artikel

Logistiek Live: Fulfilment center vormt zich naar snelle groei Picnic

Warehousing 2004

Logistiek Live: Fulfilment center vormt zich naar snelle groei Picnic
Logistiek Live 2016 gaat ook naar Picnic. Op de foto: Supply Chain Director Wybe-Jan Bleeker

Het logistieke model van Picnic is, ondanks de kickstart die de online retailer beleeft, nog niet voor iedereen even bekend. “En dus leggen we op 27 oktober tijdens Logistiek Live 2016 graag uit wie we zijn, wat we doen en hoe het model werkt”, verklaart Wybe-Jan Bleeker, Supply Chain Director bij de online supermarkt met een fulfilment center in Nijkerk.

Picnic breidt stap voor stap uit en beschikt in aanvulling over het fulfilment center in Nijkerk over enkele hubs. De hubs hebben volgens Bleeker wel een crossdock-, maar geen opslagfunctie. Daarmee is het fulfilment center in Nijkerk de enige voorraadhoudende locatie met minimale voorraden. Het cloudgebaseerde warehouse management systeem Corax van Davanti zorgt voor de aansturing in het fulfilmentcenter van Picnic.

Logistiek Live 2016: operationele activiteiten Picnic

Picnic wil met een eigen distributiemodel en een slanke supply chain de logistieke kosten beperkt houden. De onderneming bezorgt haar klanten zonder bezorgkosten in rekening te brengen. Tijdens Logistiek Live 2016 hebben geïnteresseerden de mogelijkheid om te zien wat dat betekent voor de operationele activiteiten van de online retailer.

Real-time informatie

Wat maakt Picnic nu anders dan de online operaties van Albert Heijn en Jumbo? Bleeker houdt het op een combinatie van meerdere aspecten: “We proberen meerdere facetten te combineren. Centraal staan een snelle supply chain met korte levertijden, real-time dashboards en tot op de minuut nauwkeurig werken. We maken in ons proces gebruik van alle info die we kunnen vergaren in de verschillende Picnic-systemen.”

Verbazen

Het fulfilment center  zelf is volgens Bleeker een normaal magazijn. “We verzamelen er boodschappen voor mensen.” Waarover zullen de deelnemers van Logistiek Live zich verbazen? “Verbazen is misschien een te sterke omschrijving, maar ze zullen zeker zien dat we ons onderscheiden door middel van het gebruik een eigen ontworpen infrastructuur in combinatie met het gebruik van real-time informatie horend bij de diverse processen.”

Enorme groei zorgt voor spannende momenten

Eén aspect in het bijzonder maakt de logistieke operatie van Picnic erg spannend en dat is volgens de Supply Chain Director de enorme groei die de online retailer doormaakt. “Hierdoor hebben we elke week andere uitdagingen op ons bord liggen. Soms zijn er bottlenecks die we heel snel moeten oplossen, een andere keer hebben we iets meer tijd.” Een voorbeeld van een bottleneck is de congestie in de pickgangen die zich een enkele keer voor kan doen. Het te krap plannen van vrachtauto’s voor vervoer naar de hubs  of niet beschikken over voldoende disbatchframes, het zijn voorbeelden waartoe de groeistuipen kunnen leiden. “Dat maakt het werk ook wel weer erg aantrekkelijk, want we zijn continu bezig om onszelf te verbeteren. Pragmatisch te werk gaan is hierbij erg belangrijk.”

Cloudgebaseerd WMS

IT levert soms ook de nodige uitdagingen op. Het Davanti WMS vormt de basis. De keuze voor Davanti als leverancier is gemaakt na een selectietraject en daarbij speelden de aspecten schaalbaarheid, uptime, flexibiliteit met betrekking tot workflows en een snelle implementatietijd een rol. “We wilden eenvoudigweg alles in de cloud kunnen doen.” Om het WMS heen ontwikkelt Picnic met vooral eigen mensen allerlei aanvullende tools en applicaties. “Denk aan smartphone-achtige apps, waarbij we aan een proces een eigen applicatie toevoegen die ons snel toegang geeft tot gecombineerde informatie vanuit het WMS en alle andere Picnic-systemen.”

Blik op de werkvloer

Tijdens Logistiek Live 2016 bij Picnic krijgen de bezoekers een blik op de situatie op de werkvloer. Dat de huidige situatie in het fulfilment center in Nijkerk en de inrichting van de supply chain in de komende maanden nog zal veranderen, is volgens Bleeker een feit. Hoe de toekomst er precies uit zal zien, kan en wil hij nog niet blootgeven. “Maar we zullen sowieso meer panden en hubs nodig hebben dan nu. En voor hoe we de toekomstige logistieke operatie gaan inrichten, nemen we graag bij andere bedrijven een kijkje, al merken we ook wel dat we niet (meer) overal welkom zijn.”

Logistiek Live 2016: serie artikelen

In deze serie artikelen in aanloop naar Logistiek Live zijn al verhalen gepubliceerd over PostNL Extra@Home / In Person en Zijderlaan / Suiker Unie / Egemin Automation en WDP, ontwikkelaar en verhuurder van vastgoed. Dit artikel over Picnic is het vierde en laatste artikel in deze serie.

Reageer op dit artikel