artikel

Dit is het nieuwste distributiecentrum van Zalando

Warehousing 7236

Dit is het nieuwste distributiecentrum van Zalando

356.000 vierkante meter magazijnruimte (inclusief entresols), 200.000 vierkante meter grondoppervlakte, 18.000 pakketten per uur. Dat zijn de getallen die horen bij het nieuwste, reusachtige distributiecentrum van Zalando.

Na de opening van het warehouse in Milaan in  2015, het eerste distributiecentrum buiten Duitsland, heeft Zalando een tweede dc buiten zijn thuisbasis in gebruik genomen. Het warehouse dat vorig jaar augustus operationeel is, staat in het Poolse gehucht Gardno op een half uur rijden van de West-Poolse stad Sczecin, ruim 1,5 uur rijden ten  noorden van Berlijn.

Fiege logistieke partner

Net als in het dc nabij Milaan, is ook Fiege aangesteld als logistiek partner. “We hebben de logistiek uitbesteed omdat Polen een nieuwe markt is voor ons. Door de logistieke activiteiten uit te besteden zijn we in staat sneller te groeien aangezien Fiege kennis heeft van de Poolse markt”, stel Pawel Laska, de sitemanager namens Zalando. Fiege, onder leiding van sitemanager Grzegorz Warzecha leidt de logistieke operatie in het dc.

 

 

zalando

2 kilometer omrijden

Logistiek is het eerste medium dat een kijkje mag nemen in het immense complex. Ter verduidelijking hoe groot het terrein is; bij aankomst wordt er hard gewerkt rondom het dc. Er wordt een nieuwe ingang voor het personeel gemaakt om de auto’s te parkeren. Die was simpelweg vergeten, waardoor iedereen, momenteel werken zo’n 615 mensen in het pand, om het pand moet rijden, een afstand van 2 kilometer, om de auto op de juiste plek neer te zetten.

 

zalando dc

 

108 docks en miljoenen producten

Reusachtig is niet alleen het terrein, ook in het dc is niet op ruimte bezuinigd. Het distributiecentrum telt 54 inbound docks en evenveel outbound docks die 200 meter verderop, recht tegenover de inbound zijn gesitueerd. Aan beide weerszijden van het pand liggen de ‘picking towers.’ 2 ruimten, 1 nog in aanbouw, van 200 meter bij 100 meter en vijf verdiepingen hoog. Hier liggen de vele miljoenen items opgeslagen, klaar om gepickt en verzonden te worden.

Automatisering

De grootte van het pand wordt extra goed zichtbaar omdat het dc nog niet af is en er nog diverse vierkante meters en stellingruimte te vullen is. Want hoewel het magazijn al sinds de zomer van 2017 operationeel is, moet de grootste slag nog worden gemaakt. Zalando turnt momenteel de manuele operatie om naar een geautomatiseerde aanpak.

Lees het hele artikel in het juninummer van Logistiek
Nog geen abonnee? bekijk de opties.

Foto's

Reageer op dit artikel