artikel

Extra@Home groeit door met dc voor grote goederen

Warehousing

Extra@Home groeit door met dc voor grote goederen

PostNL en Extra@Home startten in 2010 een distributienetwerk voor grote consumentengoederen als koelkasten en tuinmeubelen. Vorig jaar werd daar in Amersfoort een speciaal logistiek centrum voor ingericht, met als kloppend hart Astro WMS, het warehouse management systeem van Consafe Logistics. Tijdens Logistiek Live op 18 september krijgen deelnemers de gelegenheid het logistiek centrum van Extra@Home te bezoeken en er wordt tekst en uitleg gegeven over de logistieke keuzes die zijn gemaakt voor dit opvallende dc.

Lees hier meer over het jaarlijkse evenement: www.logistieklive.nl

Consumenten kopen steeds vaker online ook grote producten als koelkasten, tv’s en tuinmeubelen. Deze goederen zijn echter te groot voor het fijnmazige pakketnetwerk van PostNL en vereisen vaak extra service die verder gaat dan het afgeven van een pakket aan de voordeur. Bijvoorbeeld het uitpakken en installeren van huishoudelijke apparaten. In 2010 startte PostNL met Extra@Home, een speciaal distributienetwerk voor grote goederen waarmee onder andere witgoed, bruingoed, meubels, fietsen en andere grote producten worden bezorgd bij consumenten thuis. Dit netwerk groeit zeer snel en werkt tegenwoordig in opdracht van een twintigtal grote gerenommeerde klanten waaronder Blokker, V&D, Mediamarkt, Makro en Leen Bakker.

Locatie voor distributie, crossdocking en tijdelijke opslag

In het najaar van 2013 zette PostNL een nieuwe stap met Extra@Home: de inrichting van een speciaal logistiek centrum. Michiel Kalis, manager klantimplementatie: “Vanwege de sterke groei hadden we een eigen locatie nodig voor distributie van goederen, crossdocking van zendingen richting vervoerders en voor het tijdelijk opslaan van producten die niet direct bij de consument bezorgd moeten worden maar op afspraak. Daarom huurden we in Amersfoort een lege hal met een oppervlakte van 7700 m2. Die hebben we in drie maanden tijd ingericht, terwijl we tegelijkertijd een nieuw WMS implementeerden. Dat alles, terwijl de dagelijkse distributiewerkzaamheden gewoon doorgingen.”

Goede aansluiting bij bestaand IT-landschap

Toen de loods werd gehuurd, was Extra@Home al in een vergevorderd stadium met het selecteren van een WMS voor het fulfilment center. Na zorgvuldige afweging viel de keuze op Astro WMS van Consafe Logistics: “Zij konden de gewenste functionaliteiten leveren, het is een bewezen concept en dit pakket sluit tevens goed aan bij het bestaande IT-landschap van PostNL”, zegt Kalis. “Bijkomend voordeel is dat dit WMS zeer snel ingericht kon worden. Dat was voor ons belangrijk omdat we het in het voorjaar van 2014 operationeel wilden hebben vanwege de start van het tuinseizoen.” Astro WMS werd binnen drie maanden geïmplementeerd, zodat de aanvang van het tuinseizoen ruimschoots werd gehaald. Na de klanten met tuinmeubelen werden ook alle andere klanten één voor één aan het nieuwe WMS gekoppeld.

Mobiele printer print verzendlabel

In het logistiek centrum zijn de grote producten, gestapeld, op grondlocaties gesitueerd. Daarnaast is er een aantal stellingen geplaatst voor de opslag van kleinere producten. De grote goederen worden verzameld met behulp van reachtrucks, die daarvoor speciaal zijn uitgerust met een terminal en een barcodescanner. Een reachtruckchauffeur krijgt via zijn terminal opdracht om naar een bepaalde locatie te gaan. Nadat hij de barcode van een product op een bepaalde locatie heeft gescand, geeft de terminal aan waar het betreffende product moet worden klaargezet. Een mobiele printer print vervolgens een verzendlabel die op het product wordt geplakt. Ook de handpickers zijn uitgerust met een mobiele printer voor het labelen van verzamelde artikelen.

Marktleider in distributie van consumentengoederen

Inmiddels nam Extra@Home in april een tweede hal in gebruik met een oppervlakte van 7300 m2. Dat past van in het streven van de organisatie om marktleider te worden in de distributie van consumentengoederen. Kalis: “We groeien steeds door. Daarom was deze tweede hal al weer hard nodig. Voor ons als groeiend bedrijf is Astro WMS bijzonder geschikt. Het is erg flexibel en nieuwe klanten kunnen er eenvoudig en snel in worden opgenomen. Daarom zullen we het de komende jaren steeds verder opschalen.”

 

Bezoek het dc tijdens Logistiek Live

Tijdens een presentatie in het kader van Logistiek Live op 18 september worden de logistieke processen die Astro WMS regelt toegelicht. Daarnaast zal Michel Kalis een rondleiding geven in het logistiek centrum van Extra@Home in Amersfoort waarbij de werkwijze wordt uitgelegd en de gebruikte apparaten worden gedemonstreerd. >>Meer informatie over Logistiek Live

Reageer op dit artikel