artikel

Demonstratie Roboziner bij Van der Helm-Hudig

Warehousing

Demonstratie Roboziner bij Van der Helm-Hudig

Deelnemers aan Logistiek Live op 10 oktober hebben de mogelijkheid een bezoek te brengen aan het warehouse van Van der Helm-Hudig in Moerdijk. Bij deze logistieke dienstverlener wordt de Roboziner van Crepa en Frog AGV Systems gedemonstreerd. Een Roboziner is een automatisch gestuurd voertuig (AGV), dat zowel handmatig, semi-automatisch als volautomatisch de in- en uitslag van pallets in een smalle gangenmagazijn kan uitvoeren.

In de afgelopen jaren introduceerden verschillende intern transportleveranciers truckvarianten waarmee zowel manueel als volledig automatisch kan worden gewerkt. Deze trucks zijn uitgerust met het zogenoemde dual drive principe. Aan dit concept hebben Crepa en Frog AGV Systems inmiddels een variant toegevoegd: de Roboziner Dual Drive+. In het kader van de bedrijfsbezoeken tijdens Logistiek Live worden deze machines  gedemonstreerd in het warehouse van Van der Helm-Hudig op industrieterrein Moerdijk. De presentatie en demonstratie van de Roboziner wordt verzorgd door Tom Broeder en Martijn Ligtvoet van Crepa, respectievelijk directeur sales & marketing en warehouse consultant, in samenwerking met medewerkers van Van der Helm-Hudig.

Free Ranging on Grid System

De totale oppervlakte van de opslagruimte van Van der Helm-Hudig in Moerdijk bedraagt 40.000 m2. Dit omvangrijke warehouse bestaat uit 8 compartimenten en heeft een totale capaciteit van ongeveer 80.000 pallets. De in- en uitslag van pallets wordt uitgevoerd met elf Magaziners combitrucks  vanCrepa en sinds enige tijd ook met 2 Roboziners, als het ware de volautomatische versie van de Magaziner. Voor het werken met deze nieuwe machines werden in het warehouse twee compartimenten geschikt gemaakt, onder andere door magneten  aan te brengen. Broeder: “De Roboziners maken bij de inzet in een magazijn gebruik van de bestaande smalle gangeninfrastructuur. Deze combitrucks zijn uitgerust met het ‘Free Ranging on Grid System’ van Frog. Hiermee kunnen de voertuigen zich snel en nauwkeurig positioneren, wat resulteert in een hoge werksnelheid.”

Uitgerust met 3D-camerasysteem

Een Roboziner kan zowel europallets van 1,20 m bij 1,80 m verwerken als blokpallets met afmetingen van 1,20 m bij 1,00 m. Deze pallets mogen tot ongeveer 2 m hoog gestapeld zijn en een maximaal gewicht van ongeveer 1500 kg dragen. Ook zijn de Roboziners, in tegenstelling tot de meeste conveyor systemen, geschikt voor zowel het aanvoeren als afvoeren van pallets. De Roboziners zijn rondom beveiligd door een detectiesysteem dat, ongeacht hefhoogte, tijdens het rijden controleert of het gangpad vrij is van obstakels. En dankzij een 3D-camerasysteem kunnen de machines uitermate nauwkeurig gepositioneerd worden in gangpaden van zowel nieuw te bouwen als bestaande palletstellingconfiguraties. Daarnaast beschikken ze over sensoren waarmee de pallet en de vrije palletpositie in de stelling gecontroleerd worden.

Handmatige of semi-automatische bediening is mogelijk

Ligtvoet: “Bij deze machines is het aspect veiligheid gewaarborgd dankzij al deze detectiesystemen. Bij de aanwezigheid van personen of goederen in de gangpaden van het magazijn stoppen de machines automatisch en met behulp van een device als een i- of smart phone of iPad kan de besturing worden overgenomen, mocht er onverhoopt een storing optreden. Overigens is het ook mogelijk de machines volledig handmatig of halfautomatisch te bedienen.”

Flinke besparingen op operationele kosten

Volgens Broeder en Ligtvoet zorgen de Roboziners voor forse besparingen op de operationele kosten. Met name omdat er minder personeel nodig is en door de efficiency waarmee de machine de werkzaamheden uitvoert. “Daarnaast zijn er door de veiligheidssystemen minder schades waardoor er extra kostenbesparingen ontstaan. Bij veel bedrijven is de terugverdientijd bij een dienst van acht effectieve uren binnen ongeveer twee jaar realiseerbaar”, aldus Broeder.

Deelnemers aan het bedrijfsbezoek van Logistiek Live bij Van der Helm-Hudig krijgen uitleg over de werking van de Roboziners en zien de machines in actie bij het in- en uitslaan van pallets. Daarnaast is er de gelegenheid vragen te stellen over deze innovatie magazijntrucks.

Reis nu mee met Logistiek Live 2013!

Logistiek Live bestaat uit bedrijfsbezoeken aan innovatieve, logistieke organisaties. Maar liefst acht busroutes staan dit jaar gepland op donderdag 10 oktober, waaronder een bezoek aan bovenstaand bedrijf. Vooraf spreekt Logistiek Manager van het Jaar Derrien Jansen de deelnemers toe. Lees hier meer over de acht bedrijven en aanmelding van dit unieke evenement. Abonnees op Logistiek Magazine krijgen een fikse korting.

Bekijk hier een video van de succesvolle vorige editie van Logistiek Live in 2012.

Reageer op dit artikel