artikel

Nieuw EDC van Hitachi: duurzaam baken

Warehousing

Nieuw EDC van Hitachi: duurzaam baken

Hitachi Data Systems heeft een nieuw Europees distributiecentrum. Het pand op bedrijventerrein Wildeman in Zaltbommel is het grootste Hitachi dc ter wereld en wordt gekenmerkt door duurzame details, waaronder 18.000 vierkante meter aan zonnepanelen.

Uit: Logistiek Magazine, augustus 2013

De voorkant doet vermoeden dat het gaat om een uit de kluiten gewassen villa. Wie het pand van bovenaf bekijkt, waant zich door de duizenden zonnepanelen in een surrealistisch maanlandschap. Geen van beiden is waar. Het is het nieuwe Europese distributiecentrum van Hitachi Data Systems (HDS). De dataopslagspecialist uit Japan verhuisde in april van Waardenburg naar het nieuwe pand in Zaltbommel. Eind juni was de officiële opening voor genodigden en pers. De Japanners zijn trots op hun vlaggenschip als het gaat om distributiecentra. En dat is niet raar, want het nieuwe EDC is, dankzij het ontwerp en materiaalkeuze, zeker geen grijze muis onder de Nederlandse distributiecentra. De strakke lijnen in combinatie met het vele beton geven het pand een statige uitstraling. Critici zouden zeggen minimalistisch of saai. Frans van Rijn, chief logistics officer van Hitachi beschrijft het pand als een baken van rust. “Wij zijn er van overtuigd dat een pand dat rustig oogt, een positieve uitwerking heeft op de medewerkers. Zij moeten zich er prettig voelen.” Om dat te realiseren heeft Hitachi in samenwerking met Groenwout, dat het pand heeft ontworpen, en Kadans Hercuton (ontwikkelaar van het project) diverse subtiele slimmigheden aangebracht. Zo zorgen de grote puien in de kantoorruimte voor veel daglicht en openheid. Om een prettige werkomgeving in het magazijn te hebben, zijn de vloeren en wanden wit gemaakt. Om de medewerkers fit en gezond te houden, herbergt het EDC een fitnesszaal waar iedereen gratis gebruik van kan maken. Het is de investeringen waard, meent de Japanse dataspecialist. Een fraai esthetisch pand in combinatie met medewerkers die zich prettig voelen, geeft een positieve klantbeleving, wat resulteert in positieve verkoopcijfers, is de filosofie van HDS.

Jaarlijks 4 procent groei

Of die visie standhoudt, moet de toekomst uitwijzen. Het edc, waaruit de klanten en regionale dc’s in de continenten Europa, Midden-Oosten en Afrika worden bediend, is ook op de toekomst gebouwd. Op dit moment is het pand voor een derde gevuld. In vijftien jaar tijd moet dat volledig zijn. “Op basis van 18 jaar historie in Waardenburg hebben we uitgerekend dat het aantal vierkante meters per jaar met 
4 procent moet groeien om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen, verklaart Paul Dalderop, director European Logistics van HDS de grootte van het pand. Dalderop verwacht de komende vijftien jaar vooruit te kunnen in Zaltbommel. Het edc op bedrijventerrein de Wildeman bestaat uit een assemblage- en kantoorruimte van in totaal ruim 28.000 vierkante meter. Het pand is gebouwd op een kavel van 45.000 vierkante meter. Ruimte was dan ook de belangrijkste reden om nieuw te bouwen. Dalderop: “In Waardenburg was geen plek meer. En het aan elkaar koppelen van panden is niet efficiënt. Nieuwbouw was de beste optie.” Aan ruimte geen gebrek meer. De assemblageruimte meet 6.000 vierkante meter, twee keer zoveel als nu. De opslagruimte is gegroeid van 9.000 naar 22.000 vierkante meter. Naast een verdubbeling van het aantal vierkante meters, is de kubieke inhoud eveneens flink vergroot. Het pand is namelijk 13 meter hoog in plaats van 7 meter.

Nieuwe, logistieke werkwijze

Mede om de expertise van de 130 medewerkers te behouden, viel de keuze op Zaltbommel. Hoewel het personeelsbestand onveranderd is gebleven, is de snelheid van werken door een nieuwe logistieke werkwijze verhoogd. Waar de benodigde componenten voor assemblage voorheen order voor order werden verzameld, uitgepakt en klaargelegd, wordt er nu gebruik gemaakt van doorrolstellingen die dienen als grijplocaties. Een tool berekent meerdere keren per dag op basis van de ontvangen orders hoe groot de grijpvoorraad moet zijn en hoeveel componenten nog extra moeten worden verzameld. Dat levert een gestructureerd proces op met zowel in het warehouse als in de assemblageruimte de nodige voordelen. De warehousemedewerkers kunnen dan meerdere orderverzamelopdrachten combineren en hoeven dus niet voor elke order het hele warehouse door. De assemblagemedewerkers grijpen minder vaak mis omdat er altijd voldoende grijpvoorraad ligt, aldus Dalderop.”Het voordeel zit met name in het verkorten van de doorlooptijd van een order. Afhankelijk van de grootte van de order is het voordeel per systeem dat geassembleerd moet worden gauw 1 à 1,5 uur en dat is procentueel een 10 à 15 procent kortere doorlooptijd.”

Het orderpicken van componenten is onveranderd gebleven: HDC maakt nog altijd gebruik van heftrucks en barcodescanning. Dalderop: “We hebben gekeken naar RFID, maar dat werkt niet voor ons, omdat de densiteit van onze pallets te groot is waardoor teveel producten niet worden getraceerd. Hitachi overweegt in de toekomst wel om RFID te gebruiken op doosniveau bij het laden van de vrachtauto’s, stelt Van Rijn. Hiermee verwacht HDC de foutenmarge die ontstaat door verkeerd laden, terug te dringen. Een semi of volledig geautomatiseerd dc is geen optie. Chief logistics officer Van Rijn: “Wij hebben daar niet het volume voor. Bovendien zijn we nu veel flexibeler.”

Dak van zonnepanelen

Het pand is duurzaam, met name door de gekozen materialen. Zo is het pand opgetrokken uit beton. Dat heeft een hoge accumulatiewaarde, wat een positief effect heeft op het energieverbruik. Het pand heeft een weerstandswaarde (RC) van 3, een halve punt hoger dan het bouwbesluit in 2011. Het pand maakt gebruik van grijswater circuit om toiletten door te spoelen en cv water wordt verwarmd en gekoeld via een warmtewisselaar. Om grond te besparen, zijn de 230 parkeerplaatsen op het dak van het magazijn gerealiseerd. De meest in het oog springende investering zijn de zonnecollectoren op het dak. 18.000 vierkante meter is bedekt met zonnepanelen, die per jaar 1,4 MwH aan elektriciteit genereren. De diverse duurzame technologieën moet Hitachi het felbegeerde BREEAM Very Good certificaat opleveren.

HDS in cijfers

Hitachi Data Systems (HDS) telt wereldwijd zo’n zesduizend werknemers en is actief in ruim honderd landen en regio’s. Het ict-bedrijf is onderdeel van het Japanse elektronicaconcern Hitachi (omzet 96,1 miljard dollar, 326.000 werknemers). Volgens HDS is de opening van het nieuwe distributiecentrum tekenend voor de groei die het bedrijf de afgelopen twintig jaar in Europa heeft doorgemaakt. Nederland vormt daarin een belangrijke Europese schakel. Vanuit het Europese distributiecentrum (waar momenteel 130 medewerkers werkzaam zijn) worden klanten en lokale dc’s in Europa, het Midden Oosten en Afrika beleverd. Ook biedt het EDC een testruimte waar HDS gepersonaliseerde opslagmodellen kan ontwikkelen om ze vervolgens in Europa te verspreiden. Voorheen werden deze taken uitgevoerd door het HDS-distributiecentrum in de VS, maar HDS verwacht via de locatie in Zaltbommel de distributie in Europa te kunnen verbeteren. HDS telt wereldwijd vier grote distributiecentra. Naast de grootste in Zaltbommel staan dc’s in Odawara (Japan), Singapore en Oklahoma (Verenigde Staten). HDC bouwt voor de Chinese markt een nieuw dc in Shanghai. Momenteel wordt China beleverd via het dc in Singapore.

Hulp ministerie

De keuze voor Zaltbommel is mede tot stand gekomen met hulp van het ministerie van Economische Zaken en Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). Zij hebben actief bemiddeld om het nieuwe centrum van Hitachi Data Systems (HDS) in Nederland te houden. Zo is het ministerie van Economische Zaken onder leiding van minister Kamp betrokken geweest bij het aanleveren van gedetailleerde benchmarkinformatie over het Nederlandse vestigingsklimaat. Ook heeft het ministerie actief bemiddeld richting provincie en gemeente, stelt Paul Dalderop, director European Logistics. Dat Hitachi enkel de rivier over zou steken, was geen zekerheid. “We hebben ook overwogen om de fabriek in Fankrijk en het distributiecentrum samen te voegen.” De goede contacten met de overheid en het behoud van kennis van de medewerkers waren belangrijke redenen voor HDS om zich in Zaltbommel te vestigen.

Reageer op dit artikel