artikel

Logistiek Live: hoogbouw-dc Suiker Unie vervangt drie locaties

Warehousing 2028

Logistiek Live: hoogbouw-dc Suiker Unie vervangt drie locaties
Logistiek Live gaat naar Suiker Unie en Zijderlaan. Egemin leverde voor het hoogbouwmagazijn.

Suiker Unie heeft dankzij het hoogbouwmagazijn van logistiek dienstverlener Zijderlaan, dat voorzien is van Egemin Automation, een paar vliegen in één klap kunnen slaan. Het twintig meter hoge distributiecentrum vervangt drie opslaglocaties. De nauwe samenwerking tussen de drie partijen is daarmee een mooi staaltje van kunnen op zowel duurzaamheids- als efficiencygebied.

De Europese suikersector is in beweging met een vrije markt in 2017 in aantocht. Met dat moment aan de horizon heeft Suiker Unie besloten om de eigen logistieke keten een efficiency boost te geven. De producent schreef een tender uit en die werd gewonnen door logistiek dienstverlener Zijderlaan. Drie opslaglocaties zijn in het voorstel samengevoegd tot één hoogbouwmagazijn, dat naast de productielocatie in het Zuid-Hollandse Puttershoek is gebouwd.

Logistiek Live naar Puttershoek

Het resultaat van de nauwe samenwerking tussen de drie partijen is te zien tijdens Logistiek Live op 27 oktober in Puttershoek, de locatie waar de gecombineerde logistieke- en productielocatie van Suiker Unie en Zijderlaan is te vinden.

Ontwikkeling vanaf de tekentafel

De huidige opzet betekent niet alleen een wereld van verschil voor Zijderlaan, ook voor Suiker Unie was de vergaande automatisering wennen. Wim Zijderlaan, directeur bij de logistiek dienstverlener: “Vanaf de basis, ook wel ‘Groene Weide’ genoemd, is een ideale logistieke situatie vormgegeven. Allerlei innovatieve toepassingen, waaronder die van Egemin Automation, zijn ingebracht onderzocht en uiteindelijk meegenomen in het definitieve ontwerp.”

Hoogbouw magazijn vervangt meerdere dc’s

Over de locatie hebben Zijderlaan en Suiker Unie niet lang na hoeven denken. Dit werd de productievestiging  in Puttershoek, liggend in Randstad, het deel van Nederland met de meeste afnemers. Het huidige hoogbouwmagazijn van 6.500 m2 en twintig meter hoogte vervangt onder andere het voormalige dc in Puttershoek en de aanvullende magazijnen in Steenbergen en Oudenbosch. Het hoogbouwmagazijn telt 17.500 palletplaatsen, er werken niet langer vijfentwintig mensen maar tien. “De vergaande automatisering heeft er ook toe geleid dat we aan onze magazijnwerknemers andere eisen stellen. De logistieke operatie is heel wat spannender geworden.”

Stap voor stap optimaliseren

Met de opmerking over de spannendere logistiek, doelt de directeur op de consequenties van de geautomatiseerde logistieke omgeving. “Loopt er iets niet naar wens, dan kunnen we handmatig niet zomaar corrigeren. We leren stap voor stap hoe we het beste kunnen optimaliseren.”

IT en automatisering

Het logistieke IT-landschap bestaat uit een WMS van Egemin en koppelingen met het SAP ERP van Suiker Unie. Het automatisch magazijn is uitgerust met palletkranen die zijn voorzien van een satellietsysteem voor multidiep-opslag. De capaciteit voor het pallettransport van de productieafdeling naar het magazijn bedraagt veertig pallets per uur. Er vindt ook directe inslag plaats in het dc vanaf andere fabrieken. De uitslagcapaciteit bedraagt 125 pallets per uur. Egemin Automation leverde ook een conveyortraject en de transferwagens die de productieafdeling met het magazijn verbinden. De aansturing van de pickvloer gebeurt met behulp van het WMS.

Reshuffelen door grote omloopsnelheid

Eén van de uitdagingen die Zijderlaan heeft, betreft het reshuffelen van de voorraad seizoensproducten. “De 325 SKU’s moeten elk de meest logische locatie krijgen. Per seizoen hebben we verschillende producten die een grote omloopsnelheid kennen, bijvoorbeeld poedersuiker en geleisuiker. Daarnaast is er sowieso een enorme diversiteit aan suikerproducten, van grote en kleinere klontjes, private labels en stroop. Jaarlijks verwerken we 150.000 pallets en de gemiddelde voorraad bestaat uit 12.500 pallets. Per jaar gaan producten er dus tien tot twaalf keer doorheen, maar voor een snellopend artikel kan dit cijfer nog harder oplopen.”

Argumenten, overwegingen en consequenties tijdens Logistiek Live

Tijdens Logistiek Live zullen Zijderlaan, Egemin en Suiker Unie dieper ingaan op de argumenten voor en de consequenties van een sterk geautomatiseerde productie en magazijnomgeving. “Het product suiker vereist een bijzondere opslagwijze met betrekking tot klimaatomstandigheden (juiste temperatuur en luchtvochtigheid). Daarnaast is er tot in detail uitgewerkt hoe de magazijn en productieomgeving op elkaar afgestemd moeten zijn. We laten graag zien welke overwegingen we daarbij hebben gemaakt”, aldus Marcel Spruijt, sales manager bij Egemin Automation.

Logistiek Live bestaat al enkele jaren. De opzet met bedrijfsbezoeken is succesvol. In de editie van 2015 deed onder andere CB mee.

Reageer op dit artikel