artikel

Wat zijn de succesfactoren van Operational Excellence?

Warehousing 3168

Wat zijn de succesfactoren van Operational Excellence?

Operational Excellence omarmen is niet eenvoudig. Toch plukken veel bedrijven die grondig met OpEx aan de slag zijn gegaan, daarvan de vruchten. Producenten, groothandels, dienstverleners maar ook zorginstellingen en overheidsinstellingen die geloven in OpEx, werken efficiënter. Ze slagen hierin omdat ze in staat zijn tot het in breder perspectief plaatsen van veel zaken. Toch behoeft de term nog enige uitleg. Waar denken we aan bij Operational Excellence en wat zijn de succesfactoren?

Menig bedrijf en instelling wordt continu uitgedaagd om hun dienstverlening en bedrijfsvoering te optimaliseren. Operational Excellence (OpEx), is een methode om gecontroleerd in beweging te komen en de efficiency van processen en structuren te verbeteren. Operational Excellence is een overtuiging waarbij excellente dienstverlening en de wensen van de klant centraal staan. Door te focussen op klantwaarde kun je stap voor stap verspillingen uit werkprocessen halen en slimmer gebruik maken van mensen en technologie.

Operational Excellence omarmen

OpEx bevat veel kenmerken van het lean-gedachtengoed. Het komt neer op het doen van de juiste dingen en het zetten van de juiste stappen om aan de wensen van de klant te voldoen. Naast dit streven kiezen bedrijven die OpEx omarmen er ook voor om zo effectief mogelijk te werken tegen zo laag mogelijke kosten. Dat lijkt logisch, veel ondernemers streven hiernaar, maar het vergt wel het nodige doorzettingsvermogen. De meeste bedrijven en instellingen zijn vijf tot tien jaar bezig met de toepassing ervan. OpEx wint duidelijk aan populariteit.

Stel veel ‘hoe’ vragen

Strategie speelt een belangrijke rol bij OpEx. De rij ‘hoe’-vragen, als basis voor methodieken, is schier oneindig. Een Masterclass Operational Excellence, zoals Nyenrode aanbiedt, is geen overbodige luxe voor wie veel van de hoe-vragen wil beantwoorden. Voorbeelden hiervan zijn:

  • hoe klantwaarde bepalen,
  • hoe strategie door vertalen in concrete activiteiten,
  • hoe processen te verbeteren,
  • hoe mensen zich laten ontwikkelen en
  • hoe het continu verbeteren embedden in het DNA van een organisatie.

Supply chain collaboration

Bedrijven die Operational Excellence omarmen hechten veel waarde aan supply chain collaboration. Daarnaast streven ze naar het in een korte tijd implementeren van ideeën en softwaretools. Inzicht in wat ketenpartners doen is van belang bij het werken met minimale voorraden en het bereiken van een hoge klanttevredenheid. Agile werken en een methode als Scrum zijn populair bij het snel uitvoeren van projecten en het uitrollen van ondersteunende software.

Online magazine Logistiek Academy

Lees in het online magazine van Logistiek Academy alles over de programma’s, ook over de Masterclass Operational Excellence.

Typisch iets voor logistiek professionals

Logistiek professionals behoren tot de kerngroep van mensen die binnen een organisatie verantwoordelijk zijn voor de uitrol van OpEx. Afdelingen die onder een vergrootglas komen te liggen bij het overschakelen op deze continuous improvement zijn productie, warehousing, supply chain en inkoop. Het zijn ook deze afdelingen die het best in staat zijn tot het toewerken naar de gewenste resultaten. Denk daarbij aan het bepalen van voorraadhoogtes en het naar klanten toe verbeteren van de service. Ook zijn dit de afdelingen waar Lean, 5S en Kaizen tot hun recht komen.

Succesfactoren Operational Excellence

Uit onderzoek van UNC Plus Delta blijkt dat bedrijven in de sector logistiek een verhoogde klanttevredenheid vaak zien als succesfactor van OpEx. Frappant genoeg noemen de respondenten ook operational excellence zelf als succesfactor. Dit helpt vooral bij het vastleggen van de ‘lessons learned’. Succesfactoren die ook erg goed passen bij OpEx zijn: innovatiekracht, snelle leveringen, kwaliteit en communicatie. Niet onbelangrijk is het meekrijgen van de medewerkers in de verandering. Het uiteindelijke succes van het toepassen van een denkwijze als Operational Excellence wordt mede bepaald door het meekrijgen van mensen in de verandering. Bedrijven dienen dan ook de juiste balans te vinden tussen de harde kant (inrichting, processen, structuren) en de zachte kant (weerstand, interventies) en daarbij voldoende aandacht te hebben voor de medewerkers.

Lees ook: Kan lean zorgen voor belangrijk en zinvol werk?

Masterclass Operational Excellence

Reageer op dit artikel