artikel

Sola levert messcherp met real-time inzicht in voorraden

Warehousing

Sola levert messcherp met real-time inzicht in voorraden

De implementatie bij bestekleveranicer Sola van nieuwe versie Microsoft Dynamics NAV is geïntegreerd met een barcodescanoplossing. Het effect is: meer efficiency in het magazijn, real-time inzicht in de voorraden en reduceren van de foutkansen. Processen tussen inkoop, verkoop en magazijn zijn nu geoptimaliseerd.

– tekst van de leverancier –

Vanaf begin 20e eeuw is het merk Sola uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers op de bestekmarkt. Al generaties lang is het synoniem met het fraaiste bestek van uitstekende en duurzame kwaliteit. Het bedrijf levert aan de meest bekende airline-, cruise– en railwaymaatschappijen, hospitality en retailketens. Vanuit de Sola fabriekswinkel in Zeist is er een winkelketen ontstaan over een groot aantal steden in Nederland verspreid.  Inmiddels staat de derde generatie Gerritsen aan het roer van het familiebedrijf en is de vierde ook al werkzaam binnen Sola.

“Sola groeit nog steeds. Dit is mede te danken aan de economische groei die buiten Europa plaatsvindt,” vertelt adjunct-directeur Ron van der Plaats (foto). Bestek is de core busines, maar daarnaast is het assortiment uitgebreid met tafelgerei, zowel voor business-to-business als business-to-consumer. “Inmiddels hebben we een marktpositie als marktleider verworven. Naast ons eigen design bestek dat we direct uit voorraad naar verschillende delen van de wereld leveren, ontwerpen we ook op basis van specifieke klantwensen. Dit vergt niet alleen veel van de flexibiliteit van onze productieafdeling maar ook van onze automatisering. Met behulp van Microsoft Dynamics NAV kunnen we hier perfect op inspelen.”

Inzicht in de voorraden en snel leveren

“We werken al sinds 1992 met Navision, tegenwoordig Microsoft Dynamics NAV. En met Norriq als partner hebben we een fit die aansluit bij onze organisatie. Zij snappen onze business en vertalen dit naar concrete oplossingen. De standaardoplossing voor groothandelsbedrijven is zodanig ingericht dat wij op een flexibele wijze kunnen werken. Een van de meest belangrijke aspecten voor ons, is inzicht in de voorraden en snel kunnen leveren. Dankzij de overgang naar de nieuwe versie van Microsoft Dynamics NAV en de geheel geïntegreerde Norriq-barcodescanningsoplossing hebben we nu real-time inzicht in de voorraden. Random-, periodiek– en tussentijds inventariseren, met daarnaast het registreren van ontvangsten en opslag van goederen reduceren de foutkansen. Dit proces tussen de afdelingen inkoop, verkoop en magazijn zijn verder geoptimaliseerd. Zo kunnen we sneller schakelen en verhogen de efficiency.”

Interne efficiency

“Magazijnprocessen draaien efficiënter, producten zijn sneller voorhanden en de voorraad is continu inzichtelijk! Dit waren een van de eisen die we hadden om tot een nog efficiëntere manier van werken te komen binnen het magazijn. Nu kunnen wij onze klanten nog beter bedienen en sneller leveren. Met de onlangs  geïmplementeerde barcodescanningsoplossing van NORRIQ hebben we flinke efficiency slagen behaald. De magazijnmedewerkers worden via de handheldterminal door het hele proces geleid. Of het nu de pick-opdrachten zijn of een inventarisatie, ze hoeven alleen maar de informatie op het beeldscherm te volgen. De verkregen informatie wordt achter de schermen direct binnen Microsoft Dynamics NAV verwerkt. Een cruciale stap in het magazijn want de vraag blijft stijgen en betrouwbaar inzicht in de voorraad is hierin essentieel!”

Acceptatie

“Zonder medewerking van onze mensen begin je niets. Daarom hebben we stap-voor-stap de oplossingen ingezet. Vooraf hebben we uitgebreid met Norriq om de tafel gezeten, om onze wensen kenbaar te maken. Ten opzichte van de overgang naar de nieuwe versie van Dynamics NAV bestond er onder het personeel “koudwatervrees”. Eenmaal toen de mensen ermee zijn gaan werken, werd men steeds enthousiaster en met de begeleiding van Norriq verliep dit eigenlijk vlekkeloos”, besluit Ron van der Plaats.

Reageer op dit artikel