artikel

Van den Haak TransMission: meer opslag in minder ruimte

Warehousing

Van den Haak TransMission: meer opslag in minder ruimte

Om zoveel mogelijk opslagcapaciteit en flexibiliteit te behouden past Van den Haak TransMission uit Geldermalsen het Storeganizer-opslagsysteem toe in de nieuwe palletstellingen van Still. Dankzij de verschuifbare, hangende opslagkolommen benut het public warehouse ook de loze ruimte die vaak boven legborden ongebruikt blijft.

– Tekst komt van Storeganizer-

Slimme oplossingen zijn vaak even simpel als doeltreffend. Dat geldt beslist voor Storeganizer, het opslagsysteem dat aan de liggers van de stelling hangt en in een conventioneel stellingvak een zee aan extra opbergruimte biedt. Zo ook bij Van den Haak TransMission in Geldermalsen, een van de 17 depots in de Benelux van het TransMission distributienetwerk. “Wij hebben een nieuw warehouse gebouwd bij onze bestaande crossdock-operatie en wilden deze zo optimaal en flexibel mogelijk gebruiken”, vertelt directeur Derk van den Haak. “Legborden, kaststellingen en grootvakstellingen zijn lastig om goed te benutten. In veel gevallen blijft de ruimte boven de legborden ongebruikt. Tevens is de diepte van het stellingvak te groot om ergonomisch te kunnen orderverzamelen. We zochten daarom een flexibele oplossing die wel een hoge opslagdichtheid en een groot gebruiksgemak biedt.”

Flexibele inrichting

Van den Haak zocht de oplossing binnen het stramien van de conventionele palletstellingen en die bereikbaar was vanaf vloerniveau. De bouw van entresolvloeren was niet gewenst, omdat deze de mogelijkheden van palletopslag beperken. Ook aan automatisering wilde het bedrijf niet denken. “In onze business weet je gewoon niet hoe de situatie er over een jaar of zelfs over een paar maanden uitziet”, verduidelijkt Derk van den Haak. “In ons vorige warehouse hadden we een opslagautomaat, dat bracht echter niet het gewenste succes.”

Het nieuwe magazijn heeft een grondmaat van 75 bij 35 meter en een hoogte van 12 meter. Still realiseerde hierin een conventionele inrichting met gangpaden van 3 meter voor reachtruckbediening en 5.000 opslaglocaties.

Om de gewenste opslagdichtheid voor het orderverzamelen te halen installeerde Storeganizer uit Westdorpe in vijf stellingvakken haar opmerkelijke opslagsysteem. “We hebben proefgedraaid met één vak en dat beviel zo goed dat we er vier vakken bij hebben genomen”, aldus Van den Haak. “Mocht het in de toekomst nodig zijn, dan kunnen we simpel uitbreiden. De Storeganizer-locaties zijn zelfs heel eenvoudig te verhuizen en dat past perfect binnen onze visie.”

Inloopkast

De Storeganizer bestaat uit hangende kolommen met een vakverdeling van gecoat technisch textiel dat ook voor het zeildoek van vrachtwagens wordt gebruikt. De maatvoering gebeurt geheel op wens van de klant, zodat het optimaal aansluit bij de afmetingen van de producten. Bij Van den Haak TransMission zijn er twee stellingvakken twee diep met kolommen uitgerust en drie vakken drie diep. Alle vakjes hebben een hoogte van 300 mm en een breedte van 400 mm. De vakdiepte is 370 mm bij de drie diep en 585 mm bij de twee diep opslag. De voorste en eventueel middelste rijen zijn heel gemakkelijk zijwaarts over de breedte van twee kolommen te verschuiven waardoor er een soort van inloopkast ontstaat. De achterste rij hoeft niet te schuiven en beslaat de gehele breedte van het stellingvak.

De uitvoering van de vakjes is ook naar wens verkrijgbaar. In dit geval zijn alle vakjes aan de achterzijde gesloten, maar half open en doorzichtig behoren ook tot de mogelijkheden. De bodem van elk vakje is onder een hoek van 5 graden geplaatst om de producten tegen uitvallen te beschermen. Het maximale opslaggewicht per kolom bedraagt 100 kg. De vijf stellingsecties bieden Van den Haak in totaal 750 opslaglocaties.

Extra liggers

Storeganizer heeft inmiddels bij bedrijven waaronder Etam, Norbert Dentressangle, CB Logistics, DHL, Hemmink en Sacha het verschuifbare opslagsysteem geleverd. De rails en rollen zijn standaard componenten en de lengte van de rail is afhankelijk van de liggerlengte. De ophangconstructie wordt op maat van het merk stellingen geproduceerd om een optimale pasvorm aan de liggers te garanderen. “Het enige dat je extra per stellingvak nodig hebt is een set extra liggers om de Storeganizer aan op te hangen”, wijst Derk van den Haak. “Zowel hangende goederen als liggende pallets zou te veel belasting voor de liggers kunnen opleveren. Verder is het systeem heel eenvoudig te gebruiken en biedt het de warehousemedewerkers een overzichtelijk en ergonomisch alternatief voor legborden en vakstellingen. Ze picken de items makkelijker en ze hoeven minder te lopen. We zijn er zeer tevreden over.”

Reageer op dit artikel