artikel

Rollenbanen worden modulair en flexibel

Warehousing 1842

Rollenbanen worden modulair en flexibel

Niks geen starre, vastgeklonken systemen. Flexibiliteit is het nieuwe toverwoord in de logistiek; dat geldt ook voor rollenbaansystemen. Nieuwe spelers spelen handig in op deze koerswijziging. Oude vertrouwde aanbieders blijven niet achter. 4 systemen op een rij.

Zone powered conveyor van nieuwkomer Avancon

Avancon, een van de nieuwste spelers, denkt met zijn ontwerp een revolutie te kunnen ontketenen in de rollenbaanwereld. De Zwitserse start-up maakt zijn debuut met het modulaire systeem genaamd Zone Powered Conveyor (ZPC).  De rollenbaan is erg flexibel en in staat om producten zowel langzaam als snel te transporteren in alle richtingen zonder druk uit te oefenen op de goederen. Zoals de naam verklapt, werkt het systeem in zones. Als de zone voor het te transporteren product vol is, stopt het systeem. Als de zone vrij is, transporteert het systeem met 0,3 meter per seconde.  Wanneer alle zones leeg zijn,  loopt de snelheid op tot 15 meter per seconde.

Designprijs

Het systeem kan communiceren met bovenliggende IT-systemen. Volgens eigen zeggen kan ZPC 80 procent van alle goederen tot 50 kilo transporteren. Pikant detail: het systeem is oorspronkelijk ontwikkeld door Dieter Specht voor Interroll. Interroll zag er van af, waarna Specht uitkwam bij de huidige directeuren van het jonge bedrijf: Denis Ratz en Daniele Gambetta. Het systeem heeft designprijzen gewonnen in Duitsland (Red Dot Award) en in Azië de ‘Good Design’-prijs.

Interroll komt met een modular conveyor platform

De belangrijkste productintroductie in zijn geschiedenis. Met die woorden introduceerde Interroll vorig jaar zijn modulaire variant van de rollenbaan: de Modular Conveyor Platform, kortweg MCP. Snelheid en flexibiliteit zijn de sleutelwoorden van het ontwerp. Interroll heeft de MCP ontwikkeld omdat de klant, mede door de oprukkende e-commerce, flexibiliteit nodig heeft in zijn operatie.  Dankzij het modulaire ontwerp van het platform kunnen nieuw geplande systemen uiterst snel worden gerealiseerd. De werking is simpel dankzij onafhankelijk van elkaar in te stellen geleiders aan de zijkanten, verstelbare staanders zonder veren, geïntegreerde kruisstukken voor de  elektrische bekabeling en ruimtes die gebruikt kunnen worden als bevestigingspunten, aldus de producent.

 

 

Combineren

De MCP bevat gewone elektrische aansluitingen. Er is ook een software “plug in” voor AutoCad om opstellingen snel te kunnen ontwerpen. Afhankelijk van de toepassingsvereisten kunnen de transportmodules uitgerust zijn met verschillende aandrijfsystemen en met elkaar worden gecombineerd. MCP kan zo’n 3.500 goederen per uur verwerken.

 

Lees ook
Aan de rol, op de band, of aan de ketting?

 

Boa presenteert vernieuwde versie van plug and carry

Het Franse Boa heeft een nieuwe generatie slim modulair transportsysteem op de markt gebracht: de Plug and Carry 2.0. Het modulaire rollenbaansysteem komt vijf jaar na de lancering van het eerste model. Volgens de producent is de 2.0-versie autonomer en eenvoudiger te configureren, en is het aantal losse onderdelen van het modulaire systeem gereduceerd, waardoor het systeem eenvoudiger te installeren is. Ook zijn er elementen toegevoegd, zoals omleidings- en invoegmogelijkheden en weeg-, document- en etiketteringsmodules.

 

 

Plug and Carry 2.0 is volledig compatibel met zijn voorganger én kan communiceren met externe systemen. De gebruiker kan het systeem zelf onderhouden. De programmering van het systeem gebeurt via het WCS. Het systeem herkent automatisch aanpassingen aan de opstelling en past indien nodig de automatisering aan. Het WCS spoort ook eventuele storingen op. Elke module van het Plug and Carry-systeem heeft artificiële intelligentie ingebouwd, waardoor informatie realtime wordt doorgegeven. Hierdoor kunnen pakketten worden gevolgd.

 

 

Zie ook
Nieuwe kunststof, modulaire conveyor op de markt

 

Valor lanceert combi tussen eenvoud en automatisering

Zo simpel mogelijk automatiseren. Dat is de basis van het nieuwe conveyorsysteem van QliqFlow. Het systeem is snel af te breken en op te bouwen. Valor wil met zijn modulaire oplossing het gat dichten tussen simpele transportmiddelen en zwaar geautomatiseerde material handling oplossingen. Flexibel en modulair zijn de sleutelwoorden bij het ontwerp van QliqFlow, dat vorig jaar het levenslicht zag. QliqFlow houdt volgens de bedenkers het midden tussen een starre in de vloer verankerde conveyor en handmatige orderpickkarren.

 

 

Het is een modulair plug and play-systeem met een aantal standaard componenten. Modules van 2 meter hebben een eigen drummotor en besturing. Naast rechte lijnen zijn er bochten beschikbaar, kunnen lijnen worden samengevoegd en gesplitst. Ook kunnen hoogtes met een stijgingspercentage van 15 procent worden overbrugd.

Drukloos

Het systeem is aan te sluiten op 220 volt en werkt met een transformator naar 24 volt. Modules zijn te verbinden zonder boutverbindingen of laswerk. Sensortechniek zorgt er voor dat het systeem drukloos kan accumuleren. Goederen stoppen op 10 centimeter van elkaar.

Reageer op dit artikel