artikel

Roep om duurzaamheidscertificaat heftruckleveranciers wordt luider

Warehousing

Roep om duurzaamheidscertificaat heftruckleveranciers wordt luider

Verschillende heftruckleveranciers en -importeurs voeren duurzaamheidskeurmerken en certificaten. De verschillen zijn klein, de belangen groot: klanten vragen er steeds meer om.

Mabo Lifting had in 2014 de primeur. De heftruckleverancier ontving als eerste bedrijf in Nederland het BMWT-keurmerk Duurzame Bedrijfsvoering. Toyota Material Handling Nederland volgde vorig jaar. ?MotracLinde daarentegen mag als enige heftruckimporteur in Nederland het certificaat ISO 14001 voeren.

Verschillen

Het ene certificaat niet beter of slechter. Inhoudelijk verschillen het BMWT-certificaat en ISO 14001 niet veel van elkaar, stelt Adriaan van Engelen van Stimular, een adviesorganisatie op het gebied van duurzame bedrijfsvoering. “Bij ISO 14001 borg je het proces van aandacht van het thema duurzaamheid. Je moet als bedrijf je processen benoemen, maar het is nog niet vanzelfsprekend dat je de maatregelen neemt die belangrijk zijn. Bij BMWT is die vrijheid er niet.”

Toename

Hoewel de verschillen is 1 ding overeenkomstig: de markt vraagt steeds nadrukkelijker om duurzaamheidscertificaten. Grote bedrijven en potentiële klanten hechten steeds meer waarde aan dergelijke certificaten en keurmerken. De crisis heeft die trend vertraagd, maar de komende twee jaar zal de vraag naar duurzaamheidscertificaten en keurmerken toenemen in de b-to-b-markt, voorspelt Van Engelen.

 

Lees het hele artikel in Logistiek Magazine van februari. 
Nog geen abonnee? bekijk de mogelijkheid

Reageer op dit artikel