artikel

Hoe kom je aan een T-rijbewijs voor heftrucks?

Warehousing

Hoe kom je aan een T-rijbewijs voor heftrucks?

Per 1 juli 2015 is een T-rijbewijs verplicht voor bestuurders op een heftruck breder dan 130 cm die op de openbare weg rijden. Lees hier hoe je aan een T-rijbewijs komt.

Iedereen die in het bezit is van een trekkercertificaat maar geen B-rijbewijs heeft, krijgt de gelegenheid om tot 1 jaar na de invoering (dus tot 1 juli 2016) zijn certificaat om te wisselen voor een T-rijbewijs. Vanaf 1 juli 2016 is het trekkercertificaat niet meer geldig.

B-rijbewijs

Wie het B-rijbewijs vóór 1 juli 2015 heeft gehaald, mag in de periode van 1 juli 2015 tot de datum dat het rijbewijs moet worden verlengd, landbouw- en bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid besturen. Bij de eerstvolgende verlenging of vervanging ná 1 juli 2015, wordt de T-bevoegdheid automatisch toegevoegd. Na de overgangsperiode (1 juli 2015 tot 1 juli 2025) mag een bestuurder alleen nog met een landbouw- en bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid rijden als hij of zij een T-rijbewijs heeft.

Wie voor 1 juli 2015 een B-rijbewijs heeft gehaald en graag de T-bevoegdheid op zijn rijbewijs toegevoegd wil hebben, dan kan dat. Het is echter niet noodzakelijk, tenzij in het buitenland wordt gereden met een landbouw- of bosbouwtrekker of motorrijtuig met beperkte snelheid. De kosten voor de omwisseling zijn voor eigen rekening.

C-rijbewijs

Wie na 1 juli 2015 het C-rijbewijs haalt, krijgt op dit rijbewijs automatisch de T-rijbevoegdheid bijgeschreven. Chauffeurs die al een C-rijbewijs hebben, hoeven niets te doen; zij mogen in de overgangsperiode (1 juli 2015 tot 1 juli 2025) ook rijden met landbouw- en bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid zonder dat de T-rijbevoegdheid is bijgeschreven. Bij de eerstvolgende verlenging van hun C-rijbewijs na 1 juli 2015, wordt de T-bevoegdheid automatisch bijgeschreven.

Kijk voor meer informatie op de site van EVO en het CBR
Stel je vragen over het T-rijbewijs op Logistiek Link dan zorgt de redactie dat er een antwoord op je vraag komt.

Reageer op dit artikel