artikel

Hitachi Data Systems stroomlijnt aanvoer componenten Bito

Warehousing

Hitachi Data Systems stroomlijnt aanvoer componenten Bito

Hitachi Data Systems heeft de verhuizing naar een nieuw Europees distributiecentrum aangegrepen om de aanvoer van componenten aan de assemblageafdeling flink te verbeteren. De EDS-veilige doorrolstellingen en grootvolumebakken van BITO Systems spelen een belangrijke rol in het nieuwe concept. Assemblagemedewerkers hoeven niet langer zelf het magazijn in om de componenten te verzamelen, maar krijgen ze nu op een presenteerblaadje aangereikt. Supervisor Martijn Brouwer: “We kunnen de technische kennis van deze medewerkers nu veel efficiënter inzetten.”

– Tekst komt van leverancier

De vraag naar dataopslagsystemen blijft jaar na jaar groeien, mede door de enorme aandacht voor ‘big data’. Alle reden dus voor Hitachi Data Systems om in Zaltbommel een nieuw Europees distributiecentrum te bouwen dat tweeënhalf keer zo groot is als het oude pand in Waardenburg. Hitachi levert vanuit dit pand complete dataopslagsystemen die op basis van klantspecificaties worden geassembleerd en geconfigureerd. “Dit pand is gebouwd op de toekomst en moet voldoende ruimte bieden voor de komende vijftien jaar. De assemblageruimte is bijvoorbeeld uitgebreid van ongeveer 1500 tot 3000 vierkante meter”, vertelt Martijn Brouwer, die als supervisor verantwoordelijk is voor het assemblage- en configuratieproces.

Centraal in de assemblageruimte staan tien secties met doorrolstellingen, acht secties van acht meter en twee secties van vier meter. De doorrolstellingen tellen in totaal 252 kanalen, waarin kunststof grootvolumebakken met elektronische componenten liggen. Zowel de doorrolstellingen als de in totaal 945 bakken zijn geleverd door BITO Systems. “Onze componenten zijn gevoelig voor statische elektriciteit, wat betekent dat zowel de stellingen als de bakken ESD-veilig moeten zijn. BITO was één van de weinige partijen die beide kon leveren. Zo is tijdens de productie koolstof toegevoegd aan de kunststof wieltjes van de doorrolstellingen”, weet Brouwer.

Inlays voor bescherming van componenten

De opstelling met doorrolstellingen zorgt ervoor dat assemblagemedewerkers de benodigde componenten altijd binnen handbereik hebben. Een speciale tool rekent op basis van de assemblageorders uit hoeveel componenten nodig zijn en wanneer die moeten klaarliggen. De tien replenishmentmedewerkers halen vervolgens de betreffende componenten uit het magazijn, ontdoen ze van al het verpakkingsmateriaal en leggen ze in de kunststof bakken. Om te voorkomen dat de componenten in de bak schuiven en beschadigd raken, heeft BITO de grootvolumebakken van het type XL86221 voorzien van inlays waarin de componenten precies passen. Net als de bakken zijn ook deze inlays ESD-veilig.

Als vervolgens de assemblagemedewerkers aan een nieuwe order beginnen, lopen ze langs de doorrolstellingen met de frames waarin de componenten worden ingebouwd. Ze pakken de benodigde componenten en scannen de serienummers, die daardoor aan het serienummer van het frame worden gekoppeld. Vervolgens worden de componenten ter plekke gemonteerd. “Op die manier voorkomen we dat deze componenten meerdere keren in handen worden gepakt. Componenten die niet direct kunnen worden gemonteerd – denk aan kabelsets – worden verzameld met een eveneens door BITO geleverde trolley en op de werkplek ingebouwd”, aldus Brouwer.

Efficiëntere en betere aanvoer van componenten

Dankzij het slimme concept met doorrolstellingen en kunststof bakken verloopt de aanvoer van componenten een stuk efficiënter dan voorheen. “De assemblagemedewerkers waren in het oude pand gewend om voor elke nieuwe order zelf het magazijn in te lopen en de benodigde componenten te pakken. Dat kon misschien met 5 assemblagemedewerkers, maar niet meer met 21. Ze liepen steeds meer in de weg van de magazijnmedewerkers. Bovendien werden de orders steeds groter, met als gevolg dat de assemblagemedewerkers soms de helft van hun tijd kwijt waren aan orderverzamelen. Dat is zonde van alle technische kennis van deze mensen, die kunnen we beter benutten”, stelt Brouwer. Daarnaast zorgt het nieuwe concept op de assemblageafdeling voor minder overlast door verpakkingsafval. “Om de componenten te behoeden voor transportschade zijn ze verpakt in dik karton, piepschuim en ander opvulmateriaal. Dat wordt nu door de replenishmentmedewerkers direct verwijderd en gescheiden.”

Meedenken over oplossingen

Niet alleen Brouwer, maar ook de assemblagemedewerkers zijn uiterst tevreden over de nieuwe werkwijze. “Ze zijn blij dat ze niet meer het magazijn in moeten om orders te verzamelen en kunnen nu veel meer dataopslagsystemen bouwen. Het orderverzamelen wordt nu overgelaten aan de medewerkers in het magazijn die weten hoe belangrijk het is om de bestaande procedures te volgen. Ze werken bovendien een stuk sneller doordat ze gebruik maken van batchpicking”, vertelt Brouwer.

Ook de keuze voor BITO heeft positief uitgepakt, stelt Brouwer. “BITO heeft zich erg proactief opgesteld en uitgebreid meegedacht over mogelijke oplossingen, ook voordat de order al aan hen vergeven was. We hebben in overleg met BITO bijvoorbeeld gekozen voor drie niveaus in plaats van vier, mede gelet op de lengte van onze medewerkers. Daarnaast hadden we oorspronkelijk het plan om voor de doorrolstellingen een werkblad te maken, maar daarvan zijn we afgestapt omdat het de doorstroming belemmert. Tot slot hebben we voor de afvoer van lege bakken een eenvoudige oplossing bedacht: een rollenbaan naast elke doorrolstelling, zodat de replenishmentmedewerkers de lege bakken eenvoudig kunnen oppakken. BITO beschikt natuurlijk over ervaring uit andere projecten, die ze hier volop hebben ingebracht.”

Reageer op dit artikel