artikel

Stryker kan uitbreiden na herinrichting

Warehousing

Stryker kan uitbreiden na herinrichting

Stryker heeft het centrale distributiecentrum voor medische hulpmiddelen en apparaten in Venlo voor een groot deel opnieuw ingericht. De herinrichting was noodzakelijk door de overname van de neurovasculaire producten van Boston Scientific, waardoor de voorraad met twintig procent zou groeien en het aantal activiteiten flink zou toenemen. Met de hulp van Groenewout is Stryker erin geslaagd onderdak te bieden aan de nieuwe productgroep zonder het dc te hoeven uitbreiden.

Vanuit het DC in Venlo levert Stryker een groot aantal producten, van bedden tot camerasystemen en van boor- en zaagapparatuur tot implantaten, aan ziekenhuizen in Duitsland, Oostenrijk en de Benelux. Daarnaast fungeert het DC als Europees distributiecentrum voor kapitaalgoederen.

Met de overname van de neurovasculaire divisie van Boston Scientific kwam daar twee jaar geleden een derde functie bij: de distributie van deze producten naar klanten in de hele wereld. “Met de nieuwe producten zou het aantal stock keeping units (SKU’s) met 1500 stuks aangroeien tot 24.000 in totaal. Dat lijkt een beperkte groei, maar deze neurovasculaire producten nemen wel twintig procent van de voorraad voor hun rekening”, vertelt Niek Dudink, directeur van het centrale DC in Venlo.

Daarnaast zorgde deze nieuwe productgroep voor een flinke toename van VAL-activiteiten (value added logistics) en van exportzendingen. “We waren gewend om kleine zendingen aan ziekenhuizen uit te leveren, maar nu spraken we opeens over full truck loads”, aldus Dudink.

Herinrichting van DC

Stryker schakelde Groenewout in voor de herinrichting van het DC. Dit adviesbureau was verantwoordelijk voor het totale concept en de realisatie daarvan. En inclusief de beschrijving van de nieuwe processen, het maken van voorstellen voor de nieuwe inrichting en het bieden van ondersteuning bij de investering in nieuwe hulpmiddelen en systemen, de aanvraag van de bouwvergunning en de uitvoering van het project. “Een half jaar daarvoor had Groenewout al eens een onderzoek gedaan naar de efficiëntie in het DC. Een groot aantal ideeën die ze toen al hebben gepresenteerd, zijn tijdens dit project gerealiseerd”, vertelt Dudink.

Het resultaat is een DC dat op veel punten is aangepast. De handling van producten in de inbound en outbound area is flink verbeterd, de inpakstraat is aangepast en er is extra ruimte voor de VAL-activiteiten gecreëerd. De opslagcapaciteit is uitgebreid door nieuwe palletstellingen bij te bouwen en extra legbordstellingen te monteren op de vergrote entresolvloer. De conveyor die er al lag, is aangepast zodat de pakketten die vanaf de inpakstraat komen nu automatisch per vervoerder worden uitgesorteerd. “Met de kennis en ervaring van Groenewout is Stryker erin geslaagd de nieuwe productgroep te integreren zonder het DC te hoeven uitbreiden. Alleen de bestaande entresolvloer hebben we met nog eens 800 vierkante meter uitgebreid”, vertelt Dudink.

Erg krappe planning

De herinrichting van het DC is uitgevoerd terwijl de lopende operatie gewoon doorging. “Het project kende een erg krappe planning, maar de einddatum hebben we gehaald. De logistieke prestaties van de lopende activiteiten hebben daaronder niet geleden”, vertelt Dudink.

Het hele project heeft ervoor gezorgd dat niet alleen de nieuwe productgroep is geïntegreerd, maar dat de hele operatie is verbeterd. “Op vele punten werken we nu stukken efficiënter dan voorheen. Daarnaast is de kwaliteit van de operatie nu beter geborgd. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch sorteren, wat de kans op fouten flink verkleint.”

Dudink heeft de samenwerking met Groenewout als erg prettig ervaren. “Ze zijn eerlijk en nemen geen blad voor de mond als ze zaken willen aankaarten. Die directheid ligt ons wel. Bovendien is Groenewout een betrouwbare partner gebleken. Als ze verantwoordelijkheid krijgen, nemen ze die ook en zorgen ze voor een succesvolle afloop. Als we nog weer eens hulp nodig hebben, zal Groenewout zeker op het lijstje staan van partners die we kunnen bellen.”

Reageer op dit artikel