artikel

Sacha Shoes vervoert accessoires veilig en verzegeld

Warehousing

Sacha Shoes vervoert accessoires veilig en verzegeld

Niet alleen de schoenencollectie van Sacha Shoes is populair, maar ook de uitgebreide accessoirelijn die in alle winkels ligt. Voor de bevoorrading van de winkels met de accessoires zet Sacha Shoes tweehonderd kunststof MB-bakken van BITO Systems in. De nestbare distributiebakken met klapdeksels en zegels zijn uitgerust in de huiskleur en bedrukt met het logo van Sacha Shoes. Facility manager Pim Thijsselink van Sacha Shoes: “Wij zijn zo enthousiast dat we een nieuwe order voor tweehonderd distributiebakken hebben geplaatst, maar dan in een maat kleiner.”

(tekst komt van leverancier)

Sacha Shoes heeft onder leiding van de vierde generatie van de familie Termeer een enorme groeispurt ingezet. In zeven jaar tijd is de keten gegroeid van 40 tot 74 schoenenwinkels in Nederland, België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. Daarnaast heeft de retailer voor elk land een webshop opgezet en wordt de collectie ook verkocht via de online platformen van onder meer Wehkamp en Amazon.com. “Die groeispurt leidde ertoe dat ons oude magazijn van 1600 vierkante meter veel te klein werd. Daarom hebben we aan de andere kant van de snelweg in Tilburg een nieuw distributiecentrum gebouwd met een oppervlakte van 5000 vierkante meter en een entresolvloer van nog eens 1500 vierkante meter”, vertelt Pim Thijsselink, facility manager van Sacha Shoes.

Kunststof distributiebakken voor accessoires

De ingebruikname van dit dc in de zomer van 2012 was voor Sacha Shoes aanleiding om ook de logistieke processen een kwaliteitsimpuls te geven. Het resultaat is de implementatie van barcodescanning, van orderpicking middels tablets en van een sorter die de verzamelde schoendozen volledig automatisch verdeelt over de winkels. De volgende stap was de aanschaf van kunststof bakken voor het transport van accessoires naar de winkels. “De verkoop van accessoires neemt een steeds grotere vlucht, denk aan tassen, mutsjes, sjaaltjes, kettinkjes en oorbellen. We waren gewend om ze in lege schoendozen of plastic zakjes te stoppen en tussen alle schoenen in de rolcontainers te leggen. Door de stijgende volumes en pickfrequentie werkte die aanpak niet meer en moesten we op zoek naar een professionelere oplossing”, zegt Thijsselink.

Sacha Shoes zocht afsluitbare kunststof bakken met afmetingen van maximaal 600 x 400 millimeter. “De bakken moeten immers ook op onze sorter passen. Daarnaast moeten de bakken ook nestbaar zijn. We krijgen ze immers ook weer retour. Niet-nestbare bakken nemen dan teveel ruimte in”, aldus Thijsselink, die al vrij snel bij BITO Systems uitkwam. “BITO is accuraat, communiceert goed en levert conform afspraak. Bovendien leveren ze bakken met een perfecte kwaliteit.”

Klapdeksels met zegels

Sacha Shoes heeft in eerste instantie tweehonderd distributiebakken van het type MB aangeschaft (MBDU64221). De bakken zijn aan de twee lange zijden voorzien van het logo en uitgerust in koolzaadgeel, de huiskleur van Sacha Shoes. Op één zijde van elke bak bevindt zich zelfklevende houderfolie waarop de verzendlabels kunnen worden aangebracht. Deze folie stelt de medewerkers van Sacha Shoes in staat om de labels eenvoudig te verwijderen zonder achterlating van papier- en lijmresten.

Alle bakken zijn daarnaast voorzien van klapdeksels, die kunnen worden verzegeld met een eigen Sacha-zegel. Dat stelt het winkelpersoneel in staat om te controleren of de bakken ongeoorloofd zijn geopend. “Dankzij de zegels kunnen we de bakken ook bovenop de rolcontainer leggen. Daarmee voorkomen we dat we alleen voor een paar dozen of een bak een extra rolcontainer naar een filiaal moeten sturen. Dat scheelt in transportkosten”, weet Thijsselink.

Pickvoorraad in gele orderverzamelbakken

De medewerkers in het distributiecentrum van Sacha Shoes verzamelen de accessoires direct in de distributiebakken. Bij elke nieuwe order pakken ze een bak, plaatsen die op een door BITO geleverde kar en scannen de barcode, waardoor de bak aan de order wordt gekoppeld. Voor het orderverzamelen gebruiken de medewerkers een tablet, die hen de picklocaties wijst en het aantal stuks aangeeft. De pickvoorraad ligt in gele orderverzamelbakken van het type XL64321 die de Euronorm-afmetingen 600 x 400 millimeter hebben en zijn voorzien van een pickopening. Ook hiervan heeft BITO tweehonderd stuks geleverd. “Straks willen we de distributiebakken ook scannen tijdens het laden van de vrachtauto’s, zodat we precies weten wat er naar welk filiaal gaat en waar de bakken blijven”, licht Thijsselink toe.

Nieuwe order voor tweehonderd bakken

Sacha Shoes is uiterst tevreden over het nieuwe orderverzamel- en distributieproces voor accessoires en het functioneren van de BITO-bakken in dat proces. “Wij zijn zo enthousiast dat we een nieuwe order voor tweehonderd distributiebakken hebben geplaatst, maar dan in een maat kleiner. Nu leveren we nog maar een keer per week accessoires aan de winkels, maar als het volume nog verder stijgt wordt dat misschien twee keer per week. Dan is het handig om ook kleinere bakken te kunnen inzetten, zodat we niet nodeloos lucht vervoeren”, verklaart Thijsselink, die eraan toevoegt dat ook de nieuwe bakken (type MBDU43221) koolzaadgeel zullen zijn en het Sacha-logo zullen hebben. “Uniek dat BITO in staat is om kunststof bakken met onze eigen kleur en logo in dit soort kleine series te leveren.”

Reageer op dit artikel