artikel

DC van V&D in Nieuwegein klaar voor de toekomst

Warehousing

DC van V&D in Nieuwegein klaar voor de toekomst

Vorig jaar nam V&D een nieuw dc in Nieuwegein in gebruik. De inrichting en de systemen in het gloednieuwe pand zijn geleverd door SSI Schäfer. In het kader van Logistiek Live op 10 oktober krijgen deelnemers de mogelijkheid het dc te bezoeken. Theo Heemskerk, directeur Logistics bij V&D, zal samen met SSI Schäfer een rondleiding verzorgen en ingaan op de keuzes die in het hypermoderne gebouw zijn gemaakt.

Het nieuwe dc van V&D is gevestigd op het logistieke bedrijvenpark Het Klooster bij Nieuwegein en werd in 2012 in gebruikgenomen. Het heeft een vloeroppervlak van 56.000 m2. Er worden zowel hangende als liggende goederen opgeslagen voor de winkelfilialen en de webshopactiviteiten van het bedrijf. Het dc doet dienst als centrale opslag- en distributielocatie voor fashion en artikelen als koffers, fietsen en hardwaren.

Centralisatie op één locatie

Directeur Logistics Theo Heemskerk vertelt dat er diverse redenen waren om een nieuw centraal dc te bouwen: “Tot vorig jaar werkten we met drie dc’s, maar dat waren eigenlijk meer een soort verdeelcentra van waaruit onze producten eigenlijk alleen werden door vervoerd naar onze winkelfilialen. Via een nieuw dc wilden we de efficiency van onze logistiek vergroten door centralisatie op één locatie, door minder voorraad aan te houden en door de voorraad beter te  alloceren. Ook wilden we de kwaliteit van onze logistieke processen verbeteren en via herinrichting daarvan inspelen op onze sterk groeiende e-commerceactiviteiten.”

Besturing van de processen

De volledige inrichting van het pand werd uitgevoerd door magazijninrichter SSI Schäfer. “Na een zorgvuldige selectieprocedure kwamen zij als beste uit de bus”, zegt Heemskerk. “Een van de voordelen was dat ze een totaaloplossing konden leveren, zodat het niet nodig was allerlei systemen van verschillende leveranciers aan elkaar te koppelen. Dan zou de besturing van de processen namelijk veel complexer zijn.”
Het dc is ingericht op de afhandeling van hangende en liggende goederenstromen. Op jaarbasis worden zes miljoen stuks hangende goederen en 25 miljoen stuks liggende goederen uitgeleverd. Dat is mogelijk door verregaande mechanisatie. Daartoe zijn er in het hele pand conveyor- en kledinghangbaansystemen aangebracht met een totale lengte aan transportsystemen van ongeveer 14 kilometer.

Pick-by-light en pick-to-tote

Liggende goederen worden opgeslagen in een miniloadsysteem met een capaciteit van 45.000 kratten. Dit wordt bediend door vijf miniload kranen. Via dit systeem kunnen 4500 orders per uur worden verzameld. Voor de miniload zijn vier orderverzamelgebieden ingericht waar artikelen met behulp van pick-by-light en pick-to-tote worden verzameld. De capaciteit per orderverzamelaar is ongeveer 600 picks per uur. De orderbakken worden via het conveyorsysteem naar een carrouselsysteem getransporteerd die als buffer dient voor de uit te leveren orders. Ze worden erin opgeslagen en aan het einde van de dag per filiaal afgevoerd. Het SSI Schäfer Warehouse Control Systeem wordt aangestuurd met SAP-EWM, de WMS-module van SAP die e-commerce ondersteunt. Dit pakket stuurt alle logistiek processen aan.

Finetunen van de systemen

Het dc is nu ongeveer een jaar operationeel.  Het eerste jaar is veel tijd besteed aan het finetunen van alle systemen, het optimaliseren van de processen en het inslaan van goederen uit oude dc’s. “Uiteindelijk doel is dat alle producten, ook de artikelen die momenteel nog rechtstreeks door leveranciers aan de winkelfilialen worden geleverd, via dit cd worden gegroepeerd. We kunnen deze artikelen dan bundelen en in combinatie met andere goederenstromen naar onze filialen vervoeren.”
Tijdens het bezoek in het kader van Logistiek Live op 10 oktober zal Theo Heemskerk een presentatie geven over het warehouse en de strategische keuzes die V&D bij de inrichting van de logistieke processen maakte. Daarna worden de bezoekers rondgeleid door het dc en kunnen er vragen worden gesteld.

 

Reis nu mee naar V&D met Logistiek Live 2013!

Logistiek Live bestaat uit bedrijfsbezoeken aan innovatieve, logistieke organisaties. Maar liefst acht busroutes staan dit jaar gepland op donderdag 10 oktober, waaronder een bezoek aan bovenstaand bedrijf. Vooraf spreekt Logistiek Manager van het Jaar Derrien Jansen de deelnemers toe. Lees hier meer over de acht bedrijven en aanmelding van dit unieke evenement. Abonnees op Logistiek Magazine krijgen een fikse korting.

Bekijk hier een video van de succesvolle vorige editie van Logistiek Live in 2012.

Reageer op dit artikel