artikel

Efficiëntere operatie en meer opslagcapaciteit voor REMA Holland

Warehousing

Efficiëntere operatie en meer opslagcapaciteit voor REMA Holland

REMA Holland heeft door een herinrichting van het magazijn extra opslagcapaciteit voor de groeiende voorraad hijs- en hefwerktuigen gecreëerd. BITO Systems heeft de grijpvoorraad verplaatst naar een nieuw opslaggebied met legborden en de bestaande palletstellingen uitgebreid. Tevens heeft BITO in het magazijn van 2500 vierkante meter twee entresolvloeren geïnstalleerd, waardoor de effectieve vloeroppervlakte met meer dan 400 vierkante meter is vergroot.

– Tekst komt van BITO Systems NV –

REMA Holland beschikt over een breed assortiment aan hijs- en hefwerktuigen. De groothandel uit Maastricht koopt de producten wereldwijd in, laat ze volgens eigen specificaties produceren en verkoopt ze onder de geregistreerde merknaam REMA. “We beschikken over een assortiment van ongeveer 2500 artikelen, die allemaal in ons magazijn op voorraad liggen. Daarnaast vindt hier assemblage plaats, zoals bijvoorbeeld het inscheren van kettingen in takels. Daardoor kunnen wij razendsnel takels met elke gewenste hoogte leveren. Per dag versturen we gemiddeld zeventig tot tachtig pakketten”, vertelt Jo Dullens, directeur van REMA Holland.

Noodzakelijke herinrichting magazijn

Het magazijn van REMA is in 1975 gebouwd en in 2007 nog eens uitgebreid met een tweede hal. Beide hallen beslaan ruim 2500 vierkante meter, wat de afgelopen jaren niet genoeg bleek te zijn om de groei van de voorraad op te vangen. “Ons assortiment is de afgelopen jaren uitgebreid met onder meer heftafels, pallethaken en portaalkranen, producten die veel ruimte vragen. Bovendien trekt de economie aan en moeten we extra voorraden opbouwen, ook omdat klanten steeds minder lang willen wachten op een levering”, stelt Dullens.

Elders op het industrieterrein aan de Beatrixhaven heeft REMA een aantal jaren extra opslagcapaciteit gehuurd, maar dat is in logistiek opzicht allesbehalve een ideale oplossing. In het voorjaar van 2013 besloot de directie van REMA daarom tot een herinrichting van het magazijn, waarvoor de hulp van BITO Systems is ingeschakeld. “Een andere indeling van het magazijn zorgt voor meer opslagruimte. Daar komt bij dat een groot deel van de stellingen nog uit 1975 stamde. We vroegen ons af hoe veilig die nog waren”, legt Dullens uit.

Meer ruimte voor grijpvoorraad

BITO heeft allereerst in de oudste hal de verouderde palletstellingen verwijderd en in plaats daarvan een nieuw opslagsysteem voor grijpvoorraad gecreëerd. Dit systeem bestaat uit palletstellingen met een hoogte van 2,5 meter en vier opslagniveaus. In totaal telt dit systeem 200 opslaglocaties met afmetingen van 800 x 2700 millimeter die allemaal zijn voorzien van legborden. Bovenop de palletstellingen is een entresolvloer met een oppervlakte van 305 vierkante meter gemonteerd die wordt gebruikt voor de opslag van bulkvoorraad. Daarnaast heeft BITO hier enkele legbordstellingen geplaatst. “We hebben nu meer ruimte voor grijpvoorraad, dat bovendien dichter bij de werkplekken van de orderpickers en assemblagemedewerkers is geplaatst. Ze kunnen nu snel iets pakken, terwijl ze vroeger meestal met een reachtruck eerst een pallet naar beneden moesten halen”, vertelt Dullens.

Verder heeft BITO de palletstellingen in de nieuwste hal verlengd tot aan de wand, goed voor 96 extra palletplaatsen. Ook daar is een entresolvloer geplaatst met een lengte van 27 meter en een breedte van 4 meter, wat 106 vierkante meter extra opslagruimte heeft opgeleverd. Daaronder staan de grote, volumineuze producten die niet in palletstellingen passen. Bovenop zijn vooral wat lichtere goederen opgeslagen. Dullens is ervan overtuigd dat de ruimte in beide hallen met deze ingrepen van BITO optimaal is gebruikt. “Meer palletstellingen neerzetten kan niet, we moeten ook nog werkruimte overhouden voor onze assemblagewerkzaamheden”, vertelt de directeur. Hij voegt eraan toe dat ook de productiviteit is gestegen. “Omdat de grijpvoorraad is verplaatst, zijn de loopafstanden een stuk kleiner geworden. Als we straks een nieuw locatiebeheersysteem hebben geïmplementeerd, kunnen we de ruimte nog beter benutten en nog efficiënter werken.”

Gebruik van SL-bakken

Behalve stellingen en entresolvloeren heeft BITO ook 56 SL-bakken geleverd, geschikt voor zware lasten. REMA gebruikt ze om de grijpvoorraad van onder meer haken en sluitingen op te slaan, wat betekent dat de gewichten per bak kunnen oplopen tot meer dan 150 kilogram. Ze staan drie hoog en vier hoog opgestapeld naast de andere grijpvoorraad. Dankzij een pickopening kunnen de medewerkers van REMA eenvoudig de benodigde haken en sluitingen eruit halen. “Voorheen lagen deze producten gewoon in dozen, maar die scheuren uit door de grote gewichten. Daar hebben we nu geen last meer van”, vertelt Dullens.

Snelheid en kwaliteit

De totale herinrichting is binnen zes weken gerealiseerd. “De operatie moest snel worden uitgevoerd, omdat we de huur van de externe opslaglocatie al hadden opgezegd. Van de drie magazijninrichters waarmee we hebben gesproken, was BITO de enige die snel genoeg kon leveren. Daarnaast hebben ze een goede projectplanning opgesteld die voorzag in een gefaseerde aanpak, zodat onze operatie gewoon kon doorgaan”, aldus Dullens. Hij geeft aan dat snelheid niet het enige criterium was om voor BITO te kiezen. “BITO staat voor kwaliteit. De stellingen zijn gebouwd met Duitse ‘gründlichkeit’, en dat zie je. Met name vanuit technisch oogpunt ben ik overtuigd van de juistheid van de keuze. Bovendien is BITO een partij die zijn afspraken nakomt.”

Reageer op dit artikel