artikel

Dit het nieuwe distributiecentrum van Mediq

Warehousing 5227

Dit het nieuwe distributiecentrum van Mediq

Mediq, leverancier van medische hulpmiddelen en zorgoplossingen, heeft een fonkelnieuw distributiecentrum in Bleiswijk. Het nieuwe warehouse is het slotstuk van een grootschalige logistieke reorganisatie van de zorggroothandel. Mediq heeft vier distributiecentra in één dc ondergebracht.

De warehouses en de bijbehorende pick- en opslagmethodes van Mediq voldeden niet meer aan de eisen van vandaag de dag. De distributiecentra en de materialen waren niet zozeer verouderd, maar met name zeer inefficiënt. Een innovatieslag was nodig om de wensen van de klant te kunnen blijven behartigen; nu, maar vooral ook in de toekomst. Mediq werkte tot 2015, als gevolg van overnames, vanuit zeven distributiecentra verspreid over heel Nederland. Drie jaar terug werd dit aantal teruggebracht naar vier dc’s in eigen beheer en één extern magazijn. Het bleek een voorbode op de centralisatieslag die in 2016 is ingezet en in 2017 is doorgevoerd. De medisch speciaalzaak nam eind vorig jaar een spiksplinternieuw fulfilmentcenter in gebruik op bedrijvenpark Prisma in Bleiswijk.

Sterke groei Mediq

De reden van de centralisatieslag en de keuze voor nieuwbouw (gerealiseerd door WDP en VDR Bouwgroep) was de behoefte aan meer ruimte en een efficiënter proces. De hogere efficiencygraad kwam vooral voort uit de sterke groei van het bedrijf: “De vier distributiecentra bereikten het einde van hun capaciteit. Ze waren gewoon te klein geworden”, stelt Tony Webster, directeur supply chain development bij Mediq. De efficiency was ook in het gedrang gekomen door overnames uit het verleden. Iedere dc had zijn eigen operatie, maar tegelijkertijd lag veel van hetzelfde assortiment op veel verschillende plekken opgeslagen. In de praktijk werden de dc’s min of meer geïntegreerd, waardoor de dc’s ook intern aan elkaar leverden om orders compleet te maken. Een inefficiënt proces.

Koerswijziging

Om competitief te blijven was een gewijzigde koers noodzakelijk. Webster: “We opereren in de zorg. Dat is een prettige markt, want die groeit hard. Aan de andere kant zie je dat ook de zorgmarkt steeds sterker kostengedreven is. Om de zorg betaalbaar te houden, moet het ook hier steeds goedkoper en dus slimmer.” Om aan alle eisen, wensen en toekomstplannen te kunnen voldoen, heeft Mediq geen half werk geleverd.

 

 

mediq

 

 

De zorggroothandel heeft in Bleiswijk een fulfillmentcenter met een oppervlakte van 20.000 vierkante meter neergezet. Het pand huisvest het complete Mediq-assortiment van ruim 20.000 artikelen. Een belangrijk aspect voor die gewenste efficiency is de gemaakte mechaniseringsslag. Veel manueel werk is vervangen voor material handling systemen. Een sleutelrol in de operatie is weggelegd voor de OSR-shuttle van Knapp. Het shuttlesysteem heeft drie gangen. Iedere gang herbergt een shuttle die de kratten met producten pickt en transporteert naar de vier pickstations. Picken gebeurt via pick-to-light. De diverse pickzones en picktechnologieën worden verbonden middels een transportbanensysteem dat na het picken de orders via een spiral conveyor naar beneden transporteert. Deze goods-to-manoplossing heeft veel voordelen “De orderpickers hoeven niet voor iedere order het hele magazijn door te lopen. Dat scheelt veel tijd.” In het shuttlesysteem worden enkel ‘single piece’ producten (slow movers) opgeslagen. De snellopers liggen opgeslagen in Knapp flowracks met 16 zonepickstations, ook voorzien van een pick-to-lightsysteem.

Uitbreiding shuttlesysteem

Op de vraag hoeveel producten het shuttlesysteem kan opslaan is geen eenduidig antwoord te geven. Dit is afhankelijk van het ontwerp, de artikelen en de voorraad in het systeem. Wat wel helder is, is dat de opslagcapaciteit vergroot kan worden. Er kan nog een vierde gang worden toegevoegd. Dit betekent dat er in potentie een extra opslagcapaciteit van 25 procent beschikbaar is. Ook is er ruimte om het aantal pickstations met twee uit te breiden. Continuïteit was een andere belangrijke reden om voor een shuttlesysteem te kiezen, boven andere oplossingen. “Bij miniload bedient één kraan één gang. Als die kraan uitvalt, ben je een derde van je capaciteit kwijt. Wij hebben 21 shuttles boven elkaar. Als er één uitvalt, haal je hem eruit en stop je er een nieuwe in.” Het nadeel van het shuttlesysteem zijn de hogere kosten. “Vandaar dat wij voor de medium fast movers hebben gekozen voor stellingen. (flow racking, red.)  en die twee systemen zijn aan elkaar gekoppeld. De volledige installatie wordt aangestuurd door het Warehouse Control System van Knapp in combinatie met het WMS van SAP.

 

De vier distributiecentra bereikten het einde van hun capaciteit. Ze waren gewoon te klein geworden

 

 

Automatisch dozen vouwen

Mediq pickt direct in de verzenddoos. De dozen worden automatisch gevouwen en gesloten door de verpakkingsmachine van Sealed- Air. Deze volautomatische verpakkingsmachine meet de hoogte van de inhoud van de doos, waarna de doos in de exact benodigde omvang wordt gevouwen om lege ruimte te besparen. “Het scheelt ons 30 procent aan volume en we hebben geen opvulmateriaal meer nodig. Hierdoor dragen we bovendien ook nog eens actief bij aan groener transport.” Het is niet enkel mechanisering, dat de klok slaat. De grote bulk, bestemd voor institutionele klanten, ligt opgeslagen in magazijnstellingen en wordt gepickt via elektrische orderverzameltrucks. “Ook dat kun je natuurlijk mechaniseren, maar deze businesscase rekent zich niet zo snel rond.”

Value added logistics

De logistieke operatie bestaat uit meer dan alleen producten opslaan, picken, verpakken en versturen. Mediq heeft ook een grote tak value added logistics (VAL). VAL vindt voornamelijk plaats op de twee mezzanines van totaal 4.000 vierkante meter. Hier worden producten omgepakt, smaakboxen met medische voeding op maat gemaakt voor klanten, of startpakketten handmatig gepakt voor diabetes- en katheterzorgpatiënten. Coupeuses maken in een eigen atelier op de benedenverdieping stomasteunbandages op maat voor stomapatiënten. Deze banden zorgen voor ondersteuning van de buik bij een breuk. “We zijn dus echt veel meer dan een dozenschuiver. Daarom spreken we van een fulfilmentcenter en niet van een distributiecentrum.” In het pand zijn ook nog speciale ruimtes waar medische apparaten worden schoongemaakt, onderhouden en ingesteld voor specifieke
patiënten. Zelfs een combinatie met medicatie is mogelijk, want in het pand bevindt zich ook een eigen apotheek .

Zonnepanelen

Om klaar te zijn voor de toekomst heeft Mediq bewust voor nieuwbouw gekozen in plaats van om een bestaand dc te verbouwen. “Duurzaamheidseisen als goede isolatie, energie (Mediq gaat zijn dak met een oppervlakte van 17.000 vierkante meter binnenkort voorzien van zonnepanelen, red.) en klimaatbeheersing waren moeilijker te realiseren in de oudere panden. We wilden het graag in één keer goed doen.”

 

 

mediq

 

Logistiek onder één dak

Een andere belangrijke keuze was het al of niet samenvoegen van bulk en de e-commerce operatie. Mediq heeft uiteindelijk vanuit efficiency-oogpunt gekozen om de e-fulfilmentbusiness en institutionele business onder één dak te brengen. Vanuit Bleiswijk worden straks zowel de institutionele instellingen als ziekenhuizen en verzorgingstehuizen beleverd, als de individuele klant, die zijn levering direct aan huis krijgt bezorgd. “De artikelen zijn veelal hetzelfde, alleen ziekenhuizen krijgen de producten in dozen en pallets, en aan individuele klanten wordt per pickeenheid uitgeleverd.” Dat had wel gevolgen voor het design van het fulfilmentcenter, maar bood uiteindelijk vooral voordelen: “De omloopsnelheid gaat omhoog en je hebt minder voorraad.” De Mediq-distributiecentra in Didam, Nieuwegein en Moordrecht zijn al verhuisd. Het dc in Oud-Beijerland volgt binnenkort. Wanneer alles en iedereen over is en het fulfilmentcenter draait zoals gepland, dan verwacht Webster 30 procent efficiënter te werken dan voorheen.

 

Reageer op dit artikel