artikel

Peter Gerretse: “Bij Vanderlande is de crisis voorbij”

Warehousing

Peter Gerretse: “Bij Vanderlande is de crisis voorbij”
Peter Gerretse, CEO Vanderlande

Na het vertrek van Michiel Peters in april dit jaar nam Peter Gerretse (57) het roer weer in de hand. Tot 2009 werkte Gerretse vijftien jaar bij Vanderlande Industries, waaronder zeven jaar als CEO. “Het gaat nu harder dan gedacht met e-commerce”.

Uit: Logistiek Magazine augustus

Terug op het oude nest – hoe bevalt dat?

“Wel goed eigenlijk. Dit was niet de bedoeling. Maar Michiel Peters besloot om iets anders te gaan doen, nadat hij vier jaar geleden de functie van CEO van mij overnam. Vervolgens is de zoektocht begonnen naar een opvolger en werd ik gevraagd om zolang de leiding weer op me te nemen. Er is best veel veranderd in de achterliggende periode, maar veel is ook hetzelfde gebleven. Ik hoefde me niet heel lang in te werken. Dit is een goede oplossing voor het bedrijf en voor mij leuk om te doen.”

Tijdelijk, of voor een langere periode?

“Nee, nee. Voor het einde van dit jaar zal er een nieuwe CEO worden gepresenteerd. Dat is waar we vooralsnog vanuitgaan. De afspraak is dat ik blijf, totdat de opvolger er is. Dat gaat zeker geen jaar duren. Ik ben destijds om diverse redenen weggegaan, ik wilde na vijftien jaar iets heel anders gaan doen. Daar ga ik straks weer mee door. Ik ben niet op zoek naar interimklussen zoals dit.”

Stond er niet meteen een opvolger klaar zoals destijds?

“Niet intern in ieder geval. Extern is zo’n zoektocht een tijdrovende klus. Natuurlijk is het aanbod groot en lopen de kandidaten bij wijze van spreken de deur plat. Maar Vanderlande is een bijzonder bedrijf, waar niet iedere CEO bij past. Het bedrijf is groot in omvang, de focus ligt op projecten en op industriële, hoogwaardige technologie. Bovendien is het bedrijf internationaal georiënteerd. Die combinatie kom je zelden tegen in Nederland.”

Tot die tijd is de uitdaging: op de winkel passen

“Nou, zo zit ik niet in elkaar. Het bedrijf en het managementteam zijn druk bezig met de toekomst. Er is ook heel veel te doen op dit moment en ik doe daar volop in mee.
Er liggen een strategie en een jaarplan. Dat jaarplan brengen we ten uitvoer en dat is meer dan alleen op de tent letten. We moeten onszelf constant verbeteren. Maar ik ga de komende maanden niet de strategie veranderen. Want ik kom niet binnen op het moment van een ernstige crisis. Integendeel. Het gaat juist heel goed met Vanderlande. Er is helemaal geen reden om de bakens te verzetten.”

Wat is er vooral veranderd in vier jaar tijd?

“Ik denk dat met name onze positie in magazijnsystemen aanzienlijk is versterkt. In bagageafhandeling waren we al een grote speler wereldwijd. Nu doen niet meer onder voor andere grote aanbieders in material handlingsystemen voor magazijnen. Daar is heel bewust de focus op geweest. Vooral de softwarekant hebben we sterk uitgebreid en verbeterd. Belangrijk is ook de overname van Beewen in 2011. Met de toevoeging van de magazijnkranen van deze Duitse fabrikant hebben we ons productenpakket aanzienlijk uitgebreid en kunnen we veel sneller innoveren op dit gebied.”

Waar komt de marktgroei vandaan?

“Voor het grootste deel zien we de verklaring daarvoor in e-commerceactiviteiten. Maar dat is het niet alleen. We zitten er meer bovenop en zijn beter zichtbaar in de markt. Zalando met een groot nieuw dc in Duitsland is een aansprekend project voor ons. E-commerce komt nu echt los. Een tijdlang riep men wel dat het heel hard zou gaan, maar er gebeurde niet zoveel. Nu gaat het harder dan menigeen denkt. We zijn nog maar aan het begin. Als je ziet wat er nu online wordt besteld en wat de voorspellingen zijn, dan staat ons nog wat te wachten. De bestaande distributiesystemen zijn vaak ingesteld op winkelbevoorrading. Razendsnel pakketjes klaarmaken voor aflevering op huisadres is systeemtechnisch een wereld van verschil. Daar loont automatisering nog eerder. Bovendien zijn vaak meerdere systemen nodig, voor opslag en distributie, maar ook voor sorteren van pakketten.”

Is Europa nog de grootste markt voor Vanderlande?

“Voor systemen ten behoeve van distributiecentra zeker. Ik schat dat we tachtig procent van die business binnen Europa realiseren. Oost-Europa trekt behoorlijk aan en Duitsland is al jarenlang een belangrijke afzetmarkt voor ons. Maar steeds meer realiseren we de groei in de zogenaamde BRIC-landen: Brazilië, Rusland, India, China en andere opkomende economieën. Daarentegen is de Benelux-markt heel mager, bijna nihil. Maar we zien wel weer een aantal projecten los komen hier en daar.”

In welk opzicht is Vanderlande intern veranderd?

“We zijn veel meer gaan uitbesteden en hebben flink geïnvesteerd in een goede supply chain voor onszelf. In feite is de fabriek nauwelijks uitgebreid, maar produceren we ruim het dubbele aan systemen. De fabriek in Veghel hebben we voor de hightech elementen en voor de basiscapaciteit. Alle fluctuatie vangen we elders op. Daarnaast zijn we veel meer gaan doen in serviceverlening, zoals onderhoud en het ondersteunen van klanten. Dat vormt nu een aanzienlijk deel van de business, richting de 20 procent. We leveren steeds vaker een club mensen mee, die zorgt voor het optimaal functioneren van onze systemen.”

Dus de crisis gaat aan dit bedrijf voorbij?

“Onze omzetgroei is vanaf 2008 gaan stabiliseren en neemt nu weer toe. Een tijdlang hebben we genoegen moeten nemen met een lagere marge, omdat we ons marktaandeel wilden verruimen. Nu de markt weer aantrekt en de marges beter zijn, zie je een snelle stijging van de omzet, en de winst volgt ook nu de marges langzaam verbeteren. Dus Vanderlande is inderdaad heel goed door de lastige crisisperiode gekomen. Mede dankzij de grote hoeveelheid servicecontracten, die we inmiddels hebben. En dat alles zonder te besparen op innovatie. Onze R&D uitgaven zijn de laatste jaren alleen maar toegenomen. Gelukkig kan dat met een aandeelhouder die vooral de lange termijn voor ogen heeft.”

En het komend jaar?

“Het orderboek is ruim gevuld en staat zelfs op een absoluut record. Dat is vrij uniek in deze projectenbusiness. Wat je wel ziet, is dat het aandeel distributiesystemen toeneemt in de totale omzet. Die projecten hebben vaak een kortere doorlooptijd dan systemen voor bagageafhandeling. Daardoor is de horizon wat minder ver. Maar deze positie is toch heel riant. Het gros van de omzet voor dit jaar is al binnen. Ook doen de verkoopprognoses voor de komende tijd zeker niet onder voor die van een jaar geleden. En er kunnen nog een paar grote projecten onze kant op vallen.”

Klimt de omzet naar 1 miljard euro?

“Destijds vond ik de grens van 500 miljoen euro al een hele doorbraak. Nu zijn we een paar jaar verder. Ik heb inderdaad in een interview gezegd, dat we op termijn naar 1 miljard euro kunnen groeien. Maar ik heb liever dat we dat in een rustig tempo doen met goed uitgevoerde projecten en mooie marges. Dat ga ik niet meemaken in de tijd dat ik hier zit.”

‘Razendsnel pakketjes klaarmaken voor aflevering op huisadres is 
systeemtechnisch een wereld van verschil met winkelbevoorrading’

Vanderlande profiteert van 
beter prijsniveau

De tijdelijke CEO van Vanderlande Industries, Peter Gerretse, kon in juni mooie jaarcijfers presenteren. De netto-omzet ging naar 741 miljoen euro (was 565 miljoen euro een jaar eerder, dat is 31 procent). De nettowinst steeg naar 26,1 miljoen euro (was 16,6 miljoen euro), mede dankzij een beter prijsniveau. Dat geldt nu ook voor material handlingsystemen voor logistieke centra. De fabrikant is wereldwijd een grote speler geworden van systemen voor opslag en intern transport, naast systemen voor het sorteren van pakketten en bagageafhandeling op luchthavens. Het aantal medewerkers nam eveneens toe met 16 procent tot 2.711.De marktvooruitzichten blijven positief voor Vanderlande. De orderportefeuille staat op een recordhoogte van 858 miljoen euro. Wereldwijd wordt flink geïnvesteerd in luchthavens. De markt van automatische magazijnsystemen floreert mede dankzij de opkomst van e-commerce bij retailers en handelsbedrijven.

Reageer op dit artikel