artikel

D.J. Middelkoop & Zn stelt bedrijfsdak beschikbaar voor 2.000 zonnepanelen

Warehousing 1171

D.J. Middelkoop & Zn stelt bedrijfsdak beschikbaar voor 2.000 zonnepanelen

D.J. Middelkoop & Zn. deed het niet zelf, maar ging in zee met een joint venture die op het dak van bedrijfspand van de logistiek dienstverlener 2.000 zonnepanelen liet plaatsen. Misschien niet een spectaculaire hoeveelheid, maar voor directeur Rob Middelkoop is het toch een mijlpaal want de zonnepanelen zorgen ervoor dat zijn bedrijf 60 procent van de duurzaam opgewekte energie zelf kan gebruiken.

Tientallen ondernemers konden afgelopen donderdag vanaf een hoogwerker (foto rechts) een blik werpen op het zonnedak op het bedrijfspand van D.J. Middelkoop & Zn. op bedrijventerrein Nieuw-Vennep  Zuid onder de rook van luchthaven Schiphol. ‘Solar Investments DESE’, een samenwerkingsverband tussen technisch dienstverlener Croonwolter&dros en zonne-energie specialist Switch Energy, voorzag het dak van exact 2.070 zonnepanelen, die goed zijn voor een jaarlijkse opbrengst van 550 kilowattuur (kWh).

Middelkoop: Lean and Green star

D.J. Middelkoop & Zn zonnepanelen

Foto links: Rob Middelkoop, directeur van D.J. Middelkoop, liet door een joint-venture 2.000 zonnepanelen op het dak van zijn bedrijfspand in Nieuw-Vennep leggen.

Volgens Rob Middelkoop (foto links), directeur van D.J. Middelkoop & Zn., die geïnteresseerde collega-ondernemers tekst en uitleg gaf komt dit zonnestroom project voort uit de duurzaamheidsvisie van zijn bedrijf. “Die visie heeft er onder andere voor gezorgd dat we een jaar geleden een eerste star hebben behaald in het kader van het Lean & Green-programma. Daarna vonden we dat we gelijk moesten doorpakken. Op het bedrijventerrein waar we gevestigd zijn was toen al een zonnestroom project begonnen. Daar hebben we ons bij aangesloten, vooral ook met de gedachte: We hebben een dak met een omvang van 8.000 vierkante meter. Waarom laten we daar geen zonnepanelen op leggen?”

 Je bent in zee gegaan met een externe partij, waarom niet zelf?

“Wat we hebben gedaan, is dat we ons dak beschikbaar hebben gesteld aan twee partijen die zich vervolgens hebben verenigd in een joint-venture. Met  hen is afgesproken dat zij eerst het dak in zijn geheel zouden vervangen, zodat deze geschikt is voor plaatsing van de zonnepanelen en de bijbehorende installaties. De joint-venture exploiteert en huurt dit zonnedak ook voor de komende 15 jaar. We hebben uiteindelijk voor deze constructie gekozen omdat we weinig verstand hebben van zonnepanelen en energie-opwekken. Onze core business is per slot van rekening nog altijd transport en logistiek. Dan is het zaak dat je die expertise inkoopt en dat heeft uiteindelijk er in geresulteerd in het partnerschap met Solar Investments DESE. Ik faciliteer hen en heb de verplichting dat ik zonnestroom afneem.”

Wat is de status van het project?

“Over twee weken moet het systeem operationeel zijn. De verantwoordelijk dakspecialist is nu bezig met de laatste aansluitingen. De trafo die er nu staat wordt nog vernieuwd door een grotere en als dat eenmaal is gebeurd dan kan het systeem gaan draaien.”

Kan je hele operatie draaien op de opgewekte energie?

“60 procent van de totale opbrengst gebruiken we zelf. Deze energie wordt door de joint-venture tegen gereduceerd tarief aan ons geleverd en de overige 40 procent gaat voor algemeen gebruik  het net op. Van dit percentage kunnen ruim 197 huishoudens voorzien worden van energie. We gaan daarnaast een buffer realiseren bij ons bedrijfspand. Die zorgt ervoor dat we bijvoorbeeld bij een stroomuitval in de regio onze eigen energie kunnen blijven leveren, waardoor we onze operatie draaiende kunnen houden.”

Wat win je met dit project op je energierekening?

“Dan moet je uitgaan van een jaarlijkse vermindering van 10 tot 15 procent minder aan energiekosten ten opzichte van de huidige situatie.”

Denk je ook al aan een ‘gasloos’ pand?

“Dat gaan we onderzoeken samen met het bestuur van dit bedrijvenpark. Het onderwerp speelt zeker bij en er zijn ook mogelijkheden, maar een volledig gasloos pand is nu nog een brug te ver voor ons. Je moet er ook rekening mee houden dat dit een bestaand pand is dat dateert uit 2002. Qua duurzaamheid moeten we dus allerlei aanpassingen doen, maar we gaan voor het maximale. Dit zonneproject is dus nog niet de laatste stap. Ook op bijvoorbeeld het gebied van windenergie zie ik bijvoorbeeld veel mogelijkheden in deze regio. Voorwaarde is daarbij wel dat het uiteindelijk iets moet opleveren.”

Is dit project alleen voor de bühne of is er meer?

“Het is een combinatie van factoren. Het heeft te maken dat wij als logistiek dienstverlener een maatschappelijke verantwoording hebben en dat we daarnaast iets willen doen aan het over het algemeen slechte het imago van de sector, die vaak geassocieerd wordt met ‘vies en vervuilend’. Wij willen zo schoon mogelijk zijn. We zijn daarin niet het beste jongetje van de klas, maar we willen wel een bijdrage leveren.”

Reageer op dit artikel