artikel

Logistiek Live: WDP bezoekt herbouw The Greenery en zet virtual reality in

Warehousing 1180

Logistiek Live: WDP bezoekt herbouw The Greenery en zet virtual reality in
Logistiek Live: Rien van Ast (WDP)

Sale & rent back is een manier voor bedrijven om geld ‘vrij te spelen’ dat voor innovatie en groei is te gebruiken. “Zo kregen we van The Greenery het verzoek om een pand te herontwikkelen, terwijl de operationele activiteiten zouden doorlopen”, vertelt Rien van Ast, directeur Nederland van WDP, ontwikkelaar en verhuurder van logistiek vastgoed. Tijdens Logistiek Live toont WDP dit project, maar gaat het ook naar het Prisma bedrijvenpark in Bleiswijk bij Zoetermeer.

Het project dat WDP voor The Greenery uitvoert in Barendrecht is in zoverre afwijkend van de standaard, dat veel bedrijven ervoor kiezen om een totale logistieke site te laten slopen en vervolgens een nieuw magazijn te laten bouwen. “We willen laten zien hoe de logistiek in de AGF-sector reilt en zeilt, inclusief een gekoelde logistieke omgeving en intensieve handling. Het is best spannend hoe alles doorloopt tijdens de werkzaamheden”, aldus van Ast.

The Greenery

Het spannende van het project bij The Greenery is door WDP zoveel mogelijk beheersbaar gemaakt door extra energie in de voorbereiding te steken. “We hebben wel veel ervaring met AGF-sites, maar niet met deze combinatie. Een goede afstemming vooraf is de kurk waar een project als dit op drijft. Is die afstemming er, dan kun je gemaakte afspraken ook nakomen.” Het project van WDP bij de veiling bevat twee panden, gebouw A en B. Aan A werkt het in fases, gebouw B is inmiddels klaar.

Logistiek Live 2016: virtual reality

De bustrip in het kader van Logistiek Live 2016 op 27 oktober bevat twee reisdoelen. Na het bezoek aan de her-/nieuwbouw van The Greenery vervolgt de bus de reis naar het Prisma bedrijvenpark in Bleiswijk. Op dit bedrijventerrein heeft WDP eind 2015 een aantal kavels overgenomen van vastgoedontwikkelaar Maasstede. “We willen op die locatie met behulp van virtual reality laten zien waartoe we op vastgoedgebied in staat zijn. Een virtual reality bril gekoppeld aan een smartphone is daarvoor vandaag de dag een ideale manier. Het is voor de aanwezigen vast leuk om virtual reality een keer mee te maken.”

Trend: maatwerk

Met de inzet van technologie wil WDP ook antwoord geven op enkele veel voorkomende vragen van bedrijven. Rien van Ast constateert dat er een toenemende behoefte is aan maatwerk op het gebied van logistiek vastgoed. Met maatwerk doelt hij niet op panden zoals ze ooit door Laurus in Waddinxveen (nu Univeg) en Compaq in Gorinchem (inmiddels een evenementenhal) zijn neergezet. Dat type maatwerk was iets te nauw op de bedoelde activiteiten toegesneden.

Automatisering

Van Ast: “Logistiek is steeds meer een aspect waarmee bedrijven een verschil kunnen maken. Je ziet het vakgebied vaker en vaker terug in de boardroom van ondernemingen. Aanvullend is er een trend naar automatisering. Maatwerk, met een zeker standaardisatie, is gewenst. We willen een pand op een later moment weer kunnen verhuren aan een andere klant indien nodig. We gaan graag met ondernemers om tafel om te zien hoe we ze bij dit vraagstuk kunnen helpen. Op die manier bouwen we een schil rond het logistiek proces en niet zomaar een gebouw.” De WDP-man stelt dat het aan de ontwikkelaar is om daarbij kritisch te kijken naar de verhouding tussen het gewenste en het benodigde aantal m2’s. “Ook kijken we met onze ervaring naar de logistieke processen en de behoeften van de klant nu en naar de toekomst toe. Pas dan gaan we bouwen.”

WDP: drie miljoen vierkante meter

WDP beschikt in de Benelux, inclusief Noord-Frankrijk en Roemenië inmiddels over ruim drie miljoen vierkante meter aan warehouseruimte. Dat aantal wil het graag uitbreiden, maar alleen op een weloverwogen manier. “We zeggen ook ‘neen’ tegen bepaalde projecten en nemen enkel weloverwogen beslissingen in functie van herverhuurbaarheid en langetermijnpartnerships.”

Logistiek Live 2016: serie artikelen

In deze serie artikelen in aanloop naar Logistiek Live zijn al verhalen gepubliceerd over PostNL Extra@Home / In Person en Zijderlaan / Suiker Unie / Egemin Automation. Een vierde artikel gaat over Picnic / Davanti.

Reageer op dit artikel