artikel

XPO Logistics scoort met lean pick- en packsysteem

Warehousing

XPO Logistics scoort met lean pick- en packsysteem

Logistiek dienstverlener XPO Logistics heeft in Venray een nieuw pick- en packsysteem geïmplementeerd dat is ontworpen volgens de lean-methodiek. De ervaringen zijn positief.

Tekst komt van MAAS IL

De logistiek dienstverlener gebruikt het systeem – van MAAS Internal LogistiX – voor Liberty Global, een internationale aanbieder van kabeldiensten. Het systeem telt onder meer acht pickstations die in lijn zijn geplaatst en functioneren op basis van pick-to-light. Bart Bruekers, senior operations manager van XPO Logistics: “Voor januari moet een tweede, soortgelijk systeem draaien.”

Het nieuwe pick- en packsysteem is bestemd voor de operatie voor het dochterbedrijf Unitymedia van Liberty Global, deze dochter biedt internet, telefonie en tv aan in een groot deel van Duitsland. Met het nieuwe systeem worden de pakketten met modems, decoders, afstandsbedieningen, kabels, adapters en documentatie voor klanten van Unitymedia samengesteld. Het systeem stelt XPO Logistics in staat zesduizend pakketten per dag samen te stellen en te verzenden.

De aanleiding voor de investering in het nieuwe systeem is de overname van Ziggo door Liberty Global. De consequentie daarvan is een extra operatie die geïntegreerd moet worden in het Europees distributiecentrum (EDC) van Liberty Global in Venray. “Omdat het EDC bijna vol staat, was het vrijwel onmogelijk om hiervoor een conventioneel orderverzamel- en verpakkingsproces in te richten. Een speciaal samengesteld team is daarom op zoek gegaan naar een oplossing die niet alleen minder ruimte in beslag neemt, maar ook een stuk efficiënter is. Die oplossing moet immers wel worden terugverdiend”, vertelt Bart Bruekers.

Acht pickstations

Het hart van het pick- en packsysteem bestaat uit een conveyor die verzenddozen langs acht pickstations transporteert. Elk pickstation bestaat uit een doorrolstelling met twaalf picklocaties die elk zijn voorzien van een pick-to-light-display. Op het moment dat een verzenddoos het pickstation passeert, geven de displays aan welke artikelen de operator moet picken en in de verzenddoos plaatsen. Omdat een aantal artikelen is voorzien van een uniek serienummer, zijn de eerste vier pickstations voorzien van een stationaire barcodescanners waarmee de operator de serienummers kan scannen en aan de order koppelen.

Aan het begin van de conveyors staat een automatische dozenvouwmachine die elke vijf seconden een lege doos produceert die door barcodescanning aan een order wordt gekoppeld. Nadat de dozen de acht pickstations zijn gepasseerd, worden ze automatisch verdeeld over twee verpakkingslijnen. Bij elke verpakkingslijn staat een operator die de dozen handmatig opvult en door een automatische dozensluitmachine duwt. Aan het eind van de lijn staat een labelapplicator die volledig automatisch de verzendlabels aanbrengt, waarna de dozen afhankelijk van de vervoerder naar twee bestemmingen worden uitgesorteerd.

Lean ontwerp: pickstations in lijn

XPO LogisticsHet systeem wordt aangestuurd door MAAS Flow Control, het besturingssysteem van MAAS Internal LogistiX, dat is geïntegreerd met het warehouse management systeem van SAP. Dit besturingssysteem stuurt niet alleen de PLC’s en pick-to-light-displays aan, maar ook de lampenkolom op elk pickstation. Deze lampenkolom bevat onder meer een blauwe lamp, die knippert als een pickstation moet worden bemand en continu brandt als een operator is ingelogd. De oranje lamp gaat branden als het systeem volloopt en de band stilstaat.

Wat dit pick- en packsysteem uniek maakt, is dat de pickstations zich in lijn bevinden. De verzenddozen passeren alle acht pickstations en wisselen dus niet van volgorde. Bruekers: “Het ontwerp is gebaseerd op de lean-principes zoals die ook in de auto-industrie worden gehanteerd. Op basis van het aantal orders dat we per dag verwerken, is een takttijd berekend die het uitgangspunt vormt voor dit systeem. Daarnaast is het systeem zo ingericht dat we zo weinig mogelijk tijd verspillen met lopen en zoeken naar artikelen. Het resultaat is een proces dat de helft minder ruimte nodig heeft dan voorheen. Daarnaast boeken we een flinke productiviteitsstijging, waardoor we dit systeem in minder dan twee jaar terugverdienen.”

Installatie binnen tweeënhalve maand

Het volledige systeem is in tweeënhalve maand ontworpen, geïnstalleerd, getest en in gebruik genomen. “Dat is de tijd tussen de aankondiging en de daadwerkelijke start van de Ziggo-operatie. Dat is een zeer korte doorlooptijd voor een project zoals dit, maar MAAS durfde het aan. Het is een system integrator die een aantal bijzondere projecten heeft gerealiseerd en daarmee ons het vertrouwen heeft gegeven ook dit project tot een goed einde te kunnen brengen. Daarin zijn ze zeker geslaagd. De leverancier beschikt over een team van mensen met verstand van zaken die weten hoe ze een systeem zoals dit moeten bouwen.”

De komende weken wordt het systeem voor Unitymedia gefaseerd in gebruik genomen. Daarna start de bouw van een tweede, soortgelijk systeem voor de Ziggo-operatie. “Met die operatie gaan we op conventionele wijze van start, zodat we het proces eerst goed leren kennen. Voor januari moet dit tweede systeem draaien, zodat we ook de Ziggo-operatie zo efficiënt mogelijk kunnen uitvoeren.”

Reageer op dit artikel