artikel

Gekleurde bakken bieden Mediq herkenbaarheid

Warehousing

Gekleurde bakken bieden Mediq herkenbaarheid

Voor een efficiënte en veilige distributie van geneesmiddelen heeft het distributiecentrum van Mediq in Oss 45.000 nestbare kunststof bakken van BITO aangeschaft. Alle bakken zijn voorzien van het Mediq-logo en uitgevoerd in vier verschillende kleuren, waaronder de petrol huisstijlkleur van de farmaceutische groothandel. Elke kleur is bestemd voor een andere toepassing, zoals het transport van gekoelde en gevaarlijke stoffen.

– tekst van de leverancier –

Mediq voorziet elke dag vijfhonderd Nederlandse apotheken, ziekenhuizen, zorginstellingen en apotheekhoudende huisartsen van medicijnen en medische hulpmiddelen. Voor het transport van de goederen zet de farmaceutische groothandel kunststof MB-bakken van BITO Systems in. De reden heeft alles te maken met kosten en duurzaamheid. “We kunnen onze producten ook uitleveren in dozen, maar die ben je na elke uitlevering kwijt. Deze bakken zijn meermalig inzetbaar een voorkomen dus heel veel afval. Ze zijn ruim en sterk, goed stapelbaar en hebben een prima prijs/kwaliteit-verhouding”, vertelt Rudi Post, hoofd bedrijfsbureau operations en facilitair van Mediq.

Voor nationaal en lokaal transport

Voor de nationale distributie gebruikt Mediq maar liefst 42.000 MB-bakken, waarvan er elke dag vanuit het dc in Oss ruim 3.000 worden uitgeleverd. Alle bakken zijn 323 millimeter hoog, 600 millimeter lang en 400 millimeter breed, zodat er vier op een pallet passen. De bakken zijn nestbaar en worden afgesloten met oplegdeksels. “Voordat we besloten de bakken in te zetten, werkten we ook al met kunststof bakken. Die hadden echter een stuk minder inhoud en waren moeilijk nestbaar, wat een crime was voor de chauffeurs die de bakken mee retour moesten nemen. Bovendien moesten de deksels van deze bakken worden bevestigd met klemmen, dat is niet handig”, stelt Post.

Sinds kort zet Mediq ook 2500 bakken in voor het lokale transport van apotheken naar grote klanten in de directe omgeving zoals verzorgingstehuizen. Deze bakken zijn de helft kleiner dan de bakken in het nationale distributienetwerk. Bovendien zijn ze voorzien van klapdeksel in plaats van oplegdeksel. De speciale rode zegels garanderen dat de bakken alleen worden geopend op de eindbestemming. Post: “De bakken in het nationale distributienetwerk gebruiken we voor aanvulling van voorraden in apotheken, deze nieuwe bakken zijn bestemd voor uitlevering op basis van recepten. Dat gaat om kleinere volumes, vandaar de kleinere bakken. De herkenbaarheid van de bakken zorgt ervoor dat iedereen meteen weet wat erin zit.”

Kleuren en opdruk op maat

De vorm en de maatvoering van de bakken is standaard, maar de uitvoering is door BITO volledig aangepast aan de wensen van Mediq. Verreweg de meeste bakken in het nationale distributienetwerk, 40.000 stuks, zijn voorzien van de petrol huisstijlkleur en het logo van Mediq. Dit zijn de standaard bakken die het meest worden ingezet. Daarnaast gebruikt Mediq 900 lichtblauwe bakken die bestemd zijn voor gevaarlijke stoffen. Ook op de lange zijde van deze bakken prijkt het logo van Mediq, maar daarnaast is de korte zijde voorzien van de wettelijk verplichte symbolen en de letters LQ. “Die staan voor ‘limited quantity’. Als de inhoud onder een  bepaald volume blijft, mogen we deze bakken vrij van de ADR-richtlijnen voor gevaarlijke stoffen vervoeren”, aldus Post.

Tot slot gebruikt Mediq oranje en rode bakken voor medicijnen die gekoeld vervoerd moeten worden. Deze bakken zijn voorzien van een speciaal ontwikkelde koelbox die precies in de kunststof bak past. “De producten in de oranje bakken blijven 24 of 48 uur op de juiste temperatuur, zodat we daarmee de feestdagen kunnen overbruggen. In de rode bakken blijft de inhoud zelfs 72 uur op temperatuur, geschikt voor de weekenden. Dankzij de afwijkende kleuren zien de apothekers in één oogopslag welke bakken ze als eerste moeten uitpakken.”

Tegen een stootje bestand

De bakken zijn aan alle vier zijden voorzien van barcodes, zodat ze tot aan de eindbestemming volledig kunnen worden getraceerd. Dat begint al in het dc in Oss. Nadat de stapels geneste bakken op een rollenbaan zijn geplaatst en machinaal ontstapeld zijn, wordt de barcode op elke bak automatisch gescand en gekoppeld aan een order. Vervolgens stuurt het systeem elke bak naar het juiste orderpickgebied, waar de orders met barcodescanning of pick-to-light worden verzameld. Als een order volledig is afgerond, wordt automatisch een pakbon geprint en in de bak gelegd. Een machine bevestigt vervolgens het oplegdeksel, waarna de bak automatisch wordt omsnoerd. De rollenbaan eindigt op de expeditievloer, waar alle bakken op transport worden gezet.

Vanuit Oss gaan de bakken naar één van de zes depots die Mediq in Nederland heeft. Daar worden alle bakken gescand en vervolgens per rit uitgesorteerd. Met bestelauto’s brengt Mediq de bakken tot slot naar de apotheken, ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en huisartsen. De lege bakken van de vorige dag, die in geneste vorm 75 procent minder ruimte in beslag nemen, gaan direct mee retour. Post prijst de kwaliteit van de bakken. “Ze kunnen tegen een stootje, en dat is nodig ook. Tijdens het orderpicken, sorteren en transport hebben de bakken soms flink wat te verduren. Niettemin gaan ze jarenlang mee”, ervaart Post.

Snel schakelen en meedenken

Mediq is blij met de service van BITO. Post: “BITO weet wat we willen en kan snel schakelen. Vanaf 200 stuks kunnen we al bakken bestellen in onze eigen huisstijlkleur en met ons eigen logo erop. Bovendien denkt BITO met ons mee. De eerste serie bakken was gemaakt van iets stugger kunststof, maar dat beviel minder goed. Samen hebben we toen een ander materiaal geselecteerd.” Mediq werkt continu aan optimalisatie van de logistiek. Ook voor de toekomst wordt nagedacht over ‘slimme oplossingen’  om de logistieke processen verder te verbeteren. De bakken bevallen zo goed dat Mediq nu ook een kleinere variant inzet voor de lokale distributie vanuit apotheken.

Reageer op dit artikel