artikel

Lean en mechanisatiegraad karakteriseren Omron EDC

Warehousing

Lean en mechanisatiegraad karakteriseren Omron EDC

In Den Bosch is het Europese distributiecentrum van Omron gevestigd. Vanuit dit warehouse levert deze fabrikant van elektronische componenten voor meet- en regeltechniek haar producten aan Europese groothandels en bedrijven. Op 18 september kunnen deelnemers aan Logistiek Live het EDC van Omron in Den Bosch bezoeken. Tijdens een rondleiding wordt de hoge mechanisatiegraad van het warehouse getoond en ingezoomd op de belangrijke rol die lean in de logistieke operatie speelt.

Lees hier meer over het jaarlijkse evenement: www.logistieklive.nl
Omron produceert en levert elektronische componenten en systemen die worden toegepast in industriële automatisering en producten die worden gebruikt in de gezondheidszorg. De Omron Corporation is een Japanse onderneming met hoofdzetel in Kyoto Japan, die 36.000 werknemers telt in meer dan 35 landen. Het Europese hoofdkantoor van het bedrijf is gesitueerd in Hoofddorp terwijl zich in Den Bosch een productievestiging bevindt waar  een aantal elektronische componenten worden ontwikkeld en geproduceerd. Bij deze vestiging is tevens het Europese distributiecentrum gevestigd dat klanten in Europa bevoorraadt.

Rechtstreekse levering aan de klant

Logistics engineer Robert Kusters van Omron vertelt dat het EDC ruim twintig jaar geleden in gebruik is genomen: “Aanvankelijk was dit het centrale magazijn van waaruit kleinere magazijnen in andere Europese landen werden bevoorraad. Maar die zijn in 2008 afgestoten. Tegenwoordig leveren we van hieruit rechtstreeks aan onze Europese klanten. Dat zijn technische groothandels, zoals in Nederland onder andere de Technische Unie, fabrikanten als Miele en system integrators als Vanderlande Industries.” Het EDC in Den Bosch heeft een oppervlakte van 7.500 m2. Er liggen 14.000 verschillende componenten opgeslagen die voornamelijk klein van afmeting zijn. Er werken ongeveer 100 personen in het Omron EDC dat van ’s ochtends acht tot ’s avonds elf uur op volle toeren draait.

Veel handelingen op kleine ruimte

Kusters vertelt dat een hoge mate van mechanisatie kenmerkend is voor het compacte warehouse:  “In een relatief kleine ruimte voeren we hier veel verschillende handelingen uit. Er is sprake van een complexe operatie waarbij intensief gebruik wordt gemaakt van moderne methoden en technieken.” Zo is een gedeelte van het Omron EDC ingericht als smalle gangenmagazijn. Hier worden de artikelen met smalle gangentrucks opgeslagen en verzameld. Ook kent het warehouse een miniload  en een zonepicksysteem met twaalf pickzones die door transportsystemen aan elkaar en aan de miniload zijn gekoppeld. Gewenste artikelen worden op klantniveau in bakken verzameld. In het zonepicksysteem wordt al jaren gebruik gemaakt van voice picking.  De bakken worden aan het eind van het proces automatisch gesorteerd op vervoerder. “We werken met een zelf ontwikkeld WMS dat wordt aangestuurd door JD Edwards, ons ERP-systeem dat bij alle vestigingen van Omron is geïmplementeerd. De mechanische bediening van ons warehouse wordt aangestuurd door een specifiek WCS”, aldus Kusters.

Foutenpercentage is met 70 procent gereduceerd

Tien jaar geleden startte Omron Den Bosch met het invoeren van lean manufacturing in de productie. Dat zorgde voor minder verspilling en een veel hogere efficiency. Het bedrijf wist hierdoor een veel hogere kwaliteit te leveren en tevens de productiekosten fors te reduceren. Twee jaar geleden werd ook gestart met lean methodieken in het warehouse. Kusters: “Door onze processen door te lichten en waar mogelijk te verbeteren zijn we er inmiddels in geslaagd ons foutenpercentage met 70 procent te verminderen van 300 naar 100 parts per million. Tegelijkertijd is door lean logistics de productiviteit met 50 procent gestegen, onder meer door toepassing van innovatieve technieken als voice picking in combinatie met gewichtscontrole tijdens het pickproces. De invoering van lean is karakteristiek voor dit warehouse. Met kaizen en de 5S methode voeren we steeds nieuwe verbeteringen door om zo efficiënt mogelijk te werken. Dat is een continue proces waar we steeds mee door blijven gaan.”

Inzoomen op Lean

Bezoekers aan het EDC van Omron krijgen tijdens Logistiek Live op 18 september krijgen een rondleiding van ongeveer één uur. Daarbij worden de processen en methodieken die in het warehouse worden toegepast uitgelegd en gedemonstreerd. Tevens wordt ingezoomd op de veranderingsprocessen die in het warehouse plaatsvinden door de implementatie van lean. De rondleidingen worden verzorgd door logistics engineer Robert Kusters en operations manager Carin Hendriksen.

Lees hier meer over het jaarlijkse evenement: www.logistieklive.nl

Reageer op dit artikel