artikel

Nieuwbouw moet Wehkamp flexibeler maken (interview)

Warehousing 2174

Nieuwbouw moet Wehkamp flexibeler maken (interview)

Het supermoderne distributiecentrum van Wehkamp is al te klein. De e-commerce reus breidt daarom zijn dc fors uit. Het nieuwe pand wordt aan het bestaande dc gebouwd en krijgt een handmatig proces. Maarten Tibosch, COO van Wehkamp, geeft tekst en uitleg over de uitbreidingsplannen.

Waarom de uitbreiding?

“Wij willen verder investeren in groei en innovatieve oplossingen, zowel voor onze klanten als voor onze partners. Deze extra ruimte geeft ons enorme flexibiliteit om assortiment toe te voegen, en dat zorgt ervoor dat we de snelste en de betrouwbaarste blijven.”

Hoe sterk is de groei en hoe nijpend het ruimtegebrek?

“Op zich hebben we nu geen ruimtegebrek, maar als we kijken naar onze prognoses en scenarioplanning (S&OP) dan zien we dat we in 2019 extra capaciteit nodig hebben en daar anticiperen we nu op. Die extra capaciteit is niet alleen opslagcapaciteit, maar is ook de capaciteit om meer pakjes te kunnen versturen en om meer assortiment toe te kunnen voegen.”

Het bestaande automatische dc wordt ook uitgebreid: hoe, wanneer en waarom?

“Met de uitbreiding van het huidige fulfilmentcentrum zijn we al begonnen. De capaciteit wordt binnen de muren verder uitgebreid. Het geautomatiseerde magazijn groeit van 450.000 naar 525.000 opslaglocaties. Het aantal pickstations, waar klantbestellingen worden ingepakt, van 24 naar 28. Op deze wijze kunnen straks maximaal 200.000 klantbestellingen per dag worden verwerkt. Hiermee zijn we vanaf maart operationeel.”

Het nieuwe dc wordt handmatig ingericht. Waarom die keuze?

“We gaan ons huidige fulfilmentcentrum vergroten door er een tweede magazijn aan vast te bouwen. Dat wordt één grote geïntegreerde operatie. Hiervan is het grootste deel volledig geautomatiseerd, met daarnaast andere innovatieve oplossingen (waarvan een deel ook handmatig). Het wordt dus één systeem, allemaal op elkaar aangesloten om ervoor te zorgen dat we efficiënter en effectiever zijn ingericht, ook naar de klant toe.

 

Lees ook
De dilemma’s bij magazijnrobotisering

Roadmap Robotics: in 4 stappen aan de slag met robots in het magazijn

 

Deze aanpak geeft ons enorme flexibiliteit om assortiment toe te voegen en modulair te bouwen. Wij willen flexibel zijn (op basis van wat de klant van ons wil) voor de toekomst en kunnen bijsturen en aanpassen waar nodig.”

Wat betekent die handmatige aanvulling voor de operatie?

“Door deze uitbreiding zijn we niet alleen in staat om assortiment toe te voegen, maar kunnen we ook een veel breder assortiment afhandelen. Een iPhone in een magazijn verwerken is wat anders dan een jurkje, een koffiemachine, een elektrische tandenborstel of een paar schoenen. Ons assortiment groeit hard en wij zijn er continu mee bezig om dit zo slim mogelijk in te delen.”

Welke producten komen in aanmerking voor het handmatige dc en waarom?

“Hier kun je bijvoorbeeld denken aan producten die wat kwetsbaarder zijn, zoals mooie lange jassen. Maar ook seizoensproducten, zoals bijvoorbeeld schaatsen. Schaatsen verkoop je niet het hele jaar. Als het in één keer begint te vriezen, dan willen mensen snel schaatsen. Die schaatsen moeten dan snel het geautomatiseerde magazijn in, zodat ze heel snel aan onze klanten uitgeleverd kunnen worden. Voor 23:59 besteld is de volgende dag in huis.”

 

wehkamp

Maarten-Tibosch, COO van Wehkamp

 

Wat willen jullie bereiken met het nieuwe distributiecentrum?

“Uiteindelijk komt het neer op meer innovaties, meer assortiment, meer capaciteit, sneller kunnen uitleveren en effectiever werken. Kortom, alles voor de ultieme klantervaring.”

Wanneer is het dc operationeel?

“Einde dit jaar is het uitgebreide fulfilmentcentrum gereed en naar verwachting begin 2019 operationeel.”

 

Reageer op dit artikel