artikel

Maximale availability in het EDC van Hitachi

Warehousing

Maximale availability in het EDC van Hitachi

In het kader van Logistiek Live op 10 oktober krijgen deelnemers de mogelijkheid het Europese dc van Hitachi Construction Machinery Europe (HCME) in Oosterhout te bezoeken. Tijdens de rondleiding laat Hitachi zien op welke wijze de opslaglocatie is ingericht, hoe het logistieke proces eruitziet en welke rol het WMS van Consafe Logistics daarbij speelt.

Het Europese dc van HCME in Oosterhout heeft een oppervlakte van 29.000 m2. Er worden spare parts opgeslagen voor de machines die Hitachi fabriceert, zoals grondverzetmachines, kranen en hoogwerkers. Het gaat om ruim 74.000 spare parts, van schroefjes en boutjes tot complete motoren en cylinders van mining machine’s.
De presentatie bij Hitachi in het kader van Logistiek Live wordt verzorgd door locatiemanager Marco van Mook. Hij zal de deelnemers aan het bedrijfsbezoek rondleiden door het EDC en het volledige logistieke proces laten zien, van het moment van arriveren van de spare parts tot en met het gereedmaken van verzending en naar de klanten. Daarnaast zal er veel aandacht besteed worden aan het WMS van Consafe.

Orders op het afgesproken moment verzenden

Hitachi streeft naar 100 procent availability van de spare parts en afgeleide daarvan is de target van het depot om 100 procent van de orders op het afgesproken moment verzenden. “Daarvoor is een goed WMS onontbeerlijk”, zegt Van Mook. “Eind 2005 schakelden wij over van een ‘papieren’ magazijnbesturingssysteem naar een geautomatiseerd systeem. We gingen werken met het WMS van Consafe Logistics in combinatie met barcodescanning. Het betekende een grote verandering in onze werkwijze wat resulteerde in een betere efficiency. Onze ervaringen met de nieuwe wijze van opereren en het WMS zijn erg positief.”

WMS beheert en bestuurt alle taken

De spare parts bij Hitachi zijn voor ongeveer 70 procent afkomstig uit Japan, terwijl het resterende gedeelte door Europese bedrijven wordt geleverd. In Oosterhout worden de parts opgeslagen en uitgeleverd aan dealers in Europese en Afrikaanse landen en aan landen als Kazachstan, Rusland en Singapore. Tegenwoordig beheert en bestuurt het WMS alle taken van de inkomende spare parts met betrekking tot het uitpakken ervan, de opslag (het toekennen van opslaglocaties en het aansturen van de intern transportmiddelen), het orderpikken, inpakken en gereedmaken van de spare parts voor verzending.

Grip op de logistieke operatie

“Het WMS kent eigenlijk geen storingen”, zegt Van Mook. “Via tracebility kunnen we de onderdelen door de keten volgen en voeren we controles uit. Hierdoor hebben we heel veel grip op onze logistieke operaties. We weten precies wat we op voorraad hebben en kunnen gemakkelijk een ABC-analyse uitvoeren om te bepalen wat slowmovers en  fastmovers zijn. Met deze informatie kunnen we de pick efficiency verhogen, waardoor we de doorloopsnelheid van de bestel orders ook  op een hoog niveau kunnen houden. Maandelijks worden er in het EDC ongeveer 55.000 duizend item lines verwerkt, wat in totaal tussen de 10.000 en 12.000 pallets en pakketten zijn. Tegelijkertijd is ons foutpercentage minimaal, waardoor er vrijwel geen onjuiste leveringen meer zijn.”

Geen statisch product

Het WMS bij HCME is geen statisch product maar is in de loop der jaren steeds verder uitgebreid met nieuwe functionaliteiten. “Het systeem is flexibel en je kunt het in pas laten lopen met de technische ontwikkelingen. Dat hebben we de afgelopen jaren gedaan en dat zullen we ook blijven doen.”

Hitachi laat de bezoekers in het kader van Logistiek Live op 10 oktober zien hoe het EDC is ingericht om aan te sluiten bij de ambities van het bedrijf en presenteert de logistieke processen en de werking van het WMS.

 

Reis nu mee naar Hitachi met Logistiek Live 2013!

Logistiek Live bestaat uit bedrijfsbezoeken aan innovatieve, logistieke organisaties. Maar liefst acht busroutes staan dit jaar gepland op donderdag 10 oktober, waaronder een bezoek aan bovenstaand bedrijf. Vooraf spreekt Logistiek Manager van het Jaar Derrien Jansen de deelnemers toe. Lees hier meer over de acht bedrijven en aanmelding van dit unieke evenement. Abonnees op Logistiek Magazine krijgen een fikse korting.

Bekijk hier een video van de succesvolle vorige editie van Logistiek Live in 2012.

Reageer op dit artikel