artikel

Bij Fabory loopt de interne logistiek op rolletjes

Warehousing

Bij Fabory loopt de interne logistiek op rolletjes

Fabory is een technische groothandel in bevestigingsmaterialen met een centraal warehouse in Tilburg. Tijdens de presentatie in het kader van Logistiek Live op 10 oktober krijgen de bezoekers een rondleiding door het warehouse en wordt er onder andere aandacht besteed aan de miniload en de systemen van Interroll die in het warehouse zijn aangebracht.

De Fabory Group is een technische handelsonderneming met meer dan 140 vestigingen in 15 landen. Sinds twee jaar is het bedrijf onderdeel van het Amerikaanse concern Grainger. In Nederland heeft Fabory een centraal warehouse van 40.000 m2 in Tilburg. Hier liggen op 300.000 miniloadlocaties materialen opgeslagen, van bouten, moeren en schroeven (50.000 verschillende bevestigingsartikelen), industriële producten als lijmen, kitten en onderhoudsproducten (10.000), tot gereedschappen (30.000) en veiligheidsproducten (6.000). Belangrijkste afnemers van deze materialen zijn bijvoorbeeld bedrijven die reparaties en onderhoud uitvoeren en machinebouwers die de materialen gebruiken bij het produceren van hun machines.

Geautomatiseerd miniloadsysteem

Bij de inrichting van de interne logistieke processen werkt Fabory doorgaans samen met Technisch Buro West-Brabant (TBWB), een bureau gespecialiseerd in het bedenken, ontwerpen en realiseren van automatisering voor interne logistieke processen. Equipment manager Pierre van Turnhout van Fabory vertelt dat het warehouse in Tilburg is opgedeeld in een aantal secties waarin de materialen, afhankelijk van omvang, liggen opgeslagen. Daarbij zijn de kleine materialen opgeslagen in een geautomatiseerd miniloadsysteem. Van Turnhout:  “Het orderpicken hiervan vindt plaats volgens het principe good-to-man. Daarbij verzamelt de orderpicker niet zelf de bestelde goederen, maar komen ze via een transportsysteem naar hem toe. Hierdoor wordt de efficiency van het orderpicken verhoogd.”

Aansturing door SAP

In het miniloadsysteem van Fabory  worden moduledozen met te picken materialen met automatische legbordkranen uit stellingen gehaald en op een transportbaan gedeponeerd. De dozen  worden hiermee naar een orderpickstation getransporteerd waar een orderpicker het aantal benodigde onderdelen uit de doos haalt. De doos wordt daarna terug getransporteerd naar de miniload en in de stellingen geplaatst. Dit hele proces wordt aangestuurd door ERP-systeem SAP. “Hiervoor gebruiken we de warehousemodule van dit pakket”, zegt Van Turnhout. “Deze module vormt het hart van onze interne logistiek: we verwerken er de inkomende orderstroom mee en sturen er al onze processen mee aan. Het gaat dan bijvoorbeeld om de in- en uitslag van dozen in de miniload, de bedieningen van de legbordkranen en transportbanden en het orderpicken zelf, maar ook om de verplaatsingen van pallets in het magazijn met behulp van heftrucks en transportbanen.

Transportbanen opgebouwd uit korte secties

In het warehouse van Fabory zijn ook transportbanen van Interroll aangebracht. Volgens Van Turnhout is het grote voordeel van deze banen dat ze zijn opgebouwd uit korte secties. “Wij gebruiken ook lange transportbanen uit één stuk, waarbij de secties geschakeld worden met een luchtbediende rol. Nadeel hiervan is dat bij hoge capaciteit door gewichtsverschillen stuwing optreed waardoor de dozen tegen elkaar lopen en doorgedrukt worden. Met name tijdens onze pieken wilde er hierdoor wel eens een ‘file’ op de transportbanen ontstaan. In overleg met TBWB zijn we toen op zoek gegaan naar andere systemen en overgestapt op transportbanen van Interroll en bijbehorende apparaten van deze leverancier. Onze ervaringen daarmee zijn positief.”

Stuwdrukloos transporteren

Inmiddels is de orderpickomgeving bij Fabory uitgebreid met apparatuur van Interroll. “Omdat de transportbanen daarvan zijn opgebouwd uit korte elementen, kunnen we er dozen met een variëteit aan gewicht stuwdrukloos mee transporteren. Bijkomend voordeel is dat het systeem erg flexibel is omdat het modulair is opgebouwd en daardoor relatief eenvoudig kan worden uitgebreid of aangepast. Daarnaast werken de transportbanen op elektrische 24 volt motoren, die vrijwel geluidloos zijn en slechts weinig energie gebruiken. Inmiddel zijn in ons warehouse vier van de achttien orderpickstations ingericht met apparatuur van Interroll.”

Tijdens de rondleiding in het kader van Logistiek Live krijgen bezoekers van Fabory een korte presentatie en daarna een rondleiding door het magazijn. Hierbij zal aandacht worden besteed aan de werking van de miniload en het innovatieve transportbanensysteem.

Reis nu mee naar het dc van Fabory in Tilburg met Logistiek Live 2013!

Logistiek Live bestaat uit bedrijfsbezoeken aan innovatieve, logistieke organisaties. Maar liefst acht busroutes staan dit jaar gepland op donderdag 10 oktober, waaronder een bezoek aan bovenstaand bedrijf. Vooraf spreekt Logistiek Manager van het Jaar Derrien Jansen de deelnemers toe. Lees hier meer over de acht bedrijven en aanmelding van dit unieke evenement. Abonnees op Logistiek Magazine krijgen een fikse korting.

Bekijk hier een video van de succesvolle vorige editie van Logistiek Live in 2012.

Reageer op dit artikel