artikel

In 6 stappen naar de juiste handscanner

Warehousing 7147

In 6 stappen naar de juiste handscanner

Handscanners zijn er in vele soorten en maten. Het aantal aanbieders maakt de keuze niet gemakkelijker. Hoe kies je de juiste voor jouw operatie? 6 punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een handscanner.

1 Toepassing

De eerste vraag die je moet stellen is: wat wil je scannen? Een simpele vraag die in de praktijk toch nog met enige regelmaat niet voldoende wordt gesteld. Je moet niet alleen duidelijk hebben wat je wilt scannen, maar ook in welke omgeving. De zoektocht naar de juiste scanner begint daarom met de vraag wat het knelpunt is, adviseert Wim Ceelen. Hij is waarnemend voorzitter van AIM Benelux, de belangenorganisatie van de Nederlandse fabrikanten en leveranciers van automatische identificatie en mobility.

Extreme temperaturen

De toepassing in een winkelomgeving of in een magazijn vraagt om andere keuzes. Handscanners in magazijnen dienen robuust te zijn. Met andere woorden: ze moeten tegen een stootje kunnen. Dat vraagt om een specifieke oplossing. Een andere vraag die gesteld en beantwoord moet worden is de omgevingstoepassing, stelt Arno Visker, sales manager Scanning Products Benelux bij Honeywell. Het gebruik in een vrieshuis of juist in een omgeving met hoge temperaturen, vraagt om een specifieke oplossing. Kijk goed of de aan te schaffen handscanner tegen die extreme temperaturen kan. Visker: ‘In een vriescel heb je echt een handheld nodig die tot -30°C kan.”

 

handscanner1

 

 

2 Welke (bar)code moet je scannen?

1D of 2D. Dat is de vraag. Het antwoord bepaalt de keuze van de scanner. 1D  is de barcode die wij allemaal kennen van onder andere de supermarkt, de barcode met de verticale zwarte strepen, ook wel lineaire en 1D barcode genoemd. De meest voorkomende 1D barcodes zijn de GS1-128 (dit is de opvolger van EAN-128) en Code 39. Deze codes zijn met iedere 1D laserscanner te lezen. Lineaire codes zijn minder geschikt voor distributiecentra, want als ze een klein beetje beschadigd zijn, zijn ze al onleesbaar. De lineaire code kan met een 1D of 1D+2D scanner gelezen worden. Daarnaast is de 1D scanner vaak minder technisch, en goedkoper dan 2D scanners.

 

Andere belangrijke vragen vooraf
*Welke WIFI-technologie bevat/ondersteunt de handheld? MIMO-technologie is gewenst voor betere dekkingsgraad en dataoverdracht.*Pistolgrip uitvoering of handheld uitvoering?*Grote toetsen of full touch? Wanneer je veel WMS-gegevens kwijt moet dan is groot scherm gewenst.*Welk backofficesysteem wordt er gebruikt, wordt Android ondersteund?

 

2D codes bestaan vaak uit allemaal kleine blokjes en kunnen veel meer informatie bevatten dan de 1D barcodes. 2D codes zijn alleen leesbaar met een 2D scanner (imager). Een groot voordeel is dat als een deel van deze code beschadigd is hij toch nog uitgelezen kan worden. Voorbeelden van 2D codes zijn: Data Matrix codes, PDF codes en QR codes.

3 Welke type handscanner?

Feitelijk zijn er twee smaken: een laserscanner of een Imager. Wim Ceelen is duidelijk in zijn advies: “Ga altijd voor een imager.” Het prijsverschil tussen de twee varianten is minimaal tegenwoordig en je bent flexibeler. Je kunt immers met een imager zowel 1D als 2D codes scannen. Vervolgens rijst de vraag welke imager?  Imagers heb je in twee varianten: lineair imager en een area imager. Lineair imager lijkt op de oude CCD scanners waarmee je de barcode aantikte om te lezen. Lineair wordt veelal voor 1D codes gebruikt. Daarnaast kun je met deze variant codes van een monitor aflezen. Met een laserscanner kan dat niet.

4 Afstand scannen

Essentieel voor de keuze is de afstand die de scanner moet overbruggen tot de code. Qua afstand zijn er vier opties: HD scanner (max 40 cm) , standaard range (tot 70 cm), external range (tot 1,5 meter, maar varieert per fabrikant) en de long range of auto range (tot 16 meter) Als je niet meer dan 1 meter afstand hoeft te scannen, adviseert Visker standaard range. Dit vanwege de snelheid en precisie.

 

handscanners magazijn

 

5 Check de medewerkers

Voor de orderverzamelaar – die er dag in dag uit mee moet werken – is het bedieningsgemak van de scanner zeker het belangrijkste aspect van dit gereedschap. Ook het gewicht en het draaggemak spelen daarbij een rol. Let ook op de batterijduur. De échte experts en testers vind je eigenlijk in de dagelijkse praktijk op de werkvloer van het magazijn. Vraag daarom eens naar hun mening, welke scanner goed bevalt.

6 Kijk vooruit

De juiste keuze is niet enkel de keuze van vandaag. Vraag je af wat je in de toekomst wilt scannen. Als het antwoord enkel 1D codes betreft, kun je goed af met een laserscanner. Wil je in de toekomst meer doen, bijvoorbeeld vrachtbrieven scannen of SSCC codes, dan is een imager de enige juiste oplossing.

Reageer op dit artikel