artikel

Vorwerk: ‘Geen spijt van Universal Mixed Palletizer

Warehousing

Vorwerk: ‘Geen spijt van Universal Mixed Palletizer

Ronald Vorwerk stond aan de wieg van de revolutionaire Universal Mixed Palletizer (UMP). Na een mooie start met Jumbo strandde het avontuur toen de bank de stekker uit het bedrijf van Vorwerk trok. Hoe is het met… Ronald Vorwerk?


Uit:Logistiek Magazine juni 2013

 

“Midden 2004 zijn we met zijn drieën het bedrijf TRM begonnen voor de ontwikkeling van de Universal Mixed Palletizer. Van meet af aan leek het een groot succes. Vlak voor de CeMAT in Hannover eind 2005 was het prototype van de UMP klaar en een dag voor de start van deze beurs maakten we bekend dat Jumbo de ‘launching customer’ zou worden. Helaas hebben we nadien het project met de UMP bij Jumbo in het magazijn in Veghel niet tot een goed einde kunnen brengen. In mijn ogen had het absoluut kans van slagen als de Rabobank niet zo ongeduldig was geworden en de geldkraan dichtdraaide, waardoor de rechter ons failliet verklaarde. Dat betekende tevens ook het einde van onze revolutionaire palletizer. Erg jammer, want Jumbo was bereid om heel ver mee te gaan in ons kansrijke project. Hieruit blijkt maar weer dat het in Nederland onmogelijk is om een innovatie van deze omvang van de grond te krijgen.”

Pensioenleeftijd oprekken

“Jumbo heeft nog geprobeerd om met een andere partij het project af te maken maar dat is niet gelukt. Ik zelf zit nog steeds op het strafbankje want ik heb in de UMP samen met mijn compagnons veel privé geld moeten steken. Consequentie van dit avontuur is dat ik mijn pensioengerechtigde leeftijd heb moeten oprekken. Desalniettemin heb ik met TRM de mooiste tijd van mijn leven gekend want ik was volop bezig met een mooie innovatie en dat is hetgeen waar ik het liefst mee bezig ben. Ik zou het dus zo weer doen ondanks dat ik op de blaren moet zitten.”

Nedcon

“Na UMP ben ik in 2009, na wat interim klussen te hebben gedaan zo links en rechts, weer in contact gekomen met mijn eerste werkgever, stellingleverancier Nedcon in Doetinchem. Ik ben daar begonnen als interim-manager en sinds 2010 ben ik in vaste dienst. Ik ben voor de businessunit system integrators in noord en centraal Europa verantwoordelijk, binnen deze unit werken alle disciplines van verkoop tot en met montage nauw samen. We proberen zo dicht als mogelijk bij onze klanten ‘de system integrators’ aan te haken en onze expertise te delen, zodat er een unieke systeem lay-out ontstaat.”

Statischer

“Mijn huidige functie past prima bij mij omdat ik ook vanuit mijn ervaring uit het verleden goed weet wat er bij system integrators leeft. Qua innovaties en creativiteit is het nu allemaal wel even wat anders als in de periode bij TRM, waar het ging om de ontwikkeling van een groot magazijnsysteem. Stellingen zijn wat statischer als product. Desalniettemin kom ik ook bij 
Nedcon met mijn creativiteit goed tot mijn recht.”

 

Ronald Vorwerk (47)

Begon in 2004 samen met Rob Lalesse en Rob Willemse in Doetinchem het bedrijf TRM (Triple R Management). De drie compagnons bedachten de Universal Mixed Palletizer (UMP), een uniek geautomatiseerd magazijnsysteem waarmee ultrasnel lagen met verschillende colli automatisch op pallets of in rolcontainers kunnen worden gestapeld. Uit tests bleek dat het systeem maar liefst tussen de 1.500 en 3.000 colli per uur aan zou kunnen.
Sinds 2010 is Vorwerk werkzaam bij Nedcon.

Reageer op dit artikel