artikel

Vandersanden krijgt grip op hulpstoffenvoorraad

Warehousing

Vandersanden krijgt grip op hulpstoffenvoorraad

Vandersanden heeft de opslag van hulpstoffen en verpakkingsmaterialen geoptimaliseerd met behulp van BITO. De fabrikant van gevelstenen heeft in zijn fabriek in Dilsen opklapbare palletdoorrolstellingen en inschuifstellingen met een totale capaciteit van bijna duizend pallets geïnstalleerd. Het resultaat is een hogere opslagcapaciteit, een efficiënter proces met minder fouten en een betere voorraadbetrouwbaarheid.

– door BITO Systems –

Vandersanden in Dilsen gebruikt speciale hulpstoffen zoals ijzeroxide en mangaan om handvormgevelstenen te kleuren. Die hulpstoffen worden aangeleverd in big bags of in 25 kilogramzakken, gestapeld op pallets. Jos Bloemen, projectmanager bij Vandersanden legt uit: “Tot voor kort stonden alle hulpstoffen ongeorganiseerd op de grond. Niemand wist op welke plek welke hulpstof stond, met als gevolg dat medewerkers vaak lang moesten zoeken. Als ze dan de juiste pallet hadden gevonden, moesten ze misschien eerst vijf andere pallets verplaatsen om erbij te kunnen. Bovendien pakten ze regelmatig de verkeerde pallet, wat meestal pas werd ontdekt op het moment dat de big bag of zak werd opengemaakt. Dat kost niet alleen tijd, maar ook geld, omdat de productie vertraging oploopt”.

Innovatieve pallet seperator

Begin 2013 besloot Vandersanden om de opslag van hulpstoffen efficiënter te organiseren. Wat de palletdoorrolstellingen van BITO onderscheidt, is het gebruik van de FlowStop. Deze pallet seperator maakt het mogelijk om op eenvoudige en veilige wijze pallets uit de stelling te halen zonder kans op schade aan stelling of lading. De FlowStop bestaat net als veel traditionele pallet separators uit een palletstop die tussen de rollen omhoog komt en de tweede pallet tegenhoudt. Nieuw is dat deze palletstops in werking worden gesteld door een flexibele arm. Zodra de eerste pallet naar beneden rolt en de arm opzij duwt, komt de palletstop omhoog en wordt de tweede pallet tegengehouden. Als de eerste pallet uit de stelling wordt gehaald, veert de arm terug in uitgangspositie en verdwijnt de palletstop weer tussen de rollen. De tweede pallet rolt vervolgens dankzij speciale remrollen met gecontroleerde snelheid naar voren. In tegenstelling tot traditionele pallet seperators is de FlowStop minder gevoelig voor schade, omdat het mechanisme te allen tijde buiten het bereik van de heftruckvorken blijft.

Last in, first out

De palletdoorrolstellingen en invoerstellingen voor hulpstoffen zijn door BITO in zes weken tijd op twee verschillende locaties in de fabriek opgebouwd. De grootste sectie bestaat uit palletdoorrolstellingen met 42 kanalen, verspreid over drie niveaus. Elk kanaal kan maximaal 12 pallets bevatten, wat een opslagcapaciteit van 504 pallets met een gemiddeld gewicht van anderhalve ton oplevert. De tweede sectie bestaat uit inschuifstellingen met 21 kanalen en 5 pallets per kanaal, goed voor 105 pallets in totaal. Hier liggen voornamelijk restpartijen.

Bloemen: “In feite hebben deze stellingen dezelfde constructie als de palletdoorrolstellingen, alleen zijn ze met de achterkant tegen de muur geplaatst. De pallets worden aan de voorkant in de stellingen geschoven en aan dezelfde kant er weer uitgehaald. Hier werken we dus volgens het principe last in, first out (LIFO). Bij de palletdoorrolstellingen is het first in, first out (FIFO).”

Verderop in de fabriek heeft BITO nog een sectie inschuifstellingen geplaatst voor de opslag van piepschuim. Deze sectie is goed voor een capaciteit van 240 pallets. “Dit piepschuim gebruiken we als verpakkingsmateriaal voor de gevelsteenstrips die we leveren in de vorm van E-Brick of E-Board. Dat zijn nieuwe producten, waarbij de gevelsteentrips direct op isolatieplaten wordt geplakt. Wij zagen hier de gevelstenen en verpakken de strips in piepschuim”, vertelt Bloemen.

Opslagcapaciteit vergroot

Dankzij de nieuwe stellingen is de opslag van hulpstoffen nu beter georganiseerd. Door de compacte opslag en het optimale hoogtegebruik is allereerst de opslagcapaciteit vergroot. Daarnaast heeft elke hulpstof een vast kanaal toegewezen gekregen, wat is aangegeven met een magneetsticker waarop niet alleen het kanaalnummer, maar ook de naam van de hulpstof is gedrukt. Heftruckchauffeurs hoeven dus niet langer te zoeken voordat ze de juiste hulpstof hebben gevonden. Ze kunnen de benodigde pallet direct uitnemen zonder eerst andere pallets aan de kant te hoeven schuiven.

De nieuwe opslagmethode leidt ook tot een verbeterd voorraadbeheer. Het is nu gemakkelijker geworden om de voorraad te inventariseren, wat leidt tot een grotere voorraadbetrouwbaarheid. “Vroeger ontdekten we soms pas dat de gele kleipoeder op was als alles al gereed stond om te produceren. Dat betekende dat de productielijn noodgedwongen stilstond en we de klant moesten bellen dat we niet konden leveren. Dat is nu verleden tijd”, aldus Bloemen.

Opklapbare rollenbaan

Een belangrijke eis van Vandersanden was dat het opslaggebied goed te reinigen moet zijn. BITO heeft daarvoor gezorgd door de rollenbanen in de onderste kanalen opklapbaar te maken. Als er onverhoopt een big bag breekt bij het uitnemen van een pallet, kan de vloer vrij gemakkelijk worden geveegd zonder halsbrekende toeren uit te halen. “Het is een flinke investering, maar die betaalt zich zeker terug. We werken nu efficiënter en maken minder fouten. Daarnaast is de orde en netheid in het hulpstoffenmagazijn een stuk verbeterd. Maar al dat soort zaken moet je niet becijferen, dat moet gewoon geregeld zijn,” zegt Bloemen.

Reageer op dit artikel