artikel

Ldv’er Alloga vergroot capaciteit met opslagsystemen

Warehousing 2355

Ldv’er Alloga vergroot capaciteit met opslagsystemen
Jasper Sonneveldt, warehouse manager van Alloga.

Alloga groeit snel met als gevolg dat de grenzen van de mogelijkheden in het Veghelse warehouse nagenoeg bereikt zijn. Met behulp van de modulaire systemen van BITO heeft de in farmacie gespecialiseerde logistiek dienstverlener zijn opslagcapaciteit weten te vergroten.

Tekst aangeleverd door BITO

De bezettingsgraad in het warehouse van Alloga is in vier jaar tijd gegroeid van 65 naar 95 procent. Reden is dat steeds meer medicijnproducenten hun logistiek uitbesteden, voor een belangrijk deel vanwege de toenemende eisen in de farmaceutische industrie. Zelfs voor medicijnen die bij kamertemperatuur mogen worden bewaard, is vandaag de dag een temperatuurgecontroleerde keten noodzakelijk. Dat zorgt voor forse investeringen in elke schakel van de keten. “Gezien alle eisen is het voor producenten steeds minder gemakkelijk en aantrekkelijk om de complete logistiek zelf te verzorgen, zeker als ze ook kostenefficiënt willen blijven”, vertelt Jasper Sonneveldt, warehouse manager van Alloga.

BITO_Alloga_inrichting magazijn (1)Het warehouse telt 20.000 vierkante meter, waarvan 2000 vierkante meter is ingericht als opiaatkluis en 1500 vierkante meter als koelcel. Veertig klanten hebben hier hun goederen opgeslagen, die door de logistiek dienstverlener worden gedistribueerd richting apothekers, groothandels en ziekenhuizen in de hele Benelux. Een bezettingsgraad van 95 procent betekent dat het warehouse zo goed als vol zit. “Wij kunnen hier 18.000 pallets opslaan, maar hebben al extern ruimte moeten huren voor de opslag van nog eens 7000 pallets. We onderzoeken al de mogelijkheid voor een tweede eigen pand”, licht Sonneveldt toe.

Loopafstanden reduceren

De afgelopen jaren heeft Alloga verschillende maatregelen genomen om de capaciteit van het warehouse te vergroten. In 2013 zijn in één rij palletstellingen de onderste opslaglocaties vervangen door doorrolstellingen met in totaal 700 picklocaties. In een nieuwe koelcel die eind 2015 in gebruik is genomen, zijn palletstellingen geplaatst met op grondniveau afwisselend doorrol- en legbordstellingen. Deze doorrolstellingen tellen 1400 picklocaties.

“Door de snellopers in doorrolstellingen te leggen, kunnen we het gebied met picklocaties verdichten en de loopafstanden van orderpickers reduceren. Bovendien kunnen we per picklocatie nu meer op voorraad leggen, zodat we minder vaak hoeven aan te vullen. Dankzij de doorrolstellingen hebben we al dertig procent tijdswinst geboekt. Dat kan nog meer worden als we eenmaal voldoende historie hebben opgebouwd en de allocatie van artikelen verder kunnen verbeteren.”

Een jaar eerder had de logistiek dienstverlener al eens 1100 extra palletlocaties gecreëerd door palletstellingen te plaatsen in de uitsorteerruimte dichtbij de docks. “Dat gebied was eerst helemaal leeg, we gebruikten alleen de vloer. Nu kunnen we ook de hoogte benutten voor bulkopslag. De grondlocaties houden we leeg, zodat we die nog steeds kunnen gebruiken voor het uitsorteren van goederen”, verklaart Sonneveldt.

Wildgroei leveranciers voorkomen

BITO_Alloga_inrichting magazijn (3)“Onze toenmalige stellingleverancier had zelf geen doorrolstellingen in het assortiment. Wij zijn toen op zoek gegaan en uitgekomen bij BITO, dat met name in dit stellingtype erg sterk is. Zowel de doorrol- als palletstellingen zijn geleverd door hen”, zegt Sonneveldt, die de leverancier inmiddels als vaste partner voor al het stellingmateriaal beschouwt. “Wij willen geen wildgroei aan stellingleveranciers. Dat is alleen maar lastig bij keuring en onderhoud van stellingen of vervanging van onderdelen zoals beschadigde staanders. Daarnaast maakt dat bij audits van klanten een erg rommelige indruk. Bovendien geloven wij in het werken met vaste partners. Op lange termijn betaalt zich dat terug.”

De stellingleverancier leverde ook roostervloeren voor vijfduizend palletlocaties. Deze roostervloeren waren noodzakelijk omdat de dertien jaar oude palletstellingen alleen waren ingericht voor de opslag van blokpallets. Alloga is in de loop der jaren echter steeds meer klanten met andere ladingdragers zoals europallets gaan bedienen. Zonder roosters kunnen deze pallets breken met alle risico’s van dien. Sonneveldt: “Vanwege de veiligheid hebben we roosters van verschillende leveranciers getest, maar we schrokken van de verschillen in kwaliteit. Sommige roosters waren duidelijk goedkoper, maar ook een stuk fragieler. Met als gevolg dat ze bij het schuiven van pallets bijna uit elkaar vielen. Bij BITO daarentegen was de kwaliteit geen issue. Bovendien hebben ze roostervloeren, anders dan andere leveranciers, standaard in het assortiment, wat een gunstige invloed heeft op de prijs.”

Reageer op dit artikel