artikel

Veilig werken met gevaarlijke stoffen? Zo pakt Pon dit aan en dit kan jezelf doen

Warehousing 1225

Ieder jaar opnieuw sterven ruim vierduizend Nederlanders aan beroepsziekten – drieduizend van hen als gevolg van blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Pon Logistics uit Leusden legt sterk de nadruk op veilige werkwijzen. BAS staat daarbij centraal.

Veilig werken met gevaarlijke stoffen? Zo pakt Pon dit aan en dit kan jezelf doen

In het magazijn van Pon Logistics in Leusden werken ruim tweehonderd mensen, maar iedereen kent Bas. Niet alleen van die grote poster boven de ingang, maar omdat elke nieuwe medewerker én uitzendkracht van Pon Logistics verplicht kennis moet maken met BAS. BAS is geen persoon, maar een werkwijze.  BAS staat voor ‘Bewust Altijd Secure, Safe en Schoon’. De werkwijze is geen overbodige luxe voor een magazijn waar tonnen aan gevaarlijke stoffen liggen opgeslagen. Medewerkers van Pon Logistics, gespecialiseerd in het transport van onder meer auto’s en grondverzetmachines, hebben te maken met zo’n zeshonderd verschillende soorten stoffen, onder meer in spuitbussen, lakstiften, accu’s en ruitenwisserproducten.

Pijn voorkomen

Zo’n 50 geïnteresseerden uit de transport- en logistieke sector kregen op 31 oktober een kijkje achter de schermen en spraken over verschillende aspecten van het veilig werken met gevaarlijke stoffen. De bijeenkomst maakt deel uit van de campagne ‘Veilig werken met Gevaarlijke Stoffen’ van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Lees ook
Aantal arbeidsongevallen blijft stijgen

5 belangrijkste tips voor een veiliger magazijn

 

Bewustwording en intrinsieke motivatie

Minder ziekteverzuim, wet- en regelgeving, efficiënt werken, een aantrekkelijke werkgever zijn en eisen van leveranciers. Allemaal redenen om veilig te werken. De belangrijkste motivatie voor Wim van Zomeren, HSSE-officer van Pon Logistics is ‘pijn voorkomen.’ Zowel fysieke als emotionele pijn bij medewerkers én hun familie. Van Zomeren, voormalige brandweerman: “Ik heb genoeg verminkte lichamen gezien.” Pon Logistics streeft daarom naar ‘bewustwording en intrinsieke motivatie’ bij álle medewerkers. Zowel werknemers als uitzendkrachten volgen een cursus over veilig werken voordat ze aan de slag gaan.

 

veiligheid

 

Daarna is er e-learning voor medewerkers die dagelijks te maken hebben met gevaarlijke stoffen. “Als werkgever kun je niet altijd overal aanwezig zijn”, legt teamleider Annemieke Andriessen uit tijdens de rondleiding door het grotendeels geautomatiseerde magazijn. “Daarom willen we onze collega’s duidelijk maken: vóórdat je iets doet, denk éérst goed na.”

Minder CMR-stoffen

Pon Logistics heeft diverse maatregelen genomen om ongelukken te voorkomen.

1 Stellages met gevaarlijke stoffen worden op gepaste afstand gehouden van elkaar

2  Installatie van sprinklers.

3 Producten met anderstalige veiligheidsinformatiebladen worden niet geaccepteerd.

4 Terugdringen van het aantal CMR-stoffen. Van de 66 die het bedrijf enkele jaren terug nog in opslag had, zijn er nog maar twaalf over

Ook onderzoeken studenten Veiligheidskunde Kevin Weerwind en Hugo Heinen voor Pon Logistics hoe het bedrijf het beste kan reageren op calamiteiten met gevaarlijke stoffen. “Welke stoffen zijn er en hoe ruim je die op na ongelukken?” vatten de stagiairs hun afstudeeronderzoek samen.

 

veiligheid

 

Goed voorbeeld geven

Welke stappen kunnen kleinere mkb-bedrijven kunnen zetten op het gebied van veilig werken met gevaarlijke stoffen?

·        Van Zomeren adviseert mkb’ers om de Voorlichtingsinformatiebladen (VIB’s)  eens kritisch onder de loep te nemen. Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de VIB’s ondermaats is. Neem ook de bedrijfscultuur onder handen, adviseert Van Zomeren. “Medewerkers moeten hun eigen manager durven aanspreken op onveilig gedrag.”

·         “Begin éérst bij de gevaarlijkste stof die je gebruikt en ga daarna stapje voor stapje verder”, adviseert Gevers Deynoot-De Booij.

·        Diana Martens van Inspectie SZW breekt een lans voor een praktische aanpak. “VIB’s zijn niet goed. Streef naar simpele werkwijzen. Zorg voor een eenvoudige en praktische Werkplekinstructiekaart.”

·        Zend niet alleen tijdens toolboxmeetings, maar vraag ook om bevestiging. “Als medewerkers eenmaal ‘ja’ hebben gezegd, zullen ze zich daar ook eerder naar gedragen. Mensen houden niet van inconsistentie”, stelt Jop Groeneweg, docent cognitieve psychologie aan de Universiteit Leiden. “Mensen hebben de neiging om de groep te volgen.”

·        Ook hamert de universitair docent op het belang van aandacht (‘kost weinig, levert veel op’), sympathie (‘mensen doen eerder wat u zegt als ze u aardig vinden’) en autoriteit. “Als werkgever bent u een rolmodel. Als ú niet het goede voorbeeld geeft, is het een verloren zaak.”

Reageer op dit artikel