systeem. Waar moet op gelet worden? Lees de uiteenlopende tips en adviezen uit de praktijk van material handling experts rondom 3 hoofdthema’s (inclusief video’s).

Magazijnautomatisering:  Hoe zit het met de maximale vloerbelasting? Waar moet de sprinklerinstallatie aan voldoen? Hoe hoog is het geluidsniveau? Wat betekent een dergelijk systeem voor het energieverbruik van mijn magazijnsysteem en de duurzaamheidsdoelstellingen?  Material handling experts Ewout Raap (Box Logistics), Raymond Tukker (TICM) en Rob Schmit (SSI Schäfer) geven tips en adviezen.

Praktijktips en adviezen

Sta je als bedrijf aan de vooravond van een implementatie gericht op het automatiseren van magazijnprocessen? Scroll dan door de praktijktips en adviezen (en bekijk vooral ook de video’s) die deze en andere experts per thema gaven en die van waarde zijn voor iederee.

 

Lees ook

Let op de omgeving bij automatisering magazijnen

Vijf redenen waarom automatisering in kleine magazijnen ook kan

 

Centrale boodschap is dat bij een magazijn automatiseringstraject vooral moet worden uitgegaan van de gedachte dat zowel het (gekozen) systeem als het gebouw een onafscheidelijke geheel moeten vormen.

In dit artikel:

Invloed bouwtechnische aspecten

Belangrijke tips:

1) Ontwerp een systeem dat geschikt voor de complete levenscyclus van een magazijn

2) Zet een continuous improvement programma voor de hele installatie

3) Kijk niet alleen naar de stramienmaat van een gebouw, maar ook naar de hoogte en de invloed van mezzanines op de onderliggende vloeren

4) Kijk niet alleen naar de functies en prestaties van een systeem. Doe actief navraag bij een leverancier wat de impact van een systeem is op het pand

5) Logistieke concepten die je gebruikt zijn bepalend voor de structuur van je gebouw

6) Stel je zelf ook de vraag wat de functie is van het gebouw? Is het mogelijk dat de functie in de toekomst verandert? Daar moet je ook rekening mee houden als je gaat bouwen.

7) Investeer in het begin iets meer in het pand zodat er ruimte overblijft om de footprint groter te maken

8) Neem vooral ook de directie mee in het besluitvormingsproces

 Terug naar boven

Energiemanagement & duurzaamheid

Belangrijke tips:

1) Maak van duurzaamheid een fatsoenlijke businesscase bij de TCO van een pand

2) Kies voor duurzaamheid vooral ook als je uitgaat van de lange termijn

3) Start palletkranen niet tegelijk maar een voor een de piekbehoefte aan energie- en stroomverbruik kan daarmee worden afgezwakt

4) Denk ook aan procesoptimalisatie bij duurzaamheid, met andere woorden: stel de achterliggende softwarestrategie niet standaard in op basis van de piekperformance;

5) Stem product en verpakking beter op elkaar af

6) Denk na over een statiegeldprincipe waarbij klanten statiegeld krijgen, zodra ze dozen retourneren. Laat de e-commerceklanten – zoals in omringende landen al wel gebeurt – statiegeld betalen voor verpakkingen

7) Durf te investeren in duurzame aandrijfmotoren ondanks dat ze duurder zijn dan reguliere motoren

8) Koppel de zonnecellen op het dak van het magazijn aan een mechanisatieproject

 Terug naar boven

Werkomstandigheden


Belangrijke tips:

1) Denk bij de opzet van een automatiseringsproces vooraf over de consequenties voor de mensen, zorg er voor dat de mens een eigen plek krijgt in het totale systeem

2) Borg de minimale wettelijke veiligheidsafstanden tussen de medewerkers en bewegende delen van de systemen. Hou in de lay-out rekening mee dat die de afstanden er wel zijn. Ga niet te krap zitten.

3) Denk na over bijvoorbeeld het design van de onderkant van je bakken en de kwaliteit van de rollen. Liggen de rollen wel op de juiste hoogte? Neem op de werkplek zelf absorberende maatregelen waarmee geluidsoverlast daadwerkelijk kan worden gereduceerd.

 

Doe actief navraag bij een leverancier wat de impact van een systeem is op het pand

 

4) Vooraf moet duidelijk worden bepaald hoeveel geluid van een systeem wordt geaccepteerd en wat het effect hiervan is op het gebouw. De combinatie gebouw en systeem bepaalt uiteindelijk het geluidsniveau. Met wandafscheidingen kun je op dat vlak al veel bereiken.

5) Neem ook trillingen mee in het verhaal, want met name zware robots kunnen behoorlijk wat trillingen genereren

6) Ergonomie begint bij het gebouw. Er zijn reken methoden om in de ontwerpfase te voorspellen wat uiteindelijk het geluidsniveau zal zijn in het gebouw. Gebruik indien nodig materialen die geluid absorberen voor wanden en plafonds.

7) Voer als onderdeel van een project een verandermanagementtraject in, als van een bestaande manuele operatie naar een gemechaniseerde situatie gaat. Dat biedt het personeel een platform om vragen en klachten te bespreken met het management.

8) Goods-to-man-oplossingen zorgen voor meer efficiency en een grotere output, waardoor minder arbeidsplaatsen nodig zijn. Daarom moet voor de resterende medewerkers geïnvesteerd worden in ergonomische werkplekken met voorzieningen als airco, belichting, muziekvoorziening en geluidsonderdrukking.

 Terug naar boven

Magazijn automatiseren? Dit zijn 15 belangrijke aandachtspunten
Layout van het gebouw kwam met stip bovenaan het lijstje met betrekking tot bouwtechnische aspecten. Dat lijstje stelden de bezoekers van de Material Handling dag in Den Bosch ter plekke met de smartphone samen. Uit een inventarisatie is per hoofdthema een top-5 samengesteld, van wat de deelnemers aan dit evenement belangrijke aspecten vinden bij de implementatie van een material handling systeem in hun magazijn of distributiecentrum:

BOUWTECHNISCH
1. Lay-out gebouw
2. Vloerbelasting
3. Bestaande bouw of nieuwbouw?
4. Inrichting logistiek proces
5. Gebouwhoogte

 

DUURZAAMHEID
1. Hoe maken we duurzaamheid een betaalbaar onderdeel van de businesscase?
2. Total Cost of Ownership
3. Eerst besparen dan opwekken
4. Energiezuinig belonen
5. Energiemanagement en ROI (Return On Investment)

 

WERKOMSTANDIGHEDEN
1. Werknemers betrokken laten voelen binnen de organisatie
2. Ergonomie en geluid
3. Robots doen en repeteren, mensen beslissen en behandelen afwijkende producten. Synergie tussen mens en
automatisering
4. Betrek je werknemers in het ontwerpproces
5. Samenwerking en veiligheid

Lees ook

Let op de omgeving bij automatisering magazijnen

Vijf redenen waarom automatisering in kleine magazijnen ook kan

 

Reageer op dit artikel