artikel

Maak een zorgvuldige afweging tussen LPG en elektrisch

Warehousing

Maak een zorgvuldige afweging tussen LPG en elektrisch

Abelan Fibor Packaging nam in 2012 acht nieuwe heftrucks van het merk Jungheinrich in gebruik. Ap Kerkmeijer, manager Product Technische Ontwikkeling en Optimalisatie, vertelt dat na zorgvuldige afweging opnieuw is gekozen voor machines op LPG. En qua merk viel de keuze op 
Jungheinrich vanwege de goede prestaties op het gebied van gebruikskosten, bedieningsgemak, comfort en rijeigenschappen.Uit: Logistiek Magazine, februari 2014

Abelan Fibor Packaging uit Zutphen produceert massief karton dat verder wordt verwerkt tot verpakkingsmateriaal. De producten van het bedrijf worden wereldwijd geleverd aan de industrie en aan bedrijven actief in de groente-, fruit-, vlees- en vissector. Bij Fibor Packaging werken ongeveer 110 medewerkers. Van acht van de in totaal elf heftrucks liep in 2012 het leasecontract af. Ze werden vervangen door machines op LPG van Jungheinrich: vier heftrucks TFG 320 met een hefvermogen van 2 ton voor het magazijn en vier heftrucks TFG 424 met een hefvermogen van 2,5 ton voor de productie. De machines werden voor een periode van vijf jaar geleast, inclusief service en onderhoud.

Waarom deze keuze?

Bij de vervanging werd ook gekeken naar de voor- en nadelen van het aanschaffen van elektrische heftrucks. Voordelig waren de zuinigheid en de lage onderhoudskosten van elektrische trucks ten opzichte van LPG-trucks. Maar Fibor Packaging zou wel een laadruimte moeten inrichten. Dat zou een flinke investering vergen, terwijl er bovendien geen ruimte voor beschikbaar was. Daarnaast wordt bij Fibor Packaging 24 uur per dag gewerkt in een drieploegendienst. De heftrucks moeten continu inzetbaar zijn. Daarom zou er gebruik moeten worden gemaakt van wisselbatterijen, wat de kosten van elektrische heftrucks verder zou verhogen. Fibor Packaging koos daarom opnieuw voor machines op LPG. Met drie verschillende merken werd proefgedraaid. Jungheinrich kwam als beste uit de bus.

Nog bijzonderheden?

Van de 2-tonners is het dak verhoogd, zodat deze trucks ook voldoende ruimte bieden aan lange chauffeurs. Twee heftrucks voor de productie zijn uitgerust met een speciaal vorkenbord met een zogenoemde ‘turn a load’ uitvoering, dat zijn 2 x 2 vorken boven elkaar, waarmee deze machines materiaal kunnen persen en kantelen. De voorzetapparatuur van alle heftrucks is uitwisselbaar.

Op tijd geleverd?

De nieuwe machines werden precies volgens afspraak geleverd en in gebruik genomen.

Tip van…Ap Kerkmeijer

“Kijk goed naar de kosten van elektrische heftrucks ten opzichte van machines op LPG. In veel gevallen lijkt elektrisch aantrekkelijker, maar bij ons was de aanschaf van trucks op LPG voordeliger. De beste keuze hangt sterk af van de interne bedrijfssituatie en de wijze waarop de trucks worden ingezet. Daarnaast vonden wij het belangrijk ook de heftruckchauffeurs een belangrijke stem te geven bij de uiteindelijke aanschafbeslissing.”

Wie: Ap Kerkmeijer

Waar: Abelan Fibor Pack- aging, Zutphen
Wat: 4 Jungheinrich heftrucks op LPG, type TFG320,
4 Jungheinrich heftrucks op LPG, type TFG424
Wanneer: 2012

Reageer op dit artikel