artikel

Rise of the machines (piece picking robots)

Warehousing 2013

De ontwikkeling van piece picking robots zit fors in de lift. Alle grote spelers zetten fors in op deze machines. Ze worden alleen maar slimmer en sneller. Een overzicht.

Rise of the machines (piece picking robots)

 Vanderlande gelooft in cobots

Snel, veilig en exact. Dat zijn de kwalificaties die passen bij de piece picking robot die Vanderlande heeft gelanceerd. De material handlingspecialist toonde de technologie de afgelopen maanden op  diverse internationale beurzen. De piece picking robot is nog een ‘proof of concept’ maar lang zal dit niet duren.

 

 

 

Al diverse partijen hebben interesse getoond. Niet vreemd, want met de oprukkende e-commerce en dus complexe operaties én het tekort aan goede, gemotiveerde mensen, kan de robot uitkomst bieden.

vanderlande

Cobot is een betere term want de machine die Vanderlande heeft gelanceerd is bedoeld om samen te werken met mensen. Glas, karton, plastic. De robot is momenteel in staat om diverse materiaalsoorten te picken tot 2 kilogram. Dit gebeurt via een vaccuümgripper én vision technologie. De robot kan dus zelfstandig kiezen welk product die moet picken en hoe die dat product vervolgens neerlegt. Het voordeel van die vision technologie is ook dat de inleertijd van de robot veel sneller gaat.

Het aantal picks per uur ligt op 600. Niet alles laat zich met een vacuümgrijper gemakkelijk oppakken. Mocht de robot onverhoopt misgrijpen dan kan de mens ingrijpen.  Vanderlande benadrukt dat het product nog in ontwikkeling is en continue wordt verbeterd waar mogelijk onder meer op het gebied van software, de gripper..

Stand alone robot Dematic

Dematic werkt hard aan zijn zogenoemde Multishuttle A.R.M. toepassingen. Op de Promat in Chicago toonde de material handling  specialist zijn versie op het gebied van picking robots. De oplossing die Dematic ontwikkelt is geschikt voor de detailhandel, farmaceutische, productie en kleding en voedselindustrie. De picking robot met de naam Multishuttle® A.R.M.

dematic

Cargo-picking heeft een robotarm die producten tot 6 kilogram kan tillen. Producten worden geïdentificeerd door middel van een ingebouwde 3D-camera systeem. Hierdoor kan het systeem producten afzonderlijk van elkaar onderscheiden en picken. Het systeem kan worden geïntegreerd met andere modules – bijvoorbeeld de Dematic iQ Suite, Dematic meerdere shuttle buffer magazijnen of transporttechniek en sorters.

Net als de picking robot van Knapp is ook deze robot stand alone en niet, zoals, de item pickrobot van Vanderlande te integreren met werknemers. De robot is nog in ontwikkeling. Een release datum kan Dematic nog niet geven.

Pick it Easy robot Knapp

Knapp is misschien wel het verste in de ontwikkeling van de piece picking robots. De Oostenrijkse material handling specialist heeft zijn oplossing; de Pick it Easy robot inmiddels al in vijftal operaties (met name pharma gerelateerd) actief in Duitsland, Spanje en Nederland (Basiq Dental in Oisterwijk). Recent won het ontwerp de innovatieprijs op de Logimat.

knapp

Pick-it-Easy Robot is een volledig geautomatiseerde orderpicking robot dat zelfstandig een groot aantal artikelen kan picken tot 500 gram, met name slow en medium movers. De picktijd is 3,6 seconden. Dat zorgt er voor dat de robot 1000 artikelen per uur kan picken. Misschien nog belangrijker: hij  werkt zo goed als foutloos. Die precisie heeft de robot te danken aan slimme software, vision technologie waardoor de machine ieder product afzonderlijk kan onderscheiden.

Knapp maakt gebruik van vacuüm griptechniek. De Oostenrijkers hebben diverse maten en modellen. Welke gripper wanneer nodig is kan per operatie worden bepaald.  Knapp test momenteel de stapelingstechniek. De robots leggen de producten nu willekeuring in de bak; in de toekomst moet die producten kunnen stapelen.

 Itempiq Swisslog pickt tot 7 kg

De piece picking robot van Swisslog (Kuka) heet ItemPIQ. Deze robot is geschikt voor het picken van items met een gewicht tot 1 kilogram. De technisch haalbare pick snelheid is 600 items/uur. In beperkte productenrange is het max gewicht 7 kilo, met lagere werksnelheden. De ItemPiQ is uitgerust met de KUKA LBR Iiwa robot.  Deze robot is de eerste gevoelige lichtgewicht robot geschikt voor intralogistieke toepassingen. Hierdoor is het mogelijk samen met mensen te werken, aldus Swisslog.

swisslog

De robot maakt gebruik van  3D-visietechnologie en een 2D camera voor het identificeren van de productcontouren. In combinatie met een slim algoritme en software kan de robot grijppunten van onbekende producten bepalen. Dit verkort het inleerproces. ItemPiQ maakt gebruik van een multifunctioneel gripping systeem. Het basismodel heeft 4 vingers/zuigunits. Grijpen van de producten gebeurt op basis van vacuüm.

De gripping technologie en zelflerende software zal alsmaar beter worden en de mogelijkheden verder vergroten; qua picksnelheid en verwerkbare producten. Swisslog heeft momenteel meerdere pilot projecten lopen.

 

Reageer op dit artikel