artikel

Paccar combineert techniek en slimme indeling

Warehousing

Paccar combineert techniek en slimme indeling

Paccar, het moederbedrijf van vrachtwagenfabrikant DAF, opende vorig jaar een nieuw onderdelendistributiecentrum in Eindhoven van waaruit dealers en andere distributiecentra in Europa worden bevoorraad. Deelnemers aan Logistiek Live op 18 september krijgen de mogelijkheid dit nieuwe spare parts dc te bezoeken. Ad Kamp, manager operations support, zal dan samen met leverancier SSI Schäfer een rondleiding verzorgen om de inrichting van de logistieke processen toe te lichten.

Het nieuwe Paccar PDC (Parts Distribution Center) van PACCAR Parts is mede gebouwd vanwege de ontwikkeling van de nieuwe Euro 6 motoren, die voldoen aan nieuwe emissie-eisen die op 1 januari van dit jaar in de EU van kracht zijn geworden. Voor Paccar betekent dit dat er tot wel 15.000 extra onderdelen op voorraad moeten worden gehouden. Dat was niet mogelijk in het veertig jaar oude bestaande magazijn dat zowel qua opslagcapaciteit als inrichting niet meer voldeed. “Opknappen van het oude pand was uit financiële en praktische overwegingen niet interessant”, zegt Ad Kamp. “Daarom werd besloten een nieuw magazijn te realiseren. De bouw startte in juni 2012 en het nieuwe PDC was in mei 2013 operationeel. We beschikken hier nu over een zeer modern PDC waar we de komende jaren mee vooruit kunnen.”

Grote entresolvloer voor kleine onderdelen

Het nieuwe onderdelenmagazijn heeft een grondoppervlakte van 26.000 vierkante meter. Dat is slechts 1.000 meter meer dan de oppervlakte van het oude magazijn, maar door de extra hoogte en efficiëntere inrichting  is de opslagcapaciteit  fors uitgebreid. Deze inrichting is volledig verzorgd door magazijninrichter SSI Schäfer. Het grootse gedeelte van het vloeroppervlak wordt in beslag genomen door palletstellingen en draagarmstellingen voor lang materiaal met in totaal 30.000 opslaglocaties. Het pand is intern 9,5 meter hoog, zodat er een entresolvloer in kon worden gebouwd. Deze heeft een oppervlakte van 5000 vierkante meter waarop 2500 legbordstellingen zijn aangebracht, waarin kleine onderdelen zijn opgeslagen. Daarnaast zijn er ook nog ongeveer 100 doorrolstellingen, die zijn bestemd als fast pick locaties. Op deze tussenverdieping vindt ongeveer 65 procent van het totale aantal picks plaats.

Hoge productiviteit weinig fouten

“In totaal liggen er in het PDC ongeveer 65.000 verschillende onderdelen opgeslagen”, zegt Kamp. “Per dag verwerken we zo’n 12.000 klantorderregels.” De kleine onderdelen op de tussenverdieping worden verzameld met voice picking. Kamp: “Voice picking zorgt voor zowel een hoge productiviteit als een  hoge kwaliteit. Per uur worden er meer onderdelen gepickt, terwijl er minder fouten worden gemaakt. Momenteel zijn dat er minder dan twee per 10.000 picks. Een heel laag percentage.” Gepickte onderdelen worden via een lopende band of lift van de tussenverdieping naar de begane grond getransporteerd. Daar worden ze gesorteerd op klantniveau, verpakt, gesealed en afgevoerd via een van de vijftien docks bestemd voor uitgaande goederen.

Indeling naar omvang en gewicht

Naast vijftien docks voor outbound telt het pand acht docks voor ingaande goederen. Kleine onderdelen  worden naar de entresolvloer getransporteerd. De overige onderdelen, vaak groot en zwaar, worden opgeslagen in stellingen op de begane grond. Daar liggen ze in groepen bij elkaar, ingedeeld naar omvang en gewicht. Ook dat zorgt voor een efficiëntere werkwijze bijvoorbeeld omdat pickers minder ver hoeven te rijden als groepen van onderdelen bij elkaar zijn opgeslagen.

Met Logistiek Live naar Paccar

Tijdens het bezoek in het kader van Logistiek Live op 18 september zal Ad Kamp eerst een presentatie verzorgen over de organisatie van de Europese distributie van Paccar Parts. Vervolgens gaat hij in op de indeling van het PDC en de keuzes die zijn gemaakt bij de inrichting van de logistieke processen. Daarna worden de bezoekers rondgeleid door het dc en is er gelegenheid tot het stellen van vragen. >>Meer informatie over Logistiek Live

Tijdens het bezoek in het kader van Logistiek Live op 18 september zal Ad Kamp eerst een presentatie verzorgen over de organisatie van de Europese distributie van PACCAR Parts. Vervolgens zal hij ingaan op de indeling van het PDC en de keuzes die zijn gemaakt bij de inrichting van de logistieke processen. Daarna worden de bezoekers rondgeleid door het dc en is er gelegenheid tot het stellen van vragen. >>Meer informatie over Logistiek Live

Reageer op dit artikel