artikel

Deze LED oplossing koos Rhenus in Son

Warehousing 1037

Deze LED oplossing koos Rhenus in Son

LED verlichting is nieuwe standaard in distributiecentrum. In ieder geval volgens de experts en Rhenus. De logistieke dienstverlener heeft zijn dc in Son van een slimme LED verlichting voorzien. Tilburg volgt.

LED wordt algemeen goed, zeker bij nieuwbouwprojecten. Daarvan is lichtexpert Robert Jan Vos overtuigd. Niet alleen op basis van duurzaamheid en vastgoedwaarde, maar bovenal door ‘productontwikkeling in de markt.’ “De prestatie van LED heeft de conventionele verlichting ruimschoots ingehaald.”

Lichtspreiding

De tijd dat de lichtspreiding van LED minder was dan van conventioneel licht, is voorbij. “Lichtlijnen met LED waren jaren al goed, maar nu zijn ook de hi bay  (individuele pendelarmaturen) op koers.” Als voorbeeld stelt hij: “Als je over distributiecentra praat, wordt die hal verlicht met 150 lux op

 

Lees ook
LED verlichting is nieuwe standaard in distributiecentrum

LED is goedkoper en beter geworden

 

vloerniveau. Voorheen, afhankelijk van de grootte en lichtverdeling, had je 5 tot 7 watt per vierkante meter nodig. Nu met LED kun je dat realiseren met circa 2 watt per vierkante meter. Dat is een besparingspotentieel van 50 á 60 procent.”

 

Alphons van Ervan, divisie directeur Rhenus Contract Logistics is al langer overtuigd.  Energiebesparing was de  belangrijkste reden waarom Rhenus zijn dc in Son (ontwikkeld door Dokvast) heeft uitgerust met led. Rhenus bespaart bijna zeventig procent aan energiekosten. “Daarnaast hebben we minder vervangingskosten.”

 

BREEAM-NL: wat zijn voordelen in logistiek?

 

Terugverdientijd minder dan 4 jaar

De keuze voor LED is wat Van Erven betreft inmiddels een no brainer.“Zelfs in een bestaand pand van vijf jaar oud hebben we onlangs alle lampen vervangen met een terugverdientijd van minder dan vier jaar. Straks in het nieuw te bouwen pand gaan we ongeveer 75 procent besparen op de energiekosten voor verlichting ten opzichte van traditioneel verlichte warehouses.” Rhenus bouwt in Tilburg een pand van 60.000 vierkante meter.

Reageer op dit artikel