artikel

Videojet optimaliseert processen met Astro WMS

Warehousing

Videojet optimaliseert processen met Astro WMS

Videojet Technologies Europe, leverancier van codeersystemen, inkten en reserveonderdelen implementeerde vorig jaar Astro WMS van Consafe Logistics in haar warehouse. Deelnemers aan Logistiek Live kunnen dit magazijn in De Meern op 18 september met eigen ogen bekijken. Dan wordt ingegaan op de logistieke processen en de rol die het WMS daarin speelt. “We zijn kunstenaars op de vierkante meter.”

In de Meern vindt de productie en distributie plaats van inkten van Videojet voor klanten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Daarnaast worden er codeer- en identificatiesystemen en spare parts gedistribueerd die afkomstig zijn van zusterbedrijven. Het gaat dan bijvoorbeeld om inkjetprinters, lasercoderingsystemen, thermo transfer printers en andere labelings apparaten waar variabele gegevens mee worden aangebracht op verpakkingen, zoals houdbaarheidsdata, productiedata, lotnummers en lineaire en 2D-barcodes.

Kunstenaars op de vierkante meter

Videojet is wereldwijd met ongeveer 3.500 medewerkers actief in 30 landen. De vestiging in De Meern telt in totaal ongeveer 70 medewerkers. Warehousing vindt daar plaats vanuit een gebouw van 3.000 m2 waarin de inkten liggen opgeslagen en worden geproduceerd en een gebouw van 600 m2 meter voor de opslag van andere producten. “In beide magazijnen zijn we kunstenaars op de vierkante meter”, vertelt operationeel directeur EMEA Fredrik Blömer van Videojet. “We hebben slechts beperkte ruimte tot onze beschikking waar we dus heel efficiënt mee omgaan. Dat betekent bijvoorbeeld dat we slechts voor twee weken producten op voorraad hebben en dat we veel energie steken in lean processen.”

Papierloze operatie met nieuw WMS

Tot vorig jaar werden orders verzameld met behulp van papieren picklijsten en het afvinken van verzamelde producten. Daar wilde Videojet echter vanaf: “Veel producten zien er behalve het etiket identiek uit. Dan worden er snel pickfouten gemaakt”, zegt Blömer. “We wilden het verzamelen van orders optimaliseren door over te stappen op een papierloze operatie via de implementatie van een WMS en orderverzameling met behulp van barcodescanning.”

Goede ondersteuning bij implementatie

Vanwege de prettige gesprekken en open houding van Consafe Logistics en de rijke functionaliteit van hun softwarepakket viel de keuze op Astro WMS. Dat is goed bevallen: “De processen van Videojet kunnen grotendeels met de standaardfunctionaliteit in het systeem worden afgedekt. Dat is erg prettig en scheelt in de kosten. Daarnaast heeft Consafe Logistics ons goed ondersteund bij de implementatie van het pakket. Soms waren er stevige discussies, maar het implementatietraject is snel en vrijwel probleemloos verlopen.”

Processen tijdig bijsturen

Inmiddels is Astro WMS bijna een jaar operationeel bij Videojet. De voordelen ervan zijn volgens Blömer evident: “Zowel de efficiency als transparantie van onze logistieke processen is flink verbeterd. Het pickproces verloopt sneller terwijl er minder fouten worden gemaakt. Daarnaast hebben we veel meer inzicht in bijvoorbeeld de werklast en het aantal openstaande orders. Dat betekent dat we, indien nodig, onze processen tijdig kunnen bijsturen.”

Rondleiding tijdens Logistiek Live

Het bezoek aan Videojet tijdens Logistiek Live op 18 september bestaat uit een presentatie waarin de logistieke processen en de rol die Astro WMS daarin speelt worden toegelicht. Ook is er een rondleiding door de magazijnen door operationeel directeur EMEA Fredrik Blömer en material manager Michael van Maaren. De inkten zijn opgeslagen volgens de PGS15 richtlijnen. Tijdens de rondleiding wordt ingegaan op de veiligheidsvoorzieningen die nodig zijn om daaraan te voldoen. Daarnaast wordt de logistieke operatie getoond en kunnen de deelnemers de gebruikte barcodescanners en draagbare printers die zijn gekoppeld aan Astro WMS in praktijk aan het werk zien. >>Meer informatie over Logistiek Live

Reageer op dit artikel