artikel

‘BMWT-Keurmerk Duurzame Bedrijfsvoering praktisch toepasbaar’

Warehousing 1435

‘BMWT-Keurmerk Duurzame Bedrijfsvoering praktisch toepasbaar’

Het Keurmerk Duurzame Bedrijfsvoering, een initiatief van brancheorganisatie BMWT, helpt bedrijven om hun duurzaamheidsmaatregelen en doelen in kaart te brengen en door te ontwikkelen. Door de praktische insteek is het keurmerk geschikt voor grote bedrijven en het MKB.

Het keurmerk helpt bij het benoemen van reeds aanwezige maatregelen zodat ook reeds behaalde successen ‘gevierd’ kunnen worden. Inmiddels zijn er al drie bedrijven die het traject voor het Keurmerk Duurzame Bedrijfsvoering succesvol doorlopen hebben. Eén van die bedrijven is Toyota Material Handling Nederland Bij Toyota is Lydia van den Bogaard ervoor verantwoordelijk.
Dat het keurmerk effect heeft, blijkt wel uit het feit dat Toyota samen met drie andere vestigingen uitverkoren is uit in totaal 35 Europese verkoopmaatschappijen om deel te nemen aan het eerste duurzaamheidsrapport van Toyota Material Handling Europe.

Het leverde Van den Bogaard zelf de titel Sustainable Development Champion op. En hoewel het de nodige tijd en energie kost om alle duurzaamheidsmaatregelen in kaart te brengen en alle medewerkers daarvan bewust te laten worden, blijkt in de praktijk dat veel van de voorgeschreven maatregelen er in de praktijk al gewoon zijn.

Haalbaarheid in kaart brengen

Voordat bedrijven aan de slag gaan met het keurmerk, is er een oriënterend gesprek om de haalbaarheid van de certificering in kaart te brengen. Is dat het geval, dan wordt de aanvraag ingediend. Aan het eind van het traject volgt een audit door TÜV Rheinland met eventuele aanbevelingen. Het certificaat Duurzame Bedrijfsvoering is vervolgens vier jaar geldig. In die vier jaar krijgt het bedrijf een jaarlijkse audit, waar mogelijk tegelijkertijd met andere (her)keuringen.

Maatregelen centraliseren

Tijdens de implementatie merkte Van den Bogaard dat het vooral een kwestie is van het centraliseren en vastleggen van reeds aanwezige duurzaamheidsinitiatieven en -maatregelen. “Vaak is het er gewoon al, maar vergeet je het als bedrijf te benoemen. En als je het niet benoemt, dan kun je de behaalde successen ook niet vieren.”

Genomen maatregelen

Toyota nam uiteenlopende maatregelen om het pand, de bedrijfshallen en -processen en de mobiliteit duurzamer te maken. Sommige zijn alleen haalbaar bij voldoende financiële draagkracht, zoals het cortenstalen voile-achtige scherm aan de buitenzijde van het pand (geheel onderhoudsvrij). Dit gecorrodeerde scherm, dat er uitziet als een licht uitgerekt sinaasappelnet, zorgt in de zomer voor verkoeling en dempt het zonlicht, maar laat in de winter het licht vol toetreden in het pand.

Over zonkracht gesproken, bijzonder is de nieuwe installatie waarmee zonnepanelen de drie acculaadruimtes van stroom voorzien. Hiermee worden de accu’s van de heftrucks uit de korte-termijn-huurvloot bijgeladen, die aan het einde van de dag terugkomen.

“Maar andere maatregelen en investeringen zijn prima door elk type bedrijf te nemen. Zoals het gebruik van ledverlichting. In de centrale hal van het pand modereert die bovendien met de hoeveelheid daglicht zodat we nog meer energie besparen.”

Led verlichting

Ook verving het bedrijf onlangs de oude showroomlampen door ledverlichting. En heel simpel maar zeer effectief voor mens en milieu: centraliseer de afvalpunten. “In onze grote kantoorruimte met zo’n 50 werkplekken hebben we nu nog maar twee punten bij de koffieautomaat en de printers waar papier en ander afval gescheiden ingezameld worden. Dus niet langer een prullenbak onder elk bureau. Waarom? Het scheelt 48 plastic afvalzakken, het kost minder tijd om schoon te maken en de schoonmakers hoeven minder vaak te bukken. Bijkomend voordeel is, dat er meer informeel contact is en dat medewerkers meer bewegen.”

Lees ook
Led is goedkoper en beter geworden

Autobeleid onder de loep

Ook het voertuiginformatiesysteem is iets dat Van den Bogaard kan aanbevelen. “Het geeft inzicht in de CO2-uitstoot van ons wagenpark van 230 voertuigen met onder meer 145 servicebussen en het maakt excessen in brandstofverbruik zichtbaar. Indien nodig kun je dan met de betrokken personen in overleg treden of ze een extra rijvaardigheidscursus aanbieden.” Om de CO2-uitstoot omlaag te brengen, stapte het bedrijf waar mogelijk over van auto’s met dieselmotoren naar benzine of hybride. Het nieuwe leaseautobeleid voorziet ook in de mogelijkheid om tijdens het werk met een lichte energiezuinigere auto te rijden en tijdens de vakantie met een andere auto die de caravan trekt.

Controle bandenspanning

Tijdens de implementatie van het Keurmerk Duurzame Bedrijfsvoering liep Van den Bogaard ook tegen een minpunt van het keurmerk aan; het vier keer per jaar controleren van de bandenspanning van alle voertuigen. “Dat zou betekenen dat alle accountmanagers en service-engineers vier keer per jaar op een vast moment naar Ede moeten komen. Dat levert eerder meer milieubelasting op dan minder. Daarom hebben we afgesproken dat de bandenspanning nu bij de wissel van winter- naar zomerbanden en omgekeerd plaatsvindt, tweemaal per jaar dus.”

Praktische insteek

De drie gecertificeerde bedrijven, MABO-lifting Nederland, Toyota Material Handling Nederland en Van der Spek Vianen vinden dat het Keurmerk Duurzame Bedrijfsvoering erg praktisch is ingestoken en goed uitvoerbaar is, voor elk type bedrijf van elke omvang. Zoals TÜV Rheinland bevestigde is het keurmerk voor veel bedrijven een praktisch alternatief voor ISO 14001 of een praktische aanvulling daarop.

“Bovendien helpt het certificaat je als bedrijf om klanten en stakeholders te stimuleren om duurzaam en veilig te werken,” besluit Lydia van den Bogaard van Toyota Material Handling Nederland.

Aanmelden voor deelname of meer informatie?

Bedrijven die meer informatie willen of in aanmerking willen komen voor deelname aan het Keurmerk Duurzame Bedrijfsvoering kunnen zich daarvoor aanmelden bij Albert Lusseveld, BMWT Duurzame Bedrijfsvoering bereikbaar op 070-301 0103 of per e-mail op a.lusseveld@bmwt.nl.

 

Reageer op dit artikel