artikel

Sligro bundelt magazijnen op een locatie

Warehousing

Sligro bundelt magazijnen op een locatie

Sligro nam begin september in Venray een nieuw dc in gebruik voor de bezorgservice-activiteiten. Vanuit dit pand wordt per dag aan 740 klanten geleverd, in Limburg en Oost-Brabant. Het dc vervangt de magazijnen in Haps en Maastricht.

Uit: Logistiek Magazine, december 2013

November 2012 kreeg Sligro toestemming voor de bouw van het nieuwe distributiecentrum van bijna 17.000 vierkante meter op een perceel van 30.000 vierkante meter. In maart begon de nieuwbouw en begin augustus werd het pand door de aannemer al opgeleverd. In nog geen half jaar is het dc gebouwd. “Begin september zijn we begonnen met de eerste leveringen aan klanten in onder meer de groot- en kleinschalige horeca, recreatie, cateraars en bedrijfsrestaurants. De orders worden verwerkt en uitgeleverd in geconditioneerde vrachtwagens. Vanwege de hoge omloopsnelheid van de producten, is de layout van het magazijn overzichtelijk. Het hart vormt het in- en outbound gedeelte en daaromheen gegroepeerd zit het DKW-, koel-, en diepvriesmagazijn gegroepeerd”, zegt Sligro DC Manager Gerald Derks.
Rondom de centrale expeditieruimte zijn drie orderpickzones gegroepeerd. Derks: “Eerst het DKW-magazijn van 5.500 vierkante meter dat gesplitst is in een bulkgedeelte en een gedeelte waar we orderpicken in CBL-kratten. Het tweede magazijn is het koelmagazijn (1.700 vierkante meter) dat je ook kunt opdelen in een bulk- en kratgedeelte. Het diepvries (3.500 vierkante meter) is een algeheel bulkmagazijn waar we alleen bulk verzamelen.

Gedetailleerde lay-out

Het ontwerp van het pand, waarin nu 160 mensen werkzaam zijn, is volgens Mario van de Ven, vestigingsdirecteur Sligro-Foodservice Venray, tot in detail ontwikkeld. “We zaten op een gegeven moment op plan ‘ZZK’, wat inhield dat er rond de zeventig tekeningen zijn gepasseerd met iedere keer weer aanpassingen, totdat we uiteindelijk bij de gewenste layout kwamen voor het interieur. Noodzakelijk want we beschikken nu over een operatie die, met uitzondering van de zaterdag, 24 uur per dag operationeel is. Bovendien werken we met korte leadtimes. De laatste bestelling kan nog om half twaalf ‘s avonds worden gedaan en staat vervolgens om vier uur ‘s ochtends klaar voor verzending.”

 

Professionele bezorging

Het distributiecentrum van Sligro in Venray maakt uit van een strategiewijziging binnen de logistiek waarvan de uitrol in 2006 is gestart. Derks: “We wilden de performance van de logistieke activiteiten van onze bezorgservice professionaliseren. Vanuit onze zelfbedieningswinkels konden we dat niet meer. Daar heb je een goed uitgeruste warehousingoperatie voor nodig in een gesloten omgeving. Daarvoor hebben we besloten om onze logistieke activiteiten voor de bezorgservice onder te brengen in dc’s in Amsterdam, Gilze, Den Haag, Nieuwegein, Drachten, Enschede, Venray en straks ook van het nog in aanbouw zijnde nieuwe pand in Bergschenhoek niet ver van Den Haag.

Van papier naar Pick art

In het dc in Venray zijn door Sligro de voormalige bezorgactiviteiten in Haps en Maastricht gebundeld. Derks: “In Haps huurden we een pand van Nabuurs dat ook behoort tot één van onze vaste logistiek dienstverleners. Van daaruit bestreek bezorgservice Haps de regio’s Arnhem, Nijmegen, Venlo, Veghel, Helmond en Eindhoven en wat daaronder zit tot aan Roermond. “Dat was ons kernbezorggebied.”

Derks: “In bezorging is efficiency belangrijk. Onze logistieke processen zijn daarom doorontwikkeld tot in het kleinste detail.Venray beschikt over een systeem van papierloos orderpicken met mobiele pick-to-light units. Het systeem genaamd PickArt werkt met kleuren en symbolen. Ten opzichte van een systeem met papier wordt er nu veel efficiënter gewerkt en kunnen nieuwe medewerkers binnen een half uur aan de slag.”

Bovendien, zo vertelt Van de Ven, was het pand in Haps te klein om de groei in de bezorgservice-activiteiten op te vangen. “Daarnaast hadden we in Maastricht een bezorgoperatie die vanuit de winkel werd gerund. Dat voldeed niet meer. Uiteindelijk zijn we uit Haps vertrokken en wordt er in Maastricht gewerkt aan een nieuwe Sligro groothandel.”

Op dit moment heeft het dc Venray van Sligro ruim 10.500 SKU’s. Derks: “Al die artikelen hebben een omloopsnelheid van minimaal twee in de week. We moeten continu doorstroom, hebben omdat we hier voornamelijk met levensmiddelen werken.”

 

Leverbetrouwbaarheid

Door de samenvoeging van Haps en Maastricht op één locatie is de leverbetrouwbaarheid op een hoger plan gekomen, stelt Van de Ven vast. “In Haps zaten we op 98,8 procent betrouwbaarheid en in Venray willen we naar 99 procent. Ook hebben we een hogere servicegraad nu en onze productiviteit is in het nieuwe dc met zo’n tien procent gestegen. Bovendien hebben we nu minder kosten omdat de overhead omlaag gaat doordat we hier twee locaties bundelen. Het pand is daarnaast niet energieneutraal maar de energierekening is een stuk lager. Het pand heeft namelijk een BREEAM-certificering met twee sterren.”

 

LED-verlichting minimaliseert CO2-uitstoot

Het nieuwe distributiecentrum van Sligro in Venray voldoet aan uiteenlopende duurzame eisen. Zo ‘draaien’ de koel- vriesinstallaties op natuurlijke koudemiddelen en wordt er gebruikgemaakt van warmteterugwinning. Bovendien zijn opslag- en expeditieruimtes voorzien van dimbare LED-lijnverlichting van vijftig LUX, goed voor 70.000 branduren in de komende tien jaar. Grote besparingen verwacht Sligro te realiseren via warmteterugwinning vanuit de koel- en vriesinstallatie alsmede de led-verlichting van het pand waarvoor Philips tekende. Voor Sligro was het ‘Venray-project’ de eerste kennismaking met industriële LED-verlichting. De lichtlijnen in het magazijn zijn aangesloten op een lichtregelsysteem. In alle ruimtes zakt het lichtniveau automatisch naar een vermogen van tien procent op momenten dat er geen beweging is. Door alle energiebesparende maatregelen beschikt het Sligro dc in Venray over een BREEAM-certificaat met twee sterren. “We monitoren dagelijks ons energieverbruik. Ik schat dat we anderhalve ton op jaarbasis besparen door op deze duurzame wijze om te gaan met ons energieverbruik”, zegt Mario van de Ven, vestigingsdirecteur van het foodservice distributiecentrum in Venray.

Bergschenhoek: grote kopie van Venray

De inrichting van het toekomstige nieuwe Sligro dc in Bergschenhoek is een kopie van die van Venray, alleen met dan een paar duizend vierkante meter extra. Mario van de Ven: “Overigens hebben we in Venray nog een optie openstaan voor vierduizend vierkante meter extra. In Bergschenhoek gaan we naar 19.500 vierkante meter. Daar hebben we meer markt, of liever gezegd meer ‘maagaandeel’ dan hier. In Venray willen we de escape houden om ons te ontplooien richting België. Op het moment dat dit uit het jasje groeit zou het wel eens zo kunnen zijn dat we een nieuwe bezorgservice openen diep in Zuid-Limburg of net over de grens in België. Dat land is een groeiende markt voor onze bezorgservice. Klanten daar distribueren nu vanuit Vlissingen en Gilze. België is een groeimarkt voor ons. We zetten daar al gauw vijftig miljoen euro om op jaarbasis.”

Reageer op dit artikel