artikel

Passen en meten bij bouw ‘allesbehalve saai’ Lidl-dc

Warehousing 3053

Passen en meten bij bouw ‘allesbehalve saai’ Lidl-dc

De bouw van het mega-commerce distributiecentrum van Lidl in Roosendaal verlopen voorspoedig. In april vindt de oplevering plaats van het dc van 50.800 vierkante meter, waar – eenmaal operationeel – dagelijks maar liefst 1.300 mensen gaan werken. Voor de ontwikkelaar van het dc, Delin Capital Asset Management (DCAM), een uitdaging want het is passen en meten geblazen want het eigenlijke plan was een dc van ‘slechts’ 35.000 vierkante meter.

Het is een drukte van belang in het distributiecentrum van Lidl op bedrijventerrein. Monteurs van Jungheinrich zijn bezig met de opbouw van magazijnstellingen en werknemers Unibouw, de hoofdaannemer van dit bouwproject, en installateurs leggen verspreid in het pand de laatste hand aan dit dc dat in april moet worden opgeleverd.

Bezoek tijdens Logistiek Vastgoed congres

150 deelnemers aan het Logistiek Vastgoed congres van Spryg Real Estate Academy kregen afgelopen woensdag een rondleiding door het dc van het Duitse supermarktconcern. Vanuit de congreslocatie – Theater De Kring in Roosendaal – waren de deelnemers met de bus naar de bouwlocatie van het dc gereden op logistiek bedrijvenpark Borchwerf II in het nabijgelegen Oud Gastel.

Te krappe kavel voor Lidl

Bart De Sitter, development directeur bij Delin Capital Asset Management, vertelde tijdens de rondleiding dat de ontwikkelaar op Borchwerf II in eerste instantie een dc wilde realiseren van 35.000 vierkante meter. “Daarvoor hadden we ook een bouwvergunning gekregen van de gemeente Roosendaal, maar toen meldde Lidl Digital (de commerce divisie van het Duitse supermarktconcern, red.) zich bij ons. Zij waren in de regio West-Brabant op zoek naar een geschikte kavel voor een e-commerce dc. Dit bedrijvenpark kwam daarvoor in aanmerking alsmede de locatie waar wij een pand wilden gaan ontwikkelen. Alleen was onze kavel voor Lidl veel te krap want zij wilden een dc van 50.000 vierkante meter, waar ook nog eens ruimte is voor maximaal 1.300 mensen.”

Parkeergarage met loopbrug

Een uitdaging volgens De Sitter want het bestemmingsplan moest worden aangepast en bewoners van omliggende panden moesten worden uitgekocht zodat er genoeg ruimte ontstond voor de bouw van het e-commerce dc van de Duitse discounter. In de honger naar extra vierkante meters is ook de retentievijver op het bedrijventerrein aangekocht, waar in een later stadium ook een parkeergarage voor het personeel met 423 parkeerplaatsen inclusief loopbrug naar het distributiecentrum. De Sitter:“Als alternatief voor deze retentievijver laten we een ondergrondse waterberging aanleggen.”

Lees ook:

Gezocht: 1.200 medewerkers voor nieuw e-commerce dc Lidl

BREEAM ‘very good certificaat’

Het distributiecentrum van ruim 50.800 vierkante meter beschikt straks over 52 laaddocks en parkeergelegenheid voor 40 trucks en 131 opleggers. Het distributiecentrum is opgedeeld in drie units: bulkopslag, orderpicking en een unit voor verpakken en verzenden van orders. Het pand beschikt daarnaast over mezzanine vloer van 2.000 vierkante meter. Ook is het dc extreem duurzaam, want eenmaal opgeleverd beschikt het pand over het BREEAM very good certificaat.

1.300 mensen verdeeld over 3 ploegen

Tijdens de rondleiding ging De Sitter ook in over de wijze waarop de 1.300 medewerkers verdeeld over de dag in drie ploegen het pand in en uit zullen gaan. “Dat is best een uitdaging want het gaat verdeeld over de dag over drie groepen van 400 mensen. Wat we hiervoor bedacht hebben, is dat de mensen via de loopbrug tussen de parkeergarage en het dc straks binnenkomen op de mezzanine die op de tweede verdieping ligt. Vanuit deze verzamellocatie kunnen ze eenvoudig bij hun werkplek komen zonder het proces op werkvloer te verstoren.”

Personeel werven in Noord-België en regio Brussel

Ook het werven van de 1.300 nieuwe werknemers wordt een flinke uitdaging voor Lidl. Samen met de gemeente Roosendaal onderneemt het Duitse supermarktconcern op dit moment tal van initiatieven om geschikt personeel aan te trekken. “We zetten met name in op het werven van werklozen uit de regio Roosendaal. Daarnaast willen we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en zij-instromers interesseren voor een baan in dit dc. Met die aanpak hebben we inmiddels ook successen geboekt met DSV dat de operatie doet voor het dc van Primark. Daarnaast zijn we ook in overleg met gemeentes in Noord-België en Brussel. Daar is de werkloosheid relatief hoog en we kijken nu ook of mensen uit deze regio’s hier straks aan de slag kunnen ”, stelde wethouder Hans Verbraak woensdag tijdens de rondleiding.

Grote raampartijen in Lidl dc

Belangrijke voorwaarde is dan ook dat het werkklimaat in het dc straks aangenaam is. “Met name op de locaties waar veel mensen werken, zijn grote raampartijen waardoor er veel lichtinval is. Ook is er in ruime mate voorzien in kantinegelegenheid en komt er aan de achterkant van het pand een groot terras. Wat we hier bouwen, is dus allesbehalve een saaie blokkendoos.”

Dc voert het volledige online assortiment

Lidl zelf was tijdens de rondleiding zuinig het geven van informatie over bijvoorbeeld magazijninrichting en wanneer de e-commerce operatie volledig operationeel zal zijn. Wel werd duidelijk dat het Duitse supermarktconcern het volledige online assortiment – dat nu nog vanuit Tsjechië en Duitsland wordt uitgeleverd aan de consument – onderbrengt in dit dc.

Lidl kiest voor gedeeltelijke automatisering

Op de vraag of het pand geautomatiseerde oplossingen worden toegepast stelde Zohair Azmani van Lidl dat gekeken wordt ‘naar een gedeeltelijke automatisering van processen’. Azmani voegde daar nog aan toe dat logistieke hotspot West-Brabant voor Lidl een belangrijke hub vormt waar het gaat om de e-commerce activiteiten voor webbestellingen van consumenten uit onder andere Nederland, België, Duitsland en Noord-Frankrijk.

Reageer op dit artikel