artikel

Videojet reduceert complexiteit met AstroWMS

Warehousing

Videojet reduceert complexiteit met AstroWMS

Videojet Technologies Europe levert codeer- en identificatiesystemen, inclusief inkten en reserveonderdelen, aan klanten in heel Europa en daarbuiten. De operatie in het distributiecentrum in De Meern wordt sinds september 2013 aangestuurd door AstroWMS, het warehouse management systeem van Consafe Logistics. Het systeem zorgt niet alleen voor efficiëntie en transparantie, maar ook voor een minder complexe operatie en dus minder fouten op de werkvloer. Managing director Fredrik Blömer van Videojet: “Het WMS stelt ons in staat om te leren van onze fouten.”

– Tekst door Consafe Logistics –

Een groot deel van de goederen die Videojet Technologies Europe distribueert, bestaat uit de inkt die de codeer-en identificatiesystemen verbruiken. In De Meern staat een productievestiging die voorziet in de inktbehoefte van klanten in heel Europa, Midden-Oosten en Afrika. “Daarnaast verzorgen we hier de distributie van codeer- en identificatiesystemen en van reserveonderdelen die we inkopen bij onze zusterbedrijven. Een klein deel van de systemen wordt rechtstreeks vanaf die zusterbedrijven aan onze klanten geleverd, maar de orderstroom en financiële stroom lopen altijd via ons”, vertelt Fredrik Blömer.

Dagelijks gaat het om grote volumes inkt die Videojet per vrachtauto, vliegtuig of boot verzendt. “Onze omloopsnelheid bedraagt 24, wat betekent dat we niet veel meer dan twee weken op voorraad hebben liggen. Net als in de productie werken we ook in het warehouse in twee ploegen om optimaal gebruik te kunnen maken van de capaciteit en ruimte die we beschikbaar hebben”, stelt Blömer.

Papierloze operatie

Videojet beschikt in De Meern in feite over twee warehouses. In het warehouse van 3.000 vierkante meter pal naast de productie ligt de inkt opgeslagen. In een warehouse van 600 vierkante meter een eindje verderop liggen hoofdzakelijk reserveonderdelen. De operatie in beide warehouses werd lange tijd gedomineerd door papieren picklijsten, reden voor Videojet om op zoek te gaan naar een nieuw warehouse management systeem (WMS). “We willen een papierloze operatie zonder medewerkers die met picklijstlijsten rondlopen of naar verzendlabels moeten zoeken. Daarnaast willen we barcodescanning gebruiken om het aantal klachten van klanten te verminderen. Veel producten zien er op het etiket na identiek uit. Dan is een pickfout snel gemaakt”, verklaart Blömer.

Op een vakbeurs in Utrecht kwam Videojet in contact met Consafe Logistics, leverancier van AstroWMS. “Consafe onderscheidde zich door de wijze waarop ze in het project zijn gestapt. Terwijl veel andere WMS-leveranciers de complexiteit in onze relatief kleine warehouses flink hebben onderschat, nam Consafe direct een open en onbevooroordeelde houding aan”, vertelt Blömer. Daarnaast was de rijkdom aan functionaliteit in AstroWMS een belangrijke reden om voor Consafe te kiezen. De processen van Videojet kunnen grotendeels met de standaard functionaliteit in het systeem worden afgedekt. Blömer: “Voor mij persoonlijk geldt bovendien dat ik veel vertrouwen heb in Zweedse bedrijven, en daarin ben ik ook nu weer bevestigd. Consafe heeft geleverd wat ze hebben beloofd. Ze hebben ons niet laten vallen, ook niet als er tijdens de implementatie tegenslagen waren.”

Geen fouten maken

Een voorbeeld van de complexiteit waarop Blömer doelt, betreft de orders voor zowel inkt als reserveonderdelen. Als Videojet dergelijke orders ontvangt, moeten de betreffende reserveonderdelen uit het andere warehouse worden gehaald om bij de bestelde inkt te kunnen worden gevoegd. “Om aan de veiligheidseisen met betrekking tot luchtvracht te voldoen, mogen de onderdelen bij het transport tussen de twee warehouses echter niet als luchtvracht te boek staan. Het WMS is daarop ingesteld”, vertelt Adrie de Goei, supervisor in het warehouse van Videojet.

Een ander aandachtspunt is het printen van de juiste verzendlabels. AstroWMS is daarvoor geïntegreerd met het systeem van Ship-it-Smarter, dat op basis van onder meer bestemming, afmetingen en gewicht de best passende vervoerder selecteert. Het bijbehorende verzendlabel wordt vervolgens uitgeprint op de mobiele printer die elke orderpicker bij zich draagt. “Het heeft wat moeite gekost om dit mogelijk te maken, maar dat is het waard geweest. De orderpickers hoeven nu niet eerst naar een vaste printer te lopen, maar kunnen de goederen direct op de expeditievloer klaarzetten”, vertelt Michael van Maaren, materials manager van Videojet.

Efficiëntie en transparantie

Een half jaar na de ingebruikname constateert Videojet dat het nieuwe WMS zijn vruchten afwerpt. Met name de efficiëntie op de werkvloer is flink verbeterd. Naast grote orders van distributeurs die hun lokale voorraden willen aanvullen, ontvangt Videojet namelijk ook een groot aantal orders van klanten uit landen waar geen distributeur actief is. Dat zijn doorgaans kleine orders, die door AstroWMS op slimme wijze worden samengevoegd tot batches en tegelijk worden gepickt. “Daarnaast telt ons proces een heleboel uitzonderingen, die te weinig voorkomen om in het WMS in te regelen. Vroeger werden dergelijke uitzonderingen op de picklijsten genoteerd. Nu krijgen de orderpickers een pop-up op het scherm van hun terminal en moeten ze bevestigen dat ze de opdracht hebben gelezen en uitgevoerd”, vertelt De Goei, die wordt aangevuld door Blömer. “Het WMS ontneemt je de mogelijkheid om workarounds in het proces in te bouwen. Dat is goed, want dat leidt tot efficiëntie en minder fouten.”

Behalve voor efficiëntie heeft het WMS ook voor transparantie gezorgd. Videojet heeft nu meer inzicht in bijvoorbeeld de werklast en het aantal openstaande orders, zodat de operatie indien nodig bijtijds bijgestuurd kan worden. Daarnaast is exact te achterhalen welke medewerker op welk moment welke order heeft afgehandeld. “Omdat we meedoen aan een speciaal EU-programma voor luchtvrachtbeveiliging, zijn er in het warehouse camera’s geïnstalleerd. Omdat het WMS exact het tijdstip van elke actie vastlegt, kunnen we bij een fout nu snel de juiste beelden erbij zoeken en analyseren. Dat stelt ons in staat om te leren van onze fouten”, vertelt Blömer.

Lees hier meer over het jaarlijkse evenement: www.logistieklive.nl

Reageer op dit artikel