artikel

Mediq Groothandel: spil in medicijndistributie

Warehousing

Mediq Groothandel: spil in medicijndistributie

Mediq is een internationale leverancier van medische hulpmiddelen, geneesmiddelen en bijbehorende zorg. In Oss is het warehouse van Mediq Apotheken Nederland gesitueerd. Deelnemers aan Logistiek Live krijgen op 18 september de mogelijkheid de grootste farmaceutische groothandel van Nederland te bezoeken. Tijdens een rondleiding wordt de logistieke werkwijze uitgelegd en ingegaan op de centrale rol die Slim 4, het pakket van Slimstock voor voorraadoptimalisatie, inneemt.

Mediq is in haar ruim honderdjarige bestaan uitgegroeid tot een internationale onderneming in de zorg die met ruim 7.100 medewerkers actief is in 14 verschillende landen. Group director supply chain Tony Webster vertelt dat Mediq aan patiënten levert via 3 kanalen: direct aan huis, via ziekenhuizen of andere zorginstellingen en via apotheken. “In onze logistieke operatie in Nederland speelt Mediq Groothandel in Oss daarbij een centrale rol. Dit bedrijfsonderdeel levert orders aan openbare apotheken (waaronder ongeveer 225 eigendomsapotheken), ziekenhuizen, verpleeghuizen en apotheekhoudende huisartsen.”

Hoge efficiency, laag foutenpercentage

Het warehouse van Mediq Groothandel in Oss is de grootse farmaceutische groothandel van Nederland met ongeveer 180 medewerkers. Jaarlijks worden hier zo’n 12 miljoen orderregels verwerkt en 65 miljoen doosjes met medicijnen uitgeleverd. Deze geneesmiddelen zijn door Mediq ingekocht bij ongeveer 400 verschillende toeleveranciers. Manager supply chain & support Paméla Peters zegt dat het warehouse in Oss is ingericht met een systeem van SSI Schäfer: “Zij hebben de installaties aangelegd voor het sorteren en uitleveren van orders op klantniveau. Het is een zeer professioneel en hoog geautomatiseerd systeem dat zorgt voor efficiency en een laag foutenpercentage.”

Pick-by-light-systeem

In Oss worden de medicijnen die bestemd zijn voor een bepaalde apotheek of instelling verzameld in bakken die zich over conveyorbanen door het warehouse verplaatsen. Ongeveer 60 procent van de orderregels wordt gepicked met behulp van een pick-by-light-systeem (PBL) waarin de fast moving products zijn opgeslagen. De andere orderregels worden met behulp van RF-barcodescanning via het good-to-man-principe verzameld. Aan het einde van het pickproces wordt iedere bak automatisch voorzien van een deksel, een adresetiket en geseald met een LID (address label inserting and strapping system) De logistieke processen in Oss worden aangestuurd door het ERP JD Edwards van Oracle, dat is uitgebreid met voorraadbeheerpakket Slim 4 van Slimstock. Mediq Groothandel gebruikt Slim 4 voor het beheren van de voorraad, het opstellen van forecast en het bestellen van producten.

Wereldwijde opschaling

Peters: “We zijn vijf jaar geleden in Nederland gestart met Slim 4. Het pakket is gebruiksvriendelijk, overzichtelijk, eenvoudig te implementeren en genereert heel veel informatie waardoor optimale sturing mogelijk is. Als het systeem goed is ingericht hoef je eigenlijk alleen rekening te houden met het beoordelen van de excepties. Dat bevalt ons zo goed dat we het steeds verder hebben uitgerold. We sturen met Slim 4 bijvoorbeeld ook onze apotheken aan op voorraad. Momenteel zijn we het pakket zelfs wereldwijd aan het opschalen bij alle business units van Mediq.”

Met Logistiek Live naar Mediq

Tijdens het bezoek aan Mediq Groothandel in Oss in het kader van Logistiek Live op 18 september zullen manager supply chain & support Paméla Peters en manager replenishment Dimitri van Mil een presentatie verzorgen over Mediq en over de wijze waarop Slim 4 in de groothandel wordt ingezet. Vervolgens geeft manager operations Stephan Gieben een uitgebreide rondleiding door het warehouse. >>Meer informatie over Logistiek Live

Reageer op dit artikel