artikel

Robots en supercomputers zetten de logistieke wereld op zijn kop

Warehousing 2223

Robots en supercomputers zetten de logistieke wereld op zijn kop

Negeer de nieuwe technieken niet. Doe je dat wel, dan loop je heel snel heel ver achter. De technologie van vandaag de dag zet de wereld op zijn kop, ook de logistieke wereld. Waarom? Omdat het kan.

Logistics 4.0 meets Industrie 4.0. Het thema van de CeMAT 2018 kan geen beursbezoeker zijn ontgaan. In welke beurshal je ook keek, en de CeMAT bestond deze editie uit vijf hallen en diverse grote paviljoens, overal valt de term 4.0 of worden er productoplossingen getoond die inspelen op de nieuwste trend. Ook werden er diverse lezingen gehouden over het onderwerp van nu en de nabije toekomst. Een van de lezingen kwam van Michael ten Hompel, directeur van Fraunhofer IML. Internet of Things (IoT), kunstmatige intelligentie, 5G, blockchain, robots, augmented reality, autonome voertuigen. Logistiek 4.0 is efficiënt, wendbaar, duurzaam en veerkrachtig. De mogelijkheden zijn eindeloos vandaag de dag. Sterker nog, de technologische ontwikkelingen gaan sneller dan het gebruik ervan door de mensheid, hield Ten Hompel de toehoorders voor.

Het stormt

Niet iedereen is overtuigd van de enorme vlucht die technologie nu neemt. “Dat is niet raar, want we zitten er midden in. Bij een orkaan voel je ook geen wind als je er midden in zit”, stelde Randall van Poelvoorde, oprichter van RobotXperience tijdens zijn betoog. Maar stormen doet het zeker, aldus de oprichter van RobotXperience, dat bedrijven wegwijs maakt in technologie en de impact voor mensen, organisaties en de maatschappij. Wie echt het verschil wil maken met de oprukkende technologieën moet niet in afzonderlijke oplossingen denken als robots, 3-d printing, Internet of Things of blockchain.

 

Lees ook
Logistiek 4.0: Bent u er klaar voor?

 

Het is belangrijk de technieken in een groter geheel te bekijken, want alles hangt namelijk met elkaar samen. Ten Hompel: “Technologieën hebben pas echt zin als ze verbonden worden met elkaar.” Kansen zijn er zeker: 65 procent meer flexibiliteit in de productie, een verbetering van klantondersteuning met 33 procent en 24 procent kostenreductie, aldus de hoogleraar. Als praktisch voorbeeld noemde hij een low cost tracking systeem voor pallets. Door pallets te voorzien van een tag kunnen deze overal realtime worden gevolgd en gemonitord. Een techniek die ook grote mogelijkheden biedt voor opslag en material handling. Kosten hoeven het probleem niet te zijn; de tags zijn al te koop voor minder dan 2 euro en gaan jaren mee.

Aftroeven in slimheid

Een van de aanbieders van een dergelijke tag is Sense Anywhere. Dit Nederlandse bedrijf, dat sinds 2013 op de markt is, biedt tags op basis van IoT aan, die tien jaar meegaan. Internet of Things is een van de vele technologieën die de komende jaren een enorme vlucht gaan nemen in de (logistieke) wereld. Ten Hompel: “Wereldwijd zijn nu 11 miljard devices uitgerust met IoT-technologie. In 2020 zijn dat er 20 miljard.” Een andere voorspelling die hij deed, was deze: de logistieke wereld wordt meer en meer virtueel, waarbij robots en supercomputers de overhand krijgen.

Lees ook
Robots? Zo kies je de juiste voor jouw bedrijf

 

Van Poelvoorde ging nog een stapje verder in zijn voorspelling: “In 2025 is de mens niet meer het slimste wezen op aarde; dat zijn computers.” En misschien nog wel eerder, want de computer troeft de mens al geregeld af op denksnelheid en zelflerend vermogen door kunstmatige intelligentie. Als voorbeeld noemde hij slimme computers die de beste schakers, Jeapordy- en Go-spelers ter wereld het nakijken geven.

Ethische kwestie

Maar de inzet van slimme robots beperkt zich allang niet meer tot spelletjes. In de logistiek zijn al diverse slimme robots actief die stand alone of samen met mensen werken, de zogenoemde cobots. Denk aan Fiege dat gebruikmaakt van een orderpickrobot, of e-fulfilmentspelers die een piece picking robotarm inzetten, en ook de vele autonome bezorgwagentjes en trucks die worden ontwikkeld. De mens moet dus oppassen voor zijn baan.
En dat is waar, als bedrijven enkel denken in kosten en efficiency, waarschuwt Van Poelvoorde. “Bedrijven moeten bij de inzet van robots ook de gevolgen inschatten. Robotisering is ook een ethische kwestie.”

Reageer op dit artikel