artikel

Taskin Logistics bespaart 64 procent met LED-verlichting

Warehousing

Taskin Logistics bespaart 64 procent met LED-verlichting

Taskin Logistics bespaart flink op energiekosten dankzij de renovatie van hun oude verlichtingsinstallaties naar moderne LED-verlichtingsinstallatie inclusief lichtmanagementsysteem. Ook het productieproces is veiliger en het werkcomfort hoger.

Tekst komt van Trilux

In een hevig concurrerende sector als de logistiek grijp je iedere kans aan om kostenbesparingen te realiseren en arbeidsprocessen te optimaliseren. Dit was de reden voor Taskin Logistics om de verlichtingsinstallatie in vier logistieke hallen te renoveren alvorens deze in gebruik te nemen. Het advies van AVU Serviceplus, gespecialiseerd in energie-efficiëntie en hernieuwbare energieën, was duidelijk: energie en kosten besparen door de verlichtingsinstallatie te vernieuwen.

Bijkomend voordeel van de nieuwe verlichtinginstallatie zijn de betere arbeidsomstandigheden voor de werknemers van Taskin. “De veiligheid van ons personeel is voor ons een belangrijke overweging”, verklaart bedrijfsleider Selcuk Taskin. “Te zwakke verlichting van de gangen en stellingen in opslaghallen is een bron van gevaar en kan leiden tot fouten. Met de oude verlichting was het lastig de afleveringsbewijzen en paklijsten goed te kunnen lezen. In die zin vormt dit licht, dat op de behoeften afgestemd is, een groot concurrentievoordeel.”

De overschakeling op LED-technologie moest in twee weken voltooid zijn. Daarom moesten de financiering en de uitvoering van in het begin haarfijn geregeld zijn.

Financieringsmodel zonder eigen vermogen

Om de volledige hal in nieuw licht te hullen, moesten er lichttechnische berekeningen gemaakt worden voor een volume van zo’n 4.800 vierkante meter. Niet alleen de lichttechnische planning, maar ook het financiële aspect vereisten aandacht. De onderneming wou haar liquiditeit zo weinig mogelijk belasten. Daarom ontwikkelde Trilux een financieringsmodel waarmee Taskin aanspraak kon maken op maximale overheidssteun. Voor de rest van het project ontwierp een financiële partner een leasingmodel op maat. Het concept bleek een succes. De onderneming betaalt nu maandelijks een lager bedrag voor de financiering, dan de kosten voor het energieverbruik en de complete service van de oude verlichtingsinstallatie zouden hebben gekost. Hierdoor loont het project al vanaf de eerste dag voor Taskin Logistics.

Vóór de renovatie

Led verlichting magazijn

Na de renovatie

Led verlichting magazijn

Snel geïnstalleerd

De nieuwe verlichtingsoplossing moest geschikt zijn voor een hoogbouwmagazijn met een plafondhoogte van zeven meter. De leverancier oordeelde dat de E-Line LED-lichtlijn met een lichtmanagementsysteem het best aan de eisen beantwoordde. Deze serie kwam als keuze naar voren vanwege de energie-efficiëntie, rentabiliteit en eenvoudige montage. De lichtbronnen en het optische systeem zijn al in de apparatendrager geïntegreerd, zodat er alleen nog draagprofielen en bijbehorende bevestigingsmiddelen nodig zijn om de armaturen te installeren. Om comfortabel werken in de hoge hallen met weinig daglichtinval mogelijk te maken, werd gekozen voor armaturen met een diepe en diep-brede lichtverdeling. Zelfs de kleinste letters op de orderbonnen zijn nu simpel te lezen.

Door het vlakke, gesloten oppervlak van de armaturen is de lichtlijn bovendien minder vuilgevoelig en als bijgevolg langer bruikbaar – ook dit voordeel maakt van de E-Line LED de beste keuze voor industriële hallen.

Lichtmanagementsysteem magazijn

Om de verlichting nog efficiënter te maken en nog beter af te stemmen op de behoeften, voorziet het installatiebedrijf het gebouw ook van een lichtmanagementsysteem op maat. Door middel van aanwezigheidsdetectie zal dit systeem de gangpaden in het magazijn enkel verlichten, zodra er iemand nadert. Wanneer er een vorkheftruck de hal binnen rijdt, wordt de hoofdgang verlicht. Als de chauffeur afslaat in een zijgang, wordt ook deze gang in licht gedompeld, terwijl de zones waar niet gewerkt wordt, donker blijven. De op het arbeidsproces afgestemde lichtsturing bespaart niet alleen stroom, maar verhoogt ook de veiligheid en het comfort.

Forse besparing stroomkosten

“We zijn meer dan tevreden met de overschakeling op de nieuwe technologie”, besluit Selcuk Taskin samenvattend. “Het was boeiend om de renovatie te volgen en te zien hoe dag na dag een groter deel van de hal in nieuw licht gehuld werd. De investering loont zich al door wat we aan stroomkosten zullen besparen.”
Volgens de berekeningen zal het stroomverbruik dankzij de nieuwe verlichtingsinstallatie met LED-technologie en lichtmanagement dalen van 242.174 kilowattuur (kWh) naar 87.533 kWh per jaar. In vergelijking met de oude installatie bedraagt het energiebesparingspotentieel 64 procent – daardoor is de installatie in minder dan tweeënhalf jaar terugverdiend.

Logistiek.nl ontwikkelde samen met Trilux een whitepaper over comfort- en energieverbetering door de toepassing van led-verlichting in logistieke omgevingen. Download de whitepaper.

Reageer op dit artikel