artikel

Onkenhout verviervoudigt capaciteit met zesjarenplan

Warehousing

Onkenhout verviervoudigt capaciteit met zesjarenplan

Onkenhout heeft de capaciteit in zijn magazijn in zes jaar tijd verviervoudigd. Dankzij een meerjarenplan van logistiek adviesbureau Eilogic heeft de technische groothandel de opslagdichtheid en de efficiëntie op gefaseerde en gestructureerde wijze vergroot, terwijl het vloeroppervlak met slechts dertig procent is uitgebreid. Algemeen directeur Frits-Hein Onkenhout: “Een andere optie was volledige nieuwbouw, maar die optie is vele malen duurder.”


– Tekst komt van Eilogic –

Onkenhout is een familiebedrijf uit Diemen dat gespecialiseerd is in mechanische bevestigingstechniek, met name popnagels, en ‘access hardware’ zoals scharnieren, sluitingen en gasveren. In 2007 besloot de technische groothandel om het magazijn in België te sluiten en de voorraad voor de Benelux naar Diemen te verplaatsen.

Omdat het magazijn in Diemen qua organisatie en capaciteit niet berekend was op groei, heeft Onkenhout de hulp ingeroepen van logistiek adviesbureau Eilogic. “We wilden weten of we met dit pand en deze organisatie vijftien jaar vooruit konden. Bovendien behoefde de operatie op het gebied van ergonomie en veiligheid de nodige aandacht”, verklaart algemeen directeur Frits-Hein Onkenhout.

25 procent meer orders

Op advies van Eilogic is allereerst de organisatie in het magazijn aangepast, onder meer door aparte teams voor ingaande en uitgaande goederenstromen te formeren en enkele functieveranderingen door te voeren. Daarna heeft het adviesbureau het orderverzamel- en verpakkingsproces geanalyseerd, wat heeft geleid tot verbetering van de efficiëntie, ergonomie en veiligheid. De zes magazijnmedewerkers van Onkenhout verwerken nu 25 procent meer orders dan voorheen. Na deze ‘quick wins’ heeft Eilogic een plan opgesteld om gefaseerd en gestructureerd de capaciteit van het magazijn te vergroten. Dat plan omvat een aantal verschillende stappen, waaronder de introductie van nieuwe opslagconcepten:

  • uitbreiding van het magazijn van 1.400 naar 1.950 vierkante meter;
  • ombouw van het bestaande heftruckmagazijn naar een reachtruckmagazijn;
  • installatie van vijf plateauliften voor slow- en mediummovers;
  • installatie van doorrolstellingen naast het bestaande legbordengebied;.
  • installatie van draagarmstellingen voor langgoed, voornamelijk scharnieren;

Als het volledige plan is gerealiseerd, beschikt Onkenhout over vier keer zoveel opslagcapaciteit als voorheen.

Negen keer zoveel artikelen

De afgelopen zes jaar is het plan grotendeels conform planning uitgevoerd. De uitbreiding van het magazijn in 2009 heeft 330 extra palletlocaties opgeleverd, terwijl er nog ruimte is voor verdubbeling van dit aantal. Door de ombouw van het heftruckmagazijn naar een reachtruckmagazijn is de opslagcapaciteit in dit deel van het magazijn vergroot van 380 naar 460 pallets.

Een groot deel van de pickvoorraad dat voorheen in legborden lag, is nu verplaatst naar de twee plateauliften die in 2011 zijn geïnstalleerd. Direct daarnaast is alvast ruimte gecreëerd voor nog eens drie exemplaren, die geplaatst worden zodra de groei van Onkenhout dat noodzakelijk maakt. “Dankzij deze liften kunnen we op hetzelfde oppervlak negen keer zoveel artikelen kwijt als in legborden, terwijl de voorraad ook nog eens stofvrij wordt opgeslagen. Bovendien zorgt deze investering voor verbetering van de ergonomie”, aldus Onkenhout.

Plannen voor barcodescanning

De laatst uitgevoerde maatregel betreft de installatie van draagarmstellingen voor langgoed en  doorrolstellingen voor fastmovers. De doorrolstellingen bieden de mogelijkheid om meer pickvoorraad neer te leggen, zodat deze picklocaties minder vaak moeten worden aangevuld. Een speciale aanpassing stelt de orderpickers in staat om dozen eenvoudig uit de doorrolstellingen te nemen, de juiste aantallen af te wegen en ze weer terug te plaatsen zonder de rest van de pickvoorraad te hoeven terugduwen.

Het eerstvolgende project betreft de implementatie van een nieuw ERP-systeem – Microsoft Dynamics AX –  dat ook tot verbetering van de aansturing van het magazijn moet leiden. “Eilogic heeft al plannen opgesteld voor het gebruik van barcodescanning bij goederenontvangst, inslag en aansturing van de plateauliften”, vertelt Frits-Hein Onkenhout, die zeer tevreden is over de tot dusver bereikte resultaten. “Wij kunnen hier nog zeker tien jaar vooruit. Een andere optie was volledige nieuwbouw, maar dat is vele malen duurder dan de oplossing die we nu hebben gekozen.”

Reageer op dit artikel