artikel

Heineken dc‘s verhogen efficiency met WMS

Warehousing

Heineken dc‘s verhogen efficiency met WMS

Een van de negen dc’s van bierbrouwer Heineken is gesitueerd in Oss. In het kader van Logistiek Live op 10 oktober krijgen deelnemers de mogelijkheid dit warehouse te bezoeken. Logistiek manager Maarten Bakhuizen zal tijdens de rondleiding tekst en uitleg geven over het logistieke proces van Heineken in het algemeen en het gebruik van het WMS van supply chain executiepartner Consafe Logistics, in het bijzonder.

Heineken is één van grootste bierbrouwers ter wereld. Het concern beschikt over 125 brouwerijen in meer dan 70 landen en de producten worden over de hele wereld gedistribueerd. Het belangrijkste internationale merk is Heineken, maar de Heineken Groep brouwt en verkoopt meer dan 200 verschillende merken bier en is tevens de grootste ciderproducent ter wereld. Daarnaast is Heineken eigenaar van Vrumona dat frisdranken produceert als Pepsi, Sisi en Sourcy.

3500 verschillende soorten artikelen

In Nederland heeft Heineken negen grote en vier kleinere regionale dc’s en één centraal warehouse in Waddinxveen.  Logistiek manager Maarten Bakhuizen vertelt dat via deze dc’s ongeveer 20.000 afnemers worden bevoorraad: “Ze bestrijken ieder hun eigen regio. Ze leveren aan horecabedrijven, aan dc’s van grote retailers en aan individuele winkelfilialen. In totaal gaat het om ongeveer 3500 verschillende artikelen, van blikjes, kratten en fusten met allerlei verschillende merken bier tot frisdrank in verschillende soorten verpakkingen, glazen en viltjes. Levering van producten vindt zowel plaats in rolcontainers als op pallets.”

Hart van de logistieke processen

Het grootste deel van de klanten wordt wekelijks beleverd, maar er zijn er ook die eenmaal per twee  weken Heineken producten krijgen bezorgd. “Dat geschiedt in overleg met de klant”, zegt Bakhuizen. “Daarnaast is het zo dat klanten die voor twee uur ’s middags telefonisch bestellen, de producten de volgende dag geleverd krijgen.”
Heineken werkt al sinds 1997 met logistieke oplossingen van automatiseringsbedrijf Consafe Logistics, zowel in de brouwerijen als de distributie. In 2007 werd het WMS van dit bedrijf geïmplementeerd om de logistieke operatie te automatiseren en te professionaliseren. Tegenwoordig vormt dit WMS het hart van de logistieke processen op de vestigingen bij Heineken.

Gehele proces wordt paperless aangestuurd

“Voor de implementatie ervan voerden we de logistieke activiteiten uit met behulp van orderlijsten die werden gegenereerd door ons ERP-pakket PROOST en het afvinken van verzamelde en uitgeleverde orders. Dat was niet erg efficiënt. De werkzaamheden waren intensief en de kans op fouten groot. Door het WMS van Consafe te implementeren maakten we een enorme efficiencyslag. In 2010 is HeiSale (SAP) geïmplementeerd. Tegenwoordig stuurt SAP de bestelinformatie naar het WMS dat vervolgens het gehele logistieke proces in de warehouses paperless aanstuurt, van in- en uitslag van producten tot orderverzamelen naar de klant. Bij dit proces wordt gebruikgemaakt van handterminals en barcodescanning. De uiteindelijke facturatie aan de klant wordt weer uitgevoerd door het ERP-pakket.”

Logistieke processen telkens optimaliseren

Heineken is continue bezig met het verbeteren van de installaties en het WMS evolueert daarbij mee. “Dat is flexibel en kan telkens worden aangepast aan nieuwe technische ontwikkelingen”, zegt Bakhuizen. “En het kan ook worden aangepast aan andere technische innovaties. Dat is voor ons belangrijk omdat we continue bezig zijn met methodes om onze logistieke processen verder te optimaliseren.”

Op 10 oktober kunnen deelnemers aan Logistiek Live het Heineken dc in Oss bezoeken. Logistiek manager Maarten Bakhuizen zal de geïnteresseerden dan het logistieke proces laten zien en de ins en outs van de systemen toelichten. De deelnemers krijgen tevens de gelegenheid om vragen te stellen.

Reis nu mee naar Heineken met Logistiek Live 2013!

Logistiek Live bestaat uit bedrijfsbezoeken aan innovatieve, logistieke organisaties. Maar liefst acht busroutes staan dit jaar gepland op donderdag 10 oktober, waaronder een bezoek aan bovenstaand bedrijf. Vooraf spreekt Logistiek Manager van het Jaar Derrien Jansen de deelnemers toe. Lees hier meer over de acht bedrijven en aanmelding van dit unieke evenement. Abonnees op Logistiek Magazine krijgen een fikse korting.

Bekijk hier een video van de succesvolle vorige editie van Logistiek Live in 2012.

Reageer op dit artikel